20081031

När man får ett brev

där det står "tack för din ansökan, vi hör av oss när ansökningstiden gått ut och det första urvalet är genomfört" -
då känns det plötsligt som om man har en mycket större chans att komma med i det där "första urvalet" än om man får ett mail.

Varför?

För att jag åtminstone är värd 5.50 i porto?

20081029

Jajaja, om ni tjatar...

Jag lovade ju igår att jag KANSKE skulle lägga in en alldeles vanlig bild på mig idag, om klippningen blev bra. Och det blev den som vanligt hos lilla A. Hon var alldeles ensam utan arbetskamraterna på salongen idag, så vi hade en riktigt trevlig stund och pratade om ditt och datt och om några gemensamma planer som vi har framöver ... hemligt, hemligt! Vi skall på samma kalas, så mycket kan jag väl avslöja.

Bild, ja. Här är en helt oretuscherad bild tagen med mobilen i farten - inne på toaletten, faktiskt - suddig och dan, i något konstigt blåaktigt ljus som gör att min mörkröda skjorta drar åt magenta. Men frisyren strävar åtminstone åt det "pluppiga" hållet igen. Trots att det inte går i blått. Får väl göra en blå toning när jag blir vithårig, som de gör "over there". Och skaffa en orange halsduk.



Och det här är den riktiga Plupp.

Att det är helt rätt att tänka "uppåt/utåt" har jag läst i husorganet GP. De har inskaffat en stilkonsult som man kan rådfråga i prekära lägen. Tyvärr finns inte den artikeln på nätet, men för några veckor sedan var det (i papperstidningen) en dam i min ålder som ville ha råd om frisyr. Tips: skapa känslan av att cykla i full fart, i frisyren. Ja, ni skall se mig när jag cyklar!

20081028

"Förspilld kvinnokraft"

Bara kände för att fixa en ny profilbild här bredvid också nu när jag ändå gjorde om "bannern" bakom rubriken.

I stället för att sitta och knyppla spetsar.

Men jag gjorde inte bilden helt själv, utan det blev en variant av "yearbook yourself". Inspiration finns att hämta på många håll!

Och jag blev lite snyggare i håret på bilden. Min "plupp-frisyr" slokar mer och mer för varje dag och det blir allt svårare att få stuns i den. Men i morgon skall jag till lilla A och klippa upp den igen. Hon är inte dålig på att klippa efter en bild i mobiltelefonen!

Sedan kanske jag lägger in en bild på hur jag ser ut egentligen. Kanske.

20081027

Ibland, så!

Kollade lite i min dator om det var något mer jag skulle lägga in på "den stora feta extra-hårddisken" som sonen T så vackert har namnat den. Det är ju dags att lämna in den till grannorten för någon sorts rensning igen. 

Döm om min förvåning när jag plötsligt hittar min favorit-horisont igen, som jag trodde var borta, den som jag gjorde och lade in på bloggen med mycket möda och hjälp från Magister Johan våren 2006. Nu hittade jag dessutom ett sätt att lägga den precis där jag ville ha den! Måste vara Blogger som har förfinat sina tjänster ytterligare. Vad vi slet för att få in den på rätt plats första gången! 

Var bilden fanns? I mappen "my pictures", förstås... Bara det att alla mina bilder ligger i en mapp som heter "mina bilder" på "den stora feta - - -". 

Nu skall jag flytta mina inspelade LP-skivor. Kanske skall jag lägga dem i "my music".

20081026

Och jag öppnar

min webmail flera gånger om dagen. Trycker "hämta nya". Och trycker "hämta nya".

Men det kommer inte fler för det.

Var är alla mail med jobb åt mig?

20081023

Något lurt

Vår kära leverantör av bredband = även server för e-mail till Outlook osv meddelade i mitten av september att de skulle göra ett byte av e-postsystem för att kunna erbjuda en bra, säker och tillförlitlig e-posttjänst. Bl a skulle detta medföra en betydligt kraftfullare hantering av SPAM.

Vissa störningar skulle komma att inträffa under just den dagen bytet skulle göras, men sedan skulle det fungera.

Jodå, jag såg till att spara viktiga mail och meddela de viktigaste eventuella mailskrivarna att det kunde flippa ut den dagen, men när den väl kom så märkte jag inget. Och lika mycket SPAM som vanligt, tyckte jag. Jag spärrar ju avsändarna eftersom, så det brukar väl komma sådär 8-10 per dag som slipper igenom till min Outlook.

