20140429

Dag 60 - Dagens dramatik

För en vecka sedan var jag inne i Teliabutiken i Skövde och bad att få byta mitt bundna abonnemang som äntligen skulle gå ut om några dagar. Jag har begrundat mina telefonvanor och insett att det jag gör MINST är att ringa och smsa - varför ska kag då ha en massa tusen sms och ringa för hela avgiften varje månad? 

Kontantkort av minsta modellen och så ett halvårs surf för 299:- skulle passa utmärkt.

Säljaren började inte försöka övertala mig att byta telefon eller köpa en massa tillbehör som jag inte behöver. Så honom litade jag på, kände jag. 

Däremot, när jag ville behålla mitt nummer, pratade han en hel del om att portera numret. Det lyckades inte från Teliabutiken, så jag fick kila bort till Telenorbutiken och de fick hjälpa mig att lösa det, med visst besvär. Men ingen sa nåt om nåt annat som behövde göras.

Sedan fick jag kvitton med koder och allt möjligt, och ett datum när jag skulle sätta i det nya sim-kortet och köra igång. Idag, då. Det skulle gå så bra så bra. 

Jotack. Jag vet inte hur många gånger jag satte i simkortet, slog in båda koderna, stängde av och satte på samt trakasserade mina kunniga vänner på Facebook. Till slut kom vi fram till att telefonen kunde vara operatörslåst. Så på lunchen idag gick jag upp till Telenorbutiken och tänkte att de skulle fixa detta snabbt och lätt. Nähä, det skulle jag göra själv och det måste vara från en dator med iTunes. Annats skulle det ta typ två dagar... 

Försökte komma runt det och fixa på jobbdatorn men det gick ju inte. Så jag var utan telefon i tolv timmar pga detta. När jag kom hem tog det nog en halvtimme att fixa, för givetvis skulle ju iTunes krångla. Och ändå skulle jag betala 350:- för detta! Och göra det själv! Hm.

Summan av kardemumman blev i alla fall att jag lyckades så småningom, så nu går telefonen som tåget. Typ.

Men ett himla meck! Och varför sa ingen att telefonen möjligen var operatörslåst redan när jag började prata om att jag ville byta?

Nä, aldrig mer blir det en operatörslåst telefon. Vansinne! Hädanefter ska jag köpa telefoner kontant och betala allt på ett bräde. Och satsa på att betala för det jag gör av med i stället för att få 3000 "fria" sms...

20140428

Dag 59 - Stor succé

Vårt näst sista Mångsidiga Måndagar-program höll på att bli rena popgalan. 25 minuter innan det skulle börja vällde det in folk och vi fick faktiskt sätta lapp på luckan, då vi inte får släppa in fler än 100 pers på våra arrangemang.

Folk köade och nästan slet biljetten ur handen och frågade efter flyers med samma utseende som affischen - en stor bild och lite text. Har aldrig varit med om maken på ett stadsbibliotek.

Inte kunde man tro att professor Lars Gunnar Andersson, känd från Språket i p1, skulle locka drygt tre gånger fler än vad som vanligen kommer på våra samlingar! En så här vacker och rekordvarm vårkväll dessutom. Men den här målgruppen hör inte till de som ligger på sandstranden och grillar, förstås. De bestämmer sig, och så går de.

Bland besökarna märktes några av våra kära lärare på Västerhöjd (gymnasiet!). Till exempel Gunn, som vi hade i latin, och Karin, som lärde oss spanska. 

Alla skrattade och hade trevligt och han kunde säkert hållit på lika länge till, om inte tåget gått 21.14.

20140427

Dag 58 - Slutligen

blev det av att vädra sommargarderoben och stoppa undan lite av det jag tycker är vinterkläder!

Jag kanske är väldigt gammaldags därvidlag, men jag tycker att tunn bomullsklänningar hör sommaren till, och tjocka stickade tröjor är vinterplagg. Dessutom använder jag alla kläder i mer än en säsong. Jag lägger dem i en stor IKEA-bag, de där blå ni vet, och ställer dem i ett hörn av klädkammaren. 

