20080425

Tala om för mig varför

jag tappar förtroendet för, tvekar att söka jobb hos eller vägrar anlita ett företag som presenterar sig som "ett modernt media företag som driver ett väleteblerat arrärsmagasin som distrubieras i hela landet. Tidningen är attraktiv både för små och stora företag och funnit med på marknaden nu i över 9 år!" Nu skall de satsa på Väst Sverige.

Dessutom är både referenspersonens mailadress och den man skall skicka ansökan till "hotmail"-adresser.

Detta "moderna media företag" tycks behöva en informatör med sinne för varumärke och korrekturläsning ... Kanske jag skulle söka i alla fall!

20080424

Jobb och JOBB ...


Å vad jag jobbar och jobbar! Idag har vi pusslat program tills vi blev fyrkantiga i ögonen och vi var absolut tvungna att gå ut i solen och äta lunch på en uteservering på "rätt" sida av gatan - ja, för kommer man i skuggan är det bra kallt. "Än är det vinter kvar, säger Mor."

Faktum är att det var Å från informationsavdelningen som mer eller mindre kom upp och hämtade ut oss, annars hade vi nog inte kommit ut än.

Fortfarande är det en del kvar att göra med programkatalogen, men vi börjar se slutet. Snart är den färdig. I början av nästa vecka skall den gå i tryck. Då skall vi ta tag i nästa stora utmaning. Sortering och klassificering av funktionärer och deras funktioner. Det blir också roligt.

Jag nästan glömmer att jag måste kolla annonser också. Så idag när jag kom hem tidigt (= kvart i fem) gick jag igenom ett par veckors samlade mail. Men ibland undrar man om de verkligen vill att man skall söka. En beskrivning av en projektledartjänst, som egentligen lät ganska lockande, såg ut så här:

Befattningen samordnar och kommunicerar med samarbetspartner och konsulter i arbetet med kvantitativa och kvalitativa undersökningar av intolerans (antisemitism, islamofobi, antiziganism, homofobi samt övrig främlingsfientlighet) bland framför allt ungdomar.

Jag menar, måste man använda segregerande språk när man annonserar efter en anti-segregerande människa?

Nä, nu sätter jag mig med mitt Photoshop i stället. Måste ju få till några verk till min utställning i pingst.

20080417

Konsten att kommunicera

A är suverän på att uttrycka sig. Man skall försöka vända saker så att det låter positivt, det vet ju jag också, men ibland kommer man inte på de där uttrycken i en hast.

Idag var det någon som frågade henne hur det kom sig att jag kunde hoppa in så här snabbt efter att jag blev tillfrågad. Skulle jag svarat, kanske det skulle blivit "jag har inget fast jobb" eller "jag söker jobb" i stället för det mest negativa "jag är arbetslös".

I stället hör jag A säga "Hon behövde ett jobb nu". Varken mer eller mindre. Och det säger ju allt.

Jag har fortfarande saker kvar att lära ...

20080415

En hel vecka

har jag jobbat och inte tröttnat än.

Det är så här det är meningen att man skall ha det. Gå upp i tid på morgonen, åka iväg på bussen och knalla uppför tre branta trappor i en gammal bandstation, tränga in sig i ett litet trångt kontor med plats för två och utföra de arbetsuppgifter som skall göras. Gå iväg på möten. Lägga in saker på datorn. Gå på lunch och fika.

Prioritera uppgifterna i den ordning jag bedömer vara viktigast. Utföra dem på ett sätt som jag bedömer vara lämpligast. Diskutera och bolla idéer och möjligheter när det behövs. Jag vet varför jag gör det jag gör, och ser resultat av mitt arbete. Jag är insatt i vad de andra gör och varför. Jag är betrodd, jag kan ju det här.

Jag växer varje dag.

En sådan skillnad mot att sitta hemma framför datorn och få det ena mailet efter det andra med "tack, men nej tack" utan förklaring ...

20080410

Vilken skillnad det är

att jobba och inte jobba!

Jag har bestämt mig för att gå omkring och känna att det är så här det kommer att vara nu, fram till pensionen ungefär ... fast jag ju vet att det bara är några veckor.

Jag behöver få andas lite.

Men idag fick jag i alla fall besked från ett annat jobb jag sökt, att deras rekrytering har dragit ut på tiden, ursäkta oss så väldigt mycket, men jag är fortfarande kvar i urvalet om jag inte meddelar annat.

Mer så'nt! Guldstjärna till den personalansvariga!

20080409

Yippie - ett vikariat!

