20080630

Tack, men nej tack - igen!

Tack för din ansökan till xxx-tjänsten vid YYY. Tjänsterna har nu tillsatts med andra sökanden.
Avgörande i valet av nya medarbetare har varit god utbildning inom media och journalistik, specialkompetens inom respektive område samt (och framför allt) flerårig erfarenhet av likartat arbete.
Ca 130 personer sökte jobben.


Ett ovanligt trevligt sätt att meddela att "Här, förstår du, din lilla skit, här tar vi inte in sådana som du! Hade du inte vett att söka dig till rätt mediautbildning med en gång medan du var bildningsbar så skall du inte göra dig besvär! Slösat bort dig med andra erfarenheter, va? Du kan omöjligt klara det här jobbet! Fel ålder och kön har du också. Och efternamn. Och hårfärg. Och nationalitet. Och konfession."

Man får vara nöjd med det lilla. Att man fick veta på förfrågan att jag hade gått vidare till de ca 15 pers som var utsorterade till "andra chansen" genom min fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap plus projektledning. The winner takes it all - när det bara finns en tjänst. De kan ju inte veta att jag är uppe i 350 sökta jobb snart.

Har sökt ett jobb som "anonym konsument" åt en butikskedja idag. Dit skall jag väl i alla fall kvalificera mig!

20080628

Vad mycket det finns

därute i bloggosfären!

Upptäckte just att man kan prenumerera på alldels vanliga människors bloggar genom att anmäla sig på http://www.bloggkoll.com/

Där kan du gå in och prenumerera både på Min blogg mot horisonten ( http://evaihjo.blogspot.com/) och på Hur hamnade jag här? ( http://evalution-tot.blogspot.com/ ) Skriv in bloggadressen och sök, så finns jag där!

Då samlar du alla favoritbloggar på ett ställe, och så missar du inga inlägg. Vi ses!

20080626

Att motivera sin existens

Jag tror aldrig att det var meningen att människan skulle grubbla så mycket på meningen med saker. Ifrågasätta. Förutsätta att andra förstår. Missförstå. Feltolka.

Jag tror att människan skapades för att "go with the flow". Homo ludens - den lekande människan. Förmågan att ligga vaken och grubbla på natten måste ha kommit i samband med syndafallet i Edens lustgård.

Vad är det för mening med mig till exempel? Vad skulle det vara bra för att göra de val som jag har gjort genom hela livet - har de varit till någon som helst nytta för mig själv eller för någon annan? Är allt som jag gör bara en ständig "overkill" eftersom jag måste veta vad det är jag gör?

I går fick jag en "oskyldig" fråga om vad som gör mig unik när det gäller att göra broschyrer. Vilka "teman" jag är bäst på. Varför skall man anlita mig i stället för X, 19 år. I natt låg jag och grubblade bl a på det. Kanske är det nyttigt att då och då, även inför sig själv, formulera motiv för sin existens. Här är ett utdrag ur mitt svar:

Mina broschyrer är inte speciellt unika i sin utformning. Och alla som äger en dator med Clip Art och InDesign kan skapa sitt eget "tema". Jag använder över huvud taget inte de uttrycken. Det unika är inte mina broschyrer utan vad jag har bakom pannbenet.

Det jag tycker är mest givande och som gör mig personligen svåröverträffad i mediebranschen är min textbehandlingsförmåga, därför satsar jag på att utveckla den i stället för att bry min hjärna med att uppfinna nya system för websidor. Med ”text” menar branschen i det här sammanhanget både ”vanlig” text i form av bokstäver och ord, men även hur man sätter ihop ord med bilder, färger, typsnitt, mediaval osv så att det blir ett informationspaket som kunden verkligen har behov av. I broschyrer, kataloger, websites etc skiljer man inte på ”modern design” och ”omodern design” utan på användarvänlig/användbar design och inte.

Min nisch är att hitta den design och det språk som stämmer överens med den produkt som skall presenteras och för vilken målgrupp, vilket ibland kan vara mer effektivt med t ex en 70-talsinspirerad eller en väldigt ”traditionell” design. Eller helt modern. Om man inte fångar målgruppens intresse inom några sekunder så läggs broschyren åt sidan eller websiten stängs ner med nästa klick. Därför pratar vi inte heller om ”teman” – en duktig informatör skall lika framgångsrikt kunna informera om grisuppfödning, karameller eller en ny kameramodell.