När nästa säsong kommer sorterar jag bort det jag tror att jag inte kommer att använda mer, ger bort det som inte är utslitet (som blir trasor eller kastas) och hänger ut resten på vädring. Några timmar eller över natt får de hänga i friska luften. Sedan stryker jag det som behöver strykas och hänger in i garderoben, där det nu finns plats eftersom jag har plockat bort lite vinterkläder. 

Nu har jag dessutom två kassar som ska levereras till Lyktan i Skövde. Ett ställe där flyktingar och ev andra kan få kläder och sådant som de inte har en chans att skaffa annars.

Man slänger inget i onödan. 

20140426

Dag 57 - Moderna tider

O tempora, o mores, sade redan de gamla romarna till varandra, när de möttes på gatan. 

Vilka tider, vilka seder. Kanske skakade de även på huvudet.

Vi hart nått en tid när tidtabeller har kommit ur bruk. Alltså, tabeller av papper. Mer och mer använder vi nätet för att söka upp avgångstider, via dator, padda eller telefon. Inget ont i det, om man tänker på att tänka rätt. Eller att inte tänka för mycket.

I förmiddags skulle jag åka med bussen till Skövde för att jobba några timmar. Eftersom jag inte åker så ofta på lördagar kollade jag för säkerhets skull upp avgångstiden på min lilla app Reseplaneraren. Man knappar in ungefär när man vill åka, varifrån och vart, så får man veta om det finns n¨ågot färdsätt som funkar - i det här fallet finns ju bara buss att "välja" i Västtrafiks sortiment. Annars får man själv komplettera utbudet med bil, cykel, gång eller rullskridskor.

I alla fall. När går bussen från Hjo resecentrum (!) till Skövde, så jag hinner komma in i tid till 10.30, var frågan. Först "från" då. Jag valde "nuvarande plats" och utgick att det är min närmaste busshållplats, som är "resecentrum" (förlåt men jag tänker fortfarande "busstation" eftersom det BARA är frågan om bussar där...). 

OK, jag fick i alla fall svaret 9.23. Jaha, den avgångstiden känner jag inte igen, de måste ha ändrat den sedan sist. Ja, ja, den får jag ta då.

Som vanligt blir det bråttom när jag väl ska iväg på morgonen, inget undantag idag. Så jag snodde på och var på plats vid hållplatsen vid 9.20. Ingen buss? Ja, ibland kommer bussen precis innan den ska avgå, så det var väl i sin ordning. Så tittar jag på den digitala tavlan vid hållplatsen. Bussen skall avgå 9.30. Whot??

Jag tryckte åter fram resan på min lilla app. Nu stod det att jag befann mig 100 m från resecentrum och skulle avgå 9.28. Åhå. När jag alltså var vid hållplatsen, men det skulle ha tagit mig 2 minuter att gå 100 m för att hinna med 9.30-bussen. 

Det var alltså JAG som skulle avgå hemifrån sju minuter före bussens avgång, om jag ville hinna till hållplatsen i tid. Drt var inte fråga om BUSSENS avgångstid.

Nu fick jag sitta på en solig bänk och vänta i 10 minuter, så det gick ingen större nöd på mig. 

Men jag blir lite trött när tidtabellen talar om för mig hur fort jag går när jag går till bussen. Känner telefonen på något sätt av min ålder, kondition, steglängd och vikt? 

Det kunde ju t ex ha stått "närmaste hållplats är x, som ligger 350 meter bort" och hur dags bussen går därifrån. Dock är det ofta fel på de där avståndsangivelserna, så det vore ännu bättre att bara se det på en kartskiss. Mer information behövs inte för att följa med sin tid.

