20070729

Semestertider...

Alla mina miljoner läsare runt om i världen kanske undrar varför det inte kommer in några nya inlägg på bloggen?

Svaret är att jag är "ledig" och därför inte hinner blogga så mycket. Förra veckan var vi på Menorca, och därifrån finns det bilder här. Det var "SEMESTER". Annars far jag som en skottspole mellan husröjning, födelsedagar, spontanbesök av vänner och bekanta och egna besök hos släkt, vänner och bekanta... Samtidigt håller jag järnkoll på alla platsannonser - inte för att de är jättemånga så här i sommartider, men dock. Och nästa vecka är det Turistbyrån igen, för några veckor framåt.

Min omgjorda hemsida är i alla fall klar nu. Se den här! Tack dottern F för hjälp med det tekniska! Jag är otroligt frustrerad över att jag är så dålig på det, men jag är samtidigt väldigt tacksam för att det finns de som är duktiga och kan få till det ungefär som jag sa, med de byggstenar jag har tillhandahållit. När jag får ett jobb där webdesign ingår skall jag verkligen ta tag i det, men eftersom det finns så många olika publiceringsverktyg att jobba i är det bortkastad möda att försöka lära sig något, för att sedan konstatera att arbetsgivaren använder något helt annat. Som dessutom kan vara uppdaterat till oigenkännlighet! Som det är nu kan jag principer för hur designen skall vara för att websiten skall vara användbar, och har en lätt överblick av hur några av de vanligaste verktygen fungerar. Därmed får jag vara nöjd.

Nu ligger tre jobb överst i "att söka"-högen. Samtliga till vilka jag känner mig "kallad" och utvald. Snälla, snälla någon, ge mig ett jobb innan jag försmäktar!!!

20070713

Harald Blåtand och hans fränder...

Mmm, jag känner mig lite befryndad med ovan nämnde man just nu. Fast i mitt fall är det mera fingertopparna som antagit en blå nyans. Och jag äger inte någon Bluetooth heller. Men jag har varit ute i skogen och plockat blåbär i ett par timmar tillsammans med familjen P och maken M, som lyckades göra en tidig eftermiddag sista dagen före semestern.

Nu är alla rensade och skall snart förpassas in i frysen. Vilken bra syn vi alla kommer att få, intalar jag mig.

På väg från skogen tog vi vägen runt fölen, som heter Yradis ( det röda som är I's) och Miramis ( den gråvita som tillhör Å) och klappade lite på deras lurviga "päls". Mammorna Freya och Minning är så blanka och fina just nu, men snart börjar de sätta vinterpäls igen och då kommer luddet tillbaka på dem också. Islandshästar gör ju på detta viset, klimatförändring eller ej.


Det är rogivande att vara i skogen efter en sådan arbetsdag som denna. Vi har kort med personal eftersom både en heltidare och en annan sommarvikarie blivit allvarligt sjuka och det är svårt att sätta in folk som vet hur det funkar med allting på så kort varsel. Idag har jag varit ensam hela förmiddagen med en feriearbetande tonåring från kommunens tilldelning, och ibland vet man inte om det är en tillgång eller belastning... Visst är det bra att någon kan sticka iväg och sätta upp posters eller portionera ut broschyrer runt om på sta'n, men i kundkontakten och med rena fakta om staden osv måste de ju handledas och läras upp. Det är inte lätt när telefonen ringer PRECIS hela tiden och man inte kommer ikapp på hela dagen.

Dessutom har jag just idag haft inte mindre än 3 (tre) duster med missnöjda människor - en var superarg för att en affär lagt ner, som funnits i "alla" tider - "Vi har åkt hit i 30 år och det hör ju till med ett besök där, nu åker vi ju inte till Hjo något mer, ska ni veta!" Nähä, skit i det då - tänker man, men det säger man inte, utan en hel massa annat för att gästen skall vara på gott humör när han går härifrån åtminstone. Och inte tala om för alla sina vänner där hemma att i Hjo, där är de otrevliga minsann! Det är svårare när de, som en annan person, slänger på luren i örat med ett fräsigt "Det tyckte jag var DÅLIGT!!!" när jag inte visste vilken tid det är "line-dance" i Hjo på söndagar. Alla som hittar på aktiviteter talar faktiskt inte om det för Turistbyrån, och trots att vi försöker läsa lokaltidningen noga varje dag är det i vissa fall omöjligt att ha den omvärldsorienteringen. Jag skulle just ge henne numret till ordföranden för Hjo Dansklubb när hon bara slängde på. Dålig dag?