Nu har jag jobbat första dagen som anställd informatör.

Det är en väldig skillnad mot att jobba ideellt.

Dessutom har jag fått mitt första uppdrag i företaget som betalar mig ett pris som inte är ovanligt på marknaden, men ovanligt för mig. Jag föreslog det som ett "normalpris" men att jag var villig att förhandla, men den som köpte in tjänsten tyckte inte alls att det behövde prutas.

Det är också en väldig skillnad mot att göra saker till en tiondel av priset.

Ganska konstigt är det, men det känns som om både min kompetens inom kommunikationsområdet och mitt människovärde har ökat med ett par hundra procent sedan förra veckan.

Fast jag vet att det inte är så. Så känns det så.

20080403

Mest ledsen blir man

när man får veta att tjänsten är tillsatt för flera veckor sedan, och man inte ens har fått veta att det har varit intervjuer. Det hände mig för en halvtimme sedan, bara av den händelsen att jag råkade prata med en person som jag misstänkte hade en aning om hur det jobbet var tänkt.

Det är bra med företagsfrukostar ibland.

Fast man undrar hur de tänker som vill anställa folk, när de fick 45 sökande (per mail) och kallar in 4 till intervju, varav då en anställdes. Varför kan man inte bara slänga iväg ett mail om att jag inte tillhör den grupp man vill gå vidare med i första steget? Så slipper man gå och vänta i flera månader på ett besked man aldrig får.

Ändå ringde jag till den som stod som ansvarig för tillsättningen, kollade att de hade tagit emot ansökan (för det hade jag inte heller fått besked om) och "gav en intervju" genom att först fråga om några saker, som inte stod i annonsen, men som visade att jag var insatt i vad arbetet handlade om. Därefter diskuterade vi lite allmänt om saker som visade lite fint att jag hade full formell kompetens för att få jobbet. Efter det fick jag ett mail där han tackade för ett trevligt samtal och bekräftade att ansökan fanns hos honom. Då borde han väl ha förstått att jag ville ha besked ...

Hemkommen från företagsfrukosten öppnar jag mailen och kollar upp om mina agenter har gjort sitt jobb. Tja, en av dem erbjuder t ex ett jobb i Gdansk; Information Officer för Crossborder Co-operation South Baltic Programme. Mmm. Jag gillar norra Polen, har ju varit där två gånger, men det är lite väl långt att pendla.

Och väldigt synd om alla potentiella arbetsgivare i halva Sverige att de inte fattar vilken unik kompetens de går miste om! Det är mest synd om dem! Det är det verkligen! Det är inte mig det är fel på, det är de som inte har klart för sig vilken arbetskraft jag skulle kunna tillföra!
(Just nu läser jag återigen en "coachande" bok om hur man marknadsför sig själv och sitt företag. Så jag kommer att fortsätta trakassera alla som sätter ut telefonnummer i sina platsannonser, samt ringa upp en och annan som jag tycker skulle ha användning för mina tjänster som företagare eller anställd. Personlig kontakt är nämligen det enda som håller i längden, sedan kan man komplettera med cv via mail. Allt enligt boken - både denna och andra. )

20080402

Och ser man på!

Där blev det sommartid även på den här klockan. Det är mycket nu. Många klockor att ställa om.

Och igår ringde lilla gulliga A på SMOT och frågade om jag möjligen hade tid att komma och jobba i Jönköping i några veckor - typ från nu till slutet på maj. Hennes kollega skulle in på en rätt stor operation inom kort och då behöver hon en vikarie. Klart man vill! Alla jobb i branschen är välkomna! Hon skulle bara kolla upp det praktiska med sin chef och så få besked om när kollegan skulle in på sjukhuset, förstås - det var något provsvar kvar att invänta - men sedan! Så skönt att få något annat att tänka på medan man väntar på besked från andra potentiella arbetsgivare som jag har hedrat med mina ansökningar!

Av en ren slump blev jag även för några dagar sedan tillfrågad om jag ville göra en jubileumsskrift åt VG-regionen - eller rättare sagt så var det M som blev tillfrågad om jag ville osv. Och det vill och hinner jag ju också med.

Boken "Byta ett ord" som jag redigerar åt vännen S är ju alldeles snart klar för tryckning. Kommer förhoppningsvis till pingst och börjar säljas vid konstrundan. Och LN's balklänning ska bara få sitt blixtlås och en liten hake, så är den klar.

Det är mycket nu, som sagt. Nu skall det bara ordna sig i sommar. Helst framöver också ...