20140425

Dag 56 - Allmänbildning

Idag började jag jobba kl 8 och slutade, efter ett par kortare mat-, rese- och toalettpauser, för en stund sedan. Typ kvart i 22.
Nej, det är inte för att beklaga mig, det är ett konstaterande. Och det finns de som jobbar 14-timmarsdag med betydligt tyngre saker i världen.
Och jag kan till viss del bestämma själv när jag ska göra mina uppdrag. Fast nu blev det lite bråttom, de vill ha korr på måndag, så... Dessutom ska det bli superfint väder i helgen och jag jobbar redan halva lördagen på bibblan. Så... 
Jag är jätteglad för att jag äntligen har fått några lite större uppdrag värda namnet. Trots att det sammanföll med en tillfällig timökning på bibblan. För att få någon fritid alls får det väl bli några sena kvällar då.
Och tänk vad allmänbildad jag blir. Hur många vet vad den största kyrkklockan i klockstapeln i Norra Fågelås väger? Det vet jag. 640 kg. 

20140424

Dag 55 - Som en fågel

Kom hem från jobbet och möttes av putsade fönster idag. Eller, ska vi säga, tvättade fönster. För de var verkligen igengrodda. Det blev ett helt år mellan putsningarna den här gången. Av olika skäl blev det inte putsat i höstas.

Jag visste naturligtvis att det skulle bli putsat idag, det var ju jag som beställde putset. Men varje gång blir jag lika förvånad över att det blir en SÅDAN skillnad... Man ser verkligen inte fönsterrutan. Man skulle kunna gå rakt igenom. Som en fågel.


20140423

Dag 54 - Så det kan bli

På en och samma dag har jag nu fått flera nyheter som har ruskat om mig ordentligt. Fast på ett bra sätt.

Jag har fått mycket att fundera över. På ett bra sätt. Jag kanske kan bli tvungen att välja saker. Mer än EU-valet och så det där i september.

 Att välja betyder ju också att man måste välja bort. Och de saker som jag kanske ska välja mellan är jättebra saker. Trots att inget av det är "fast". Det är väldigt många kanske i omlopp. Kanske går det att hitta en kombo-lösning under ett år, eller ett halvt år, och se vad som händer.

För ett år sedan trodde jag aldrig att detta kunde hända. Och än har det inte hänt heller, det är bara ord. Den som lever får se!

20140422

Dag 53 - ute och cyklar



Den här kortveckan efter helgen rivstartade verkligen med en kombination av alla mina uppdrag och roller! Efter ett dagsverke på biblioteket cyklade jag iväg till N Fågelås - dryga halvmilen - för att fotografera en bild till ett broschyrprojekt jag håller på med. När jag kom hem igen kollade jag mailen och fick diskutera lite fram och tillbaka, om ett tidningsprojekt jag håller på med, den vägen. Sedan grejade jag lite till med broschyrinnehålet, innan det var dags för telefonmöte med PocketBlogg.se i drygt trekvart. Nu planerar vi aktivitet på femårsjubileum! I morgon blir det studieverkstad och kvällspasset på biblioteket, då vi också ska uppmärksamma Världsbokdagen. 
Jag har också ett ideellt "kit" med affisch, annons och biljetter att göra till nästa körkonsert i Hjo Kyrka - då gästas vi av Janne Schaffer. Det är kul att ha saker på gång!

Samtidigt måste man stanna till lite vid vägkanten ibland, njuta av vädret och beundra utsikten, till exempel. Den ovan är från dagens cykelexkursion, någon km söder om Hjo. 

20140421

Dag 52 - Det är tråkigt

när man inser att nu har stickningen blivit för stor att släpa med sig till jobbet. Det är mycket ändå, matlådor och sånt.

Nu håller jag på med en kofta till mig själv, och den kommer alltså att bli ganska vidlyftig innan den blir klar.

Man kan ju inte bara sticka små mössor, sockar, vantar eller babykläder. Någon gång villl jag ha något! 

En lösning vore förstås att börja på ärmarna och sticka dem var för sig, så blir det mindre byls i påsen. Men då skulle jag börjat med dem i kväll i stället för att göra ett par varv till på kroppen. Det är ingen höjdare att påbörja nya projekt på bussen. 

I morgon åker jag, som de flesta, utan stickning. Så får vi väl se sedan.

Det känns verkligen som ett stort i-landsproblem..:)

20140420

Dag 51 - Ett fotoblogginlägg



Jag hade ju en vision att hinna sjunga kör, umgås med släkt och vänner, fotografera och sticka under påskledigheten.