Det tredje var mer en diskussion än en dust. Två äldre damer, Hjo-bor, stod precis utanför vår öppna dörr och diskuterade högljutt hur dåligt det var att Biblioteket (som ligger i samma hus som vi) har kortare öppettider på sommaren och helt stängt på helgen. De som behöver låna en dator, hur ska de göra? De som måste lämna tillbaka en bok före semestern, hur skall de göra? Och när det är lite dåligt väder kanske man vill gå in och läsa en tidning... Till slut var jag bara tvungen att gå ut och lägga mig i (eftersom det just då inte ringde riktigt non-stop) och klarlägga för damerna att kommunen inte prioriterar att sätta in vikarier under bibliotekets semestertider eftersom pengarna behövs på annat håll, att Turistbyrån har datorer som gästerna får låna gratis, att tidningsrummet liksom Turistbyrån har öppet betydligt mer på sommaren än vintern då man nu går in genom samma dörr, och att återlämningslådan står i tidningsrummet... Förhoppningsvis blir det nu en insändare mindre i Hjo Tidning.

Skall det bli skönt med ledighet??? Jag räknar ner! 4½ timme kvar i morgon!

20070712

Ja, jag säger då det, vad ett förfluget ord kan ställa till...

Ett par av våra stora "drakar" har skrivit om det här...

Panik på Turistbyrån i Hjo, förstås! Folk har ringt från media i landskapet och förmodligen kommer vi att behandlas i TV4 Skaraborg i morgon.

"Chefen" A har suttit i telefon och vid datorn halva dagen känns det som - idag var det tur att det inte var några intresserade som ville gå stadsvandring, så jag fanns på min post vid disken hela eftermiddagen. Efter ett par samtal med tidningar ringde hon upp tjejen som tydligen låg bakom detta "scoop" (i sommartorkan) och frågade om hon förstod vad hon kan ha ställt till med. "Vi kan ju bli hängda för det här...!"

Till saken hör att det skett en del omorganisation i kommunen som bl a berör turistverksamheten, vi har "fått" en ny hemsida under "vastsverige.com"'s vingar, vilken är allt annat än lättnavigerad och därför omdiskuterad både vid köksbord och i insändarspalten, och det har varit en del annan diskussion om turismevenemang bara under de senaste veckorna. Vanligt folk i Hjo ser ju bara när saker läggs ner, inte att nya entreprenörer kommer till då och då också, faktiskt.

A sa efter samtalet att hon riktigt kunde höra hur nervös tjejen blev då hon frågade henne hur statistiken hade tolkats för att få fram det här resultatet. Ja, 150 kommuner hade strukits direkt, för de hade inget alls att erbjuda besökaren. sedan var det de kommuner som bara har ett hotell, och av dessa de som hade minst antal gästnätter... Men, kära nå´n, hur många dagturister har vi inte i Hjo? Halva Skaraborg har som tradition att åka "ner till Hjo" minst en gång varje sommar, och resten åker väl åtminstone var tredje sommar, att döma av telefonsamtalen man får på Turistbyrån.

A sade till den stackars aningslösa tjejen att nu får hon faktiskt ta och åka runt till alla de orter som hon räknade upp som bottenskrap och titta själv på vad man faktiskt har att erbjuda. Det skulle inte förvåna mig om de andra orternas turistbyråer också gör någon liknande aktion.

Vad mycket good-will vi kommer att få av detta!!! Hoppas bara att ansvarig överordnade (som är på semester på annan ort f n) begriper att utnyttja detta läge! För att inte tala om den nytillträdda kommuninformatören, som typiskt nog också är på semester... Hon hade annars behövts nu.

20070709

Tekniskt geni, eller...?