Ni vet ju alla vad som hänt med ekonomin i världen och Sverige under september - oktober. Och jag, som har min adress registrerad hos ett halvdussin olika sökmotorer som skall skicka jobbannonser till mig ( t ex merajobb.se, jobsafari.se osv) märkte att det tunnades ut alldeles väldigt med jobberbjudanden. Men jag tänkte att det är väl lågkonjunkturen som slår så mot min bransch... och bläddrade extra noga i våra tidningar för att se om det fanns jobb i andra branscher att söka i stället. Några annonser hittade jag, som jag borde ha fått per mail.

När jag så fick ett par jobbtips från andra kontakter, och de frågade om jag hade sett annonsen började jag ana ugglor i mossen. Jag borde ju fått in Platsbankens annonser på det området... men i min Outlook meddelades bara "du har fått ett meddelande som verkar vara SPAM" när det verkligen var SPAM.

Och så började min stationära dator att bli trög och tjorva sig - igen - och jag fann för gott att ta till webmailen som jag nästan aldrig använder till min "hjomail"-adress, eftersom mail som man öppnar där försvinner ur Outlook och vice versa. Jag vill spara mailen på ett ställe, annars vet jag ju inte hur jag har det. Alltnog, när jag väl erinrade mig lösenordet och fick upp vyn, så upptäcker jag att det ligger inte mindre än 483 meddelanden i SPAM-mappen!!! Så många har jag ju aldrig fått i Outlook, så jag gick in och kollade vad det var.

Det visade sig att bland alla konstiga avsändare, som verkligen var SPAM, fanns också de flesta av mina sökmotorer som hade skickat en massa annonser till mig under de här veckorna ... det blev inte riktigt så låg konjunktur så fort som jag trott! Tyvärr hade ju några ansökningstider hunnit gå ut, men några jobb skall jag omedelbart söka. Dessutom hade de sorterat bort några av mina vänner och till och med min mans jobbadress, som jag hoppas är tillräckligt tillförlitlig för att släppa igenom. Jo, det kan man kalla en betydligt kraftfullare hantering av SPAM - men hur skulle jag fått reda på att det var ytterligare ett filter om jag inte hade gått in i webmailen? Puh!

Nu skrotar jag Outlook helt och hållet. Så här kan man ju inte ha det! Nu har jag vitlistat alla som var bortsorterade och skulle fler bli det så hittar jag dem ju omedelbart genom att ta till vana att kolla den mappen varje gång jag öppnar inkorgen. Så ni kan lugnt fortsätta skicka alla era jobbtips, erbjudanden om jobb/uppdrag och önskemål om att jag skall komma till er på intervju, både på "hjomail" och "evalution"-adresserna (se även min hemsida).

20081017

Alexandra och jag

Då och då surfar jag runt på några s k "kändisbloggar", dvs där det vackra, smarta, glamourösa och framgångsrika folkets tankar finns tillgängliga för oss vanliga dödliga. 

För några dagar sedan konstaterade jag genom Alexandra Pascalidous blogg att denna duktiga, intelligenta och intellektuella människa med strålande mediakarriärer i två länder inte har mer än drygt hälften så många högskolepoäng som jag. (Plus några andra slags kurser, men det har ju jag också.)

Å andra sidan är ju jag inte ens hälften så vacker som hon - har aldrig varit och kommer aldrig att bli. Och min glamour inskränker sig till ett par glasögon av "tjusigt" märke (som jag hade köpt även om det stått något annat på dem, eftersom formen på dem råkade passa).

Undrar om det finns någon korrelation här? Huruvida man får en chans att jobba med det man vill, menar jag. Det vore något att forska på!

Och Alexandra har fortfarande alla möjligheter att fortsätta plocka högskolepoäng och kommer att göra det, det tvivlar jag inte på.

Vi har båda fått arbeta oss in och upp från olika utgångspunkter och jag vill inte byta liv med Alexandra, eller med någon annan. Jag vill bara ha ett fast jobb inom den bransch jag nu har insett är min.

20081015

20081012

Litteratur...


Med särskild hälsning till Camilla

Denna strip cirkulerar f n på diverse mailservrar med anledning av årets nobelpristagare i litteratur. Så för den som inte är vän av många sidor och många ord : håll tillgodo!! Nu kan du också säga att du har läst något av Jean-Marie Gustave Le Clèzio. Tips - lär dig uttala namnet korrekt också...

20081009

Ny variant av diskriminering?

Jag upphör aldrig att förvånas över formuleringar i platsannonserna. 