Nu är det väl stickningen som är kvar...






Några bilder fotograferade idag, på promenad i stadsparken med Stella. 

Sista bilden är från vår lilla strand, när vi kommit hem från stationen i Skövde dit vi hade skjutsat in Theo som återvände till studierna i Örebro. Kvällsljuset var så vackert vid 20.30-tiden.






20140419

Dag 50 - Påskmaten

Det är ju ganska lustigt, men påskmaten är faktiskt till förväxling lik julmaten. Och midsommarmaten också ibland. 
Fast vi hade ingen påskskinka i år. Det blev över en massa mat ändå. Och 1/3 tårta. Kombinerad påsk- och födelsedagstårta blev det i år, eftersom maken råkade fylla år just idag.
Blogg 100 fyller ju halvtid också idag, kanske också skulle firas? Livet gör sitt bästa just nu för att jag inte ska orka skriva, men jag tänker hålla ut i år också!!
Glad påsk därute!!

20140418

Dag 49 - äventyr längs Hjoån


Vi har ett naturreservat mitt i Hjo, alldeles vid vårt hus börjar det faktiskt. Det är ca 15 m på var sida om ån, från Mullsjön där den rinner upp och så ända ner till Vättern. Det är ca 40 m fallhöjd på de ca 4 km, och rätt mycket vatten i ån på våren. 
160 fågelarter varav ca hälften flyttfåglar bor här. Och en del andra djur. Det finns också massor av växter och en del lämningar efter verksamheter som frodats här, tack vare tillgången på vattenkraft.
I eftermiddags blev det en timslång promenad i det här vackra området. Det borde bli oftare. 

20140417

Dag 48 - Tre tårtbottnar och en rulltårta senare

När ugnen ändå är varm så kan man lika gärna.. Fast lite drygt är det när man har jobbat hela dagen med annat. Klockan blir kväll innan man hunnit plocka undan och diska och så.

Och hur mycket godis köpte jag egentligen...? Har fyllt tre påskägg och det är massor kvar! 

Tur att vi blir många som ska vara med och dela under helgen.

Nu behöver jag sova sju kvart i timmen. Sjungeriuppdrag i morgon förmiddag!

20140416

Dag 47 - Påskhandel

Idag jobbade jag hela dagen i Skövde. När skulle man handla? 

Jag löste logistiken genom att ta bilen idag och köra upp till Willys och fylla upp den med varor. Ja, jag hade självklart en kylväska med mig, plus alla tygkassar.

Den här veckan lär svenska folket handla ca 20% mer än en normal vecka. Tror jag det, alla ska ju ha kalas och "unna sig". Och så allt godis.

Godiset var en av de billigaste lockvarorna på Willys i Skövde idag. 2.90/hg. TVÅ OCH NITTIO!! Det har det väl inte kostat sedan 1980-talet...

Man fick köpa max tre kilo per hushåll. Hur mycket köpte jag? 2,760 kg! Jag vägde inte innan jag kom till kassan, chansade bara. 

Min pappa, styckmästaren, hade en känsla för vikter i händerna. Han kunde säga hur mycket köttfärspaketet vägde utan att titta - på tio gram när, brukade det bli rätt. Jag vet inte om det är ärftligt.

(Ja, jag har flera påskägg att fylla OCH vi ska ha kalas OCH jag har tänkt att det ska räcka längre än bara över helgen, så jag har gömt det på ett VÄLDIGT bra ställe. Ett så bra ställe, så jag kommer ihåg det, till och med..)

20140415

Dag 46 - Den Bach, han kunde han

En utarbetads småbarnsfar som slogs mot smuts och sjukdomar som inte hade penicillin eller ens alvedon. Som troligen inte hade det så gott ställt, bara en lön och alla dessa barn...

Och så lyckades han skriva så fantastisk musik som bl a den vi fick framföra med kören tillsamans med Schein-kvartetten (stråkar, från Skövde) i kväll. Det var valda delar av Johannespassionen (koraler) och två arior som framfördes av två solister. Mellan musikinslagen lästes berättelsen om händelserna vid påsken då Jesus dog och uppstod, och kören fick vara med och vara "folket". Ropa "KORSFÄST" och så. Mycket dramatiskt.