Under ”textbehandling” faller också ämnet språk. Jag har grundlig kunskap och träning i svenska, engelska m fl moderna språk samt klassiskt latin med allmän språkkunskap. Jag har också en pedagogisk utbildning och kunskap om inlärnings- och reaktionsprocesser hos barn och vuxna, samt i denna utbildning även läst en hel del psykologi. I kombination med kommunikationsteorierna blir detta en oslagbar synergi som ger en fallenhet för att formulera budskap riktade till både smalare och bredare grupper.

Jag har också tränat upp ögat för att upptäcka korrekturfel och formuleringar snabbt och även snabbt kunna finna alternativa formuleringar som passar in i den övriga ”texten”. Mer av trovärdigheten än man tror ligger i att ALL text är rättstavad och vettigt formulerad. Man vill inte ha att göra med ett företag, organisation eller kommun där man inte ens korrekturläser det annonsmaterial som man skickar ut till allmän beskådan. Det blir löjeväckande. Det finns också vissa textformuleringar som kan öka eller minska trovärdigheten i hela informationspaketet. Där måste man ha en konsekvensanalytisk förmåga och kunna göra sekundsnabba ”swot”-analyser i huvudet, samt kunna diskutera det med kunden.

Jag lägger också stor vikt vid ”varumärkesbyggandet”, branding. Här är den synliga delen av en organisations budskap bara toppen på ett isberg. Det handlar om allt från logga, grafisk profil med tillämpning, storytelling mm till hur personalen klär sig och svarar i telefonen. Även här måste min medieproduktion hamna i fas med vad företaget/organisationen ÄR, inte hur den önskar att den vore eller som konkurrenten är. Ytterst sällan får man en chans att skapa en helt ny profil åt ett företag, men jag vet hur man tänker och gör det också.

Jag jobbar alltså målmedvetet på min förmåga att lyssna efter vad det verkligen är kunden vill ha och behöver, varken mer eller mindre. Ständig omvärldsanalys genom massmedia plus insamling av andras bra och mindre bra utskick och trycksaker håller mig up-to-date med vad som anses "modernt" i branschen - något som i slutänden ändå oftast är en ren smakfråga ... och där finns det inga facit.

Jag säger inte att någon helt outbildad person är helt oduglig på att göra informationsmaterial. Man kan träffa rätt och göra "snygga broschyrer" ändå. Men i skarpa lägen kan kunskap vara det som skiljer medelmåttigt från bästa möjliga resultat. Och varför nöja sig med mindre än bäst?

Att ha 260+7,5 högskolepoäng säger inte så mycket i dagens Sverige, även om samtliga är plockade i förutbestämd studietakt utan missade tentor. Det gäller att kunna tillämpa teorierna, vilket inte heller är självklart.

Du väljer - vill du anlita X, 19 år eller mig? Förmodligen får du betala lika mycket eller mer till X.

20080623

Ny vecka, nya tag

"Att bryta ihop och gå vidare" har någon formulerat det - kanske är det Mark Lewengood, han citerar det i alla fall ibland.

Att ringa några samtal till de som anmält förhandsintresse för min Hjokalender. Grunna ut en lösning på hur man gör tändsticksaskar med egna bilder, på något annat sätt än det proffsiga, som skulle inneburit att jag måste beställa minst 18 000 askar. Att göra några ideella jobb trots att jag bestämt mig för att begränsa den delen. Ibland är "nej" inget svar.

Fila på min re-design av min egen hemsida tills jag får beställningar på andras. Fundera på hur mitt samarbete med A och hans nyskapade företag kommer att utveckla sig - emellanåt har jag stora förväntningar. Vem vet, på ett par års sikt. Mina förhoppningar hålls dock öppna för alla möjligheter och åt alla håll, en process som innebär att en massa energi läcker ut åt alla håll.

För att inte bli alldeles utan energi bestämmer jag därför ibland att jag måste göra helt andra saker och göra dem väldigt långsamt. Helst utan att tänka på de stora perspektiven. Att köra några tvättmaskiner och plocka in all disk från igår i skåpen. Torka ur kylskåpet nu när det ändå nästan är tomt. Sy färdigt en blus, som blev lite fel och därför måste problemlösas. Nu har jag en lösning som jag tror blir bra.

Ikväll blir det "Foyle's war".

Så går en dag ifrån vår tid ...