Vad skall man säga om att en arbetsgivare söker en kvinna mellan 20 och 30 år med följande brasklapp: Obs! Vi söker endast dig som är mellan 150 – 165 cm lång. Jaha? Och vikt? Hår- och ögonfärg?

Utbildning och erfarenhet efterfrågas förstås också inom det speciella området, men man lämnas ovetande om varför man skall uppfylla just dessa fysiska förutsättningar. Eventuella frågor besvaras av en person med ett namn som tyder på annan kulturell härkomst än det traditionellt svenska. Är det ett alibi för att man får sortera ut människor på det här sättet utan förklaring?

20081007

Hoppet

är det sista som överger människan, sägs det. Hoppas det är sant. Jag håller tydligen på och prövar nu.

Missförstå mig inte, jag har fortfarande kvar ett hopp, hoppet om ett liv efter det jordiska och så vidare, annars skulle jag vara väldigt illa ute.

Men hoppet om lite flyt här och nu.

Det är klart att det alltid "finns de som har det värre". Klart att jag har det mesta, utifrån sett, mat och kläder, tak över huvudet, friska barn osv. Och en i hushållet som har fast jobb. Men bara de senaste veckorna har jag sett förhoppningar grusats högt och lågt, för mig personligen och för människor jag bryr mig om. Man börjar undra om "allt står rätt till i den bästa av världar", som Wodehouse ofta uttryckte saken. (Han citerade säkert någon annan, han brukade ju göra det ett par gånger per sida i sina böcker.)

Jag menar - lågkonjunktur, valutakris, sjukdom, olycksfall och dödsfall runt omkring. Och jag lider så med dem jag känner som drabbats, trots att de inte är mina allra, allra närmaste. Det känns nära nog ändå.

På det högst personliga planet: Näranäranära-jobb - vilket innebar att jag låg lågt med marknadsföringen av mitt företag, ifall det hade blivit så att arbetsgivaren hade krävt att jag skulle lägga ner (det var nämligen tal om det vid intervjun). Alltså har jag inte så tätt med uppdrag i företaget heller just nu som jag skulle velat för att köra på i full fart. Och har inte orkat ta tag i nya saker under den senaste veckan, precis. Besvikelsen tog hårdare än jag kunde ana innan, trots att jag verkligen inte tog något för givet den här gången heller. 

Läkarbesök på Sahlgrenska, som jag innerligen trodde skulle visa något nytt, men nehej då, jag får fortsätta hosta. Mina lungor utnyttjas till 120%, vilket tyder på att jag är idrottsman alternativt sångare (stryk det som ej önskas). Finns inget fel på dem. Det enda som ger utslag är capsaicintest, och det visar att - jag har hosta ... Sensorisk hyperreaktivitet med ett finare ord. Ingen allergi, ingen astma, inget ingenting. Och ingenting att göra åt ingenting. Bara dämpa symtomet med dagliga små vita piller, så hostanfallen bara kommer ett par enstaka gånger om dagen. Går att leva med, men man vill ju veta vad det beror på för att komma åt orsaken.

Den ganska fåniga droppen som fick bägaren att rinna över alldeles nyss: Jag hade sedan ett par månader tillbaka beställt en tid för en riktigt avkopplande ansiktsbehandling. Dyrt och egentligen onödig lyx men jag hade verkligen tänkt unna mig detta nu, när jag snålat in på så mycket annat så länge. (Hade tänkt göra det för att fira att jag fått jobbet, men det är ju en annan historia.) När jag trots allt gick dit kände jag verkligen att jag behövde få koppla av och bli lite ompysslad, och glömma det jobbiga en stund. Jag kan ju inte med all min oro lägga en enda aln till min livslängd, eller hur det var.

Och så har hudterapeuten gått och blivit förkyld och ligger hemma just idag! Är det inte bara sååå typiskt?

Tänk positivt, tänk positivt, tänk positivt. Jag har vik på Kulturskolan, knappt halvtid och på obestämd tid och ett jobb jag inte är utbildad för (fast de moment jag gör går rätt bra med den utbildning och bakgrund jag har). Och jag har fått ETT nytt uppdrag till företaget, som jag har kvar. Det finns fortfarande ett och annat jobb att söka, och jag har tagit mig samman och sökt flera stycken under den senaste veckan. Och solen skiner. 

Och jag har garn till minst en "tröst-stickning". Forskare har kommit fram till att det utsöndrar något "må-bra-ämne", vilket minns jag inte nu och inte heller var jag läste det. Men värt att pröva!