Det ligger förstås ett antal timmars övande bakom en sådan här kväll. Både för oss och för Schein-kvartetten. Synd att det inte kommer fler och lyssnar. I kväll var det väl ca 75 personer i publiken, eller så. Och de som var där tyckte att det var högklassigt. 

Ja, ja. Det kunde ha kommit typ fyra...


Foto: Marie Lennartsson, som egentligen är med i kören men inte hann komma i tid idag. Heder åt henne som kom ändå och lyssnade efter en lång arbetsdag!




20140414

Dag 45 - Glad idag

Under några veckor har jag jobbat några extra timmar i veckan, eftersom en person på jobbet har varit sjukskriven. 

Nu kommer hen tillbaka på deltid men jag får ändå ha kvar mina extra timmar, så jag jobbar 75% i stället för 55%. Det är ganska stor skillnad. Man känner att det blir "hela dagar" när man jobbar 8-15 eller 8-16 i stället för att gå hem kl 13. 

Samtidigt har jag några större uppdrag i mitt företag som jag jobbar med - ja, större och större, men för mig är det stort. Men inte mer än att jag hinner med det också. Och jag vill inte tacka nej till något eftersom jag inte vet hur länge något varar. 

Men fram till sommaren kan jag i alla fall andas lite. Och jag tänker ta ut fyra veckors semester i sommar, när jag tänker vara helt ledig. Borta. Lyx.

Jag tillåter mig inte att hoppas. Men jag tillåter mig att trivas där jag är och vara glad för att de tycker att jag sköter mig så pass att jag fortfarande får ha mina extra timmar. Jag kan ju inte ha gjort bort mig totalt i alla fall.


Och så här vackert var det vid vår strand när jag kom hem i kväll.

20140413

Dag 44 - Palmsöndag

och full fart hela dagen känns det som. Det där med vilodag...

Började dagen med att spela och sjunga i kyrkan, sedan hem och fixa mat, till stugan och fixa något som liknar påskris och så fika där fast det var svinkallt i blåsten.

Sedan till mamma på äldreboendet med några befjädrade kvistar till henne också. Hon var lite piggare i dag än förra gången. Det går upp och ner lite fast det ju egentligen bara går åt ett håll. Fast idag var hon "ute" och motionerade lite, tog en liten runda i korridoren intill med sin rullstol, som hon puttar fram med fötterna. Hon har inte kommit på att man kan dra sog fram med armarna, och det är väl lika bra att hon har fotstöden borta och "går". Hon tar sig fram för egen maskin i alla fall.

Hem och så var jag tvungen att fixa en sak till, nämligen naglarna, vars lack hängde i sjok... Har ju vant mig nu att ha snygga gellack-naglar så då får man hålla efter det. Skönt att slippa göra det mer än ungefär varannan - var tredje vecka. Sedan har mina naglar växt så jag måste göra om det.

Sedan var det kvällste och macka. Och dags för Mästarnas Mästare och en BAUTA-hög med stryktvätt. Jag delade upp det i två för jag insåg att jag inte skulle orka göra hela. 

Nu är klockan nästan tio och jag är så trött så jag tror jag stupar. Undrar om jag kan sova bättre i natt? 

20140412

Dag 43 - Klassiker

Sonen har kommit hem på påsklov från studieorten och vi har klassikerfilmfestival. Just nu ser vi Flykten från Alcatraz.

Clint Eastwood i rollen som Frank Morris placeras i det rymningssäkra fängelset eftersom han har tagit sig ur flera andra.

När han installeras i fängelset får han ett "jobb". Biblioteksassistent.

Så kan det gå.

20140411

Dag 42 - Att hänga tvätt i månsken

är inget man gör så ofta. Inte jag i alla fall.

Men idag när jag kom hem gick maskinen igång, inte en utan två gånger med lakan och handdukar. När jag sedan hörde på väderleksrapporten att det ska bli uppehåll i natt i min del av världen, så bestämde jag mig.