20080622

Ännu ett sommarsolstånd

har passerat och jag vänder blad i kalendern för att hitta ännu ett helt tomt uppslag som betyder en ny vecka.

I natt drömde jag ... nej, man skall inte berätta om sina "psycho"-drömmar på bloggen, men särskilt upplyftande var det inte. Vaknade med en otäck känsla av sanning.

Jag vill inte gå och lägga mig utan sitter här och kurar skymning framför datorn. Tittar ut i den mulna men ljusa sommarnatten i någon minut till innan den nya veckan tar vid. Jag kan i alla fall låtsas att jag är en riktig människa som skall jobba en vecka till innan jag får semester.

Jag har bestämt mig för att sluta vänta på besked om alla sökta jobb. Får jag så får jag. Och jobbet som skulle tillsättas brådskande redan den 1/7 räknar jag inte med längre. Inte ens att få besked om. Att det skall sitta så himla långt in att skicka ett gruppmail om att tjänsten är tillsatt åtminstone!

Schô - en!

Jag blir bara såååå trött ...

20080616

Tiden rusar iväg

utan att jag gör någonting egentligen.

Ja, de senaste veckorna, sedan jag slutade mitt vikariat nere i Jönköping, har jag förstås intensifierat mitt jobbsökande ytterligare. Häromdagen övervägde jag ett jobb som pizzabagare i Boden. Men nej, lite långt att pendla. Just nu väntar jag på besked från två helt olika jobb på närmare håll, båda lika intressanta och säkert med lika många sökande till. Men jag borde med min utbildning ha på fötterna så att jag skulle fixa vilket som helst av dem utan inskolning.

Jag har också ägnat en hel del energi åt flyttbestyr. Den femte flytten på drygt två år, som vi varit delaktiga i, och som krävde lite logistik innan allt kom på rätt ställe. Och omklädning av soffgrupp mitt i allt. Flytten gick bra, sånär som på ett lampglas, men vad har man "Blocket" till? Två hyrbilar och ca 200 mils asfalt gick det åt, men det var det värt.

Idag har jag satt rejäl fart och gjort färdigt min nya Hjokalender för 2009. Jag har ju ett antal intressenter för den, och jag vill inte hålla dem på halster så länge att glöden (intresset) kallnar. Den blev (förstås!) jättefin. Inom kort hoppas jag ha ett provexemplar som man kan få komma hit och klämma på, tills vidare får man titta på den här. Och givetvis beställa om man känner sig redo!

I morgon skall jag försöka detaljplanera examenskalaset som vi skall ha på söndag, då dottern F kommer "hem" (på besök). Hoppas att vi har hunnit få kallskumsplymåerna till soffgruppen som jag var tvungen att beställa nya eftersom de gamla tydligen hade en begränsad hållbarhet på sådär 45 år. Annars får vi väl resa upp med dem senare. Och hon får sitta på golvet. Det går ju an nu när hon bor 35 mil bort i stället för 60.

Så det har inte varit mycket till bloggande på sista tiden. Men kanske blir det bättre när det lugnar ner sig. Om det gör det någon gång!

20080603

Jag hade gärna fortsatt att tuta och köra



även om de sista fyra dagarna var rätt tuffa och innebar nästan dubbla arbetstider! (Och svullna fötter!)


Omgiven av goda funktionärer och en hel massa högkvalitativ musik hela dagarna flöt allt på ungefär som planerat. Och solen bara sken och sken. Enda nackdelen med det var väl att det var svårt att motivera publiken att gå in på kvällarna och se/lyssna på konserterna inomhus - vilket ju också kostade pengar, till skillnad från allt som hände utomhus.
Jaha, så nu är det tyst och tomt igen. Och tillbaka på ruta ett vad gäller jobbsökandet. Folk som inte hör av sig ungefär vid den tid de lovat höra av sig blir jag nästan lika galen på som de som inte hör av sig alls. Jag lever i en ständig "katten på råttan"-situation. Jag vill inte ringa den förrän den har ringt...
Tills vidare får jag jobba på med några "evalution"-produkter - kalendern, tändsticksaskar, kort - och glädja mig åt det fina halsbandet som jag fick som tack av A när jag slutade. Och de vänliga orden från musikchefen J också. Det värmde. Några har sett och uppskattat det jag gjort. Även om det "inte finns utrymme" just nu. Kanske kan det bli referenser till något annat?