Ibland undrar jag hur dum man egentligen kan vara när man har en massa högskolepoäng, varav nästan hälften har med media att göra? Är det tillåtet att totalt glömma bort hur man laddar i radioprogram i den egna mp3-spelaren - även om det är något år sedan den användes sist... Kommer inte polisen och tar en då? Eller åtminstone Claes Elfsberg, tittarombudsmannen, eller kanske en TV-pejlare?

Jag blir så trött! Idag har jag hållit på i flera timmar med ovanstående lilla apparat - inklusive den tid det tog att lokalisera den på sonen T's skrivbord (han hade lånat den i stället för usb-minne, den låg ju framme på mitt bord när han behövde ett, men för att jag skulle lägga in podradio i den, men det visste ju inte han, och så åkte han till Stockholm...). Vidare har jag uppdaterat programmen som måste till för att ladda ner och spara på datorn plus att ladda in radioprogrammen i själva manicken. Under vägen kom jag på att jag gjorde ett moment, en sparning, helt i onödan...

MEN jag löste det i alla fall! Dessutom alldeles själv, för trots att den datasmarta dottern F var precis i närheten hjälpte det inte att fråga henne, för hon kunde ju inte just detta märke - hon använder Mac-dator, nämligen, som den grafiker hon är. Och då räcker det ju med I-pod, inte en massa andra suspekta märken som t ex min snygga Sony, som är PC-kompatibla.

Mmm. Utvecklingen går i alla fall åt rätt håll i något avseende. Jag skall försöka se det som att det är någon skillnad på Eva 2002 och Eva 2007 års modell. (Och då avser jag alltså inte mängden rynkor eller vikt...)

20070708

Brusa högre, lilla å...

Idag har det regnat HELA dagen. Och en stor del av natten också. Säkert har de 40 mm som utlovats blivit oss tilldelade.



Tur att man inte har hus med källare! Kajan på vinden tycks vara ett litet problem...



Den lilla ån som vanligtvis är så beskedlig och trög, gör idag skäl för sitt namn Hio= skiftande vatten. Så som den ser ut idag har inga nu levande hjo-bor sett den!

En del var förvisso jätteglada - som alltid - t ex lillkompisen A!

20070705

Får man göra så här?

Jag ringde nyss på en annons om en utannonserad tjänst. Det är god marginal till det datum då den skulle "utgå" enligt vad det stod i annonsen.

Jag började fråga lite smått och förklarade varför jag var helt omistlig för företaget på den här posten - när jag blir avbruten med ett "nämen, den tjänsten är ju redan tillsatt!"

En annan tjänst jag sökte tillsattes av en person som redan verkade inom organisationen och fick tjänsten bl a för att hon "redan känner till vårt sätt att arbeta".

Man misstänker att det i de här fallen, och kanske i flera som man aldrig får reda på, är fråga om internrekrytering, och att organisationer och företag sätter ut annonser bara för att visa att de är aktiva och "på G" i sin verksamhet. Smart marknadsföring! Det som ser ut som en efterfrågan på "nytt blod" kanske bara gäller en transfusion av gammalt...

Som om det inte räckte med alla nätverk som man inte är med i, och aldrig kommer in i.

Måste jag börja spela golf för att få ett jobb???

20070704

Trögt igen

Troligen samlar alla företag ihop sig för ett sista ryck inför semestern.

Därför får jag nu så gott som dagligen mer eller mindre knäckande formuleringar per mail eller per post, som försöker övertyga mig om att jag är värd något som helst, trots att jag inte fick jobbet på just deras företag. "Lycka till i livet", typ. Som om man vore nybakad student.

Det lyckas inget vidare.

Nu slutar jag räkna hur många jobb jag har sökt. Det är en bit över hundra i alla fall. Och fler lär det bli, även om det blir svårare och svårare att formulera mig och trycka på "send"-knappen.

Medan jag går här och väntar försöker jag låtsas att jag är som folk. Jobbar på mitt tim-jobb (men håller i mig för att jag inte skall göra några extra informatörsuppgifter som inte formellt ingår i tjänsten) och har beställt en restresa som går om ett par veckor. Tack mormor.