Första gången i år som jag hänger ut tvätt. Och det hann alltså bli nästan mörkt innan den andra maskinen var klar för hängning.

För den som inte provat kan jag tala om att det är nästan rogivande att hänga tvätt i månskenet, särskilt när Vätterns vågor skvalpar och kluckar några meter från fötterna och fyrarna "blinkar så förtroligt emot mig" (som det står i visan).

Dessutom har jag satt en bröddeg med surdeg och hela "nakenkorn" i, som står och jäser. I mitt extrakylskåp, dynboxen på altanen. Känns rätt rogivande det också.

Hoppas bara att fåglarna också har "uppehåll" med sina toalettbestyr i natt, åtminstone över tvättvindan...

20140410

Dag 41 - Om majblomman






Årets majblomma är den 108:e i ordningen. Jag måste säga att jag tycker de var finare förr. Men men, ändamålet helgar utseendet. Jag tycker det var en strålande idé hon fick, tant Beda, som ville hjälpa de mindre bemedlade genom sitt lilla pyssel som växte till en nationell rörelse.

Vill du läsa mer om majblomman, titta här.

Idag har jag köpt majblommor, två stycken. En till oss var, tänkte jag. Det stod några glada killar utanför ICA när jag cyklade förbi från busstationen på väg hemåt, och frågade glatt hojtande om jag ville köpa. Och det ville jag. Förra året var vi nämligen i Budapest i mitten av april, och när vi kom hem några dagar före första maj stod inte en majblommeförsäljare att uppbringa. De var som uppslukade av jorden. Så vi fick gå med dåligt samvete resten av våren för att vi hade rest bort och missat chansen att köpa majblomma.

Kom så hem med mina blommor och berättade för M om att nu hade jag klarat av det bestyret. - Oj, sa han. Jag har också köpt var sin, för det kom några och ringde på här för en stund sedan...

Så det kan bli. Nu har vi alltså dubbel uppsättning. Men det jämnar ju ut sig eftersom vi inte fick tag i några förra året.

20140409

Dag fyrtio - Jämnt och fint

Men idag är jag jättetrött och kommer just nu inte ihåg något av allt det spirituella som jag tänkt på, för att kunna skriva om, under hela dagen.

Jag började dagen med att simma en kilometer. Det var ett par veckor sedan, förra vecka gick jag en långpromenad i stället. Men idag var det trögt, det var som tungt vatten i bassängen. Jag lyckades ändå ta mig fram alla längderna.

När jag hade simmat färdigt och gick från Arena Skövdes simhall in mot 'stan' (som vi säger om centrum) passade jag på att ringa Gotland och kolla upp så att den där stugan vi hade bokat efter många om och men verkligen VAR bokad. När det gäller vecka 27 (politikerveckan i Almedalen) och bokningar på Internet kan man aldrig kolla tillräckligt noga. Men allt var i sin ordning. Nu ska vi bara ha båtbiljetter också...men i början av veckan, på söndagen, brukar det inte vara så proppat. Vi får väl se om vi kommer hem!

Två timmar på Studieverkstan på Högskolan i Skövde (inte Västgöta Universitet som Kristina Appelqvist skriver i sina böcker!) och sedan äntligen lunch, mikrad hemlagad lasagne i bibliotekets personalrum. Jättehungrig!

De fyra timmarna på biblioteket gick extra fort idag. I går fick vi nämligen reda på att NU skulle även "Talboksrummet" renoveras. Allt skall ut och byggarna kommer dagen efter påskhelgen, allt ska vara klart den 5/5. Hej hopp! Och vi som skulle gallra och byta ut de gamla skrymmande fodralen på många av talböckerna... Så det var vad jag och ett par till gjorde idag. Full fart. Och det är mycket kvar. Så vi får väl se hur min arbetstid kommer att fördelas under de närmaste dagarna. Ett visst ansvar för talboksrummet har jag ju fått, genom mina extra vikarietimmar just nu.

När jag kom hem satte jag mig vid datorn och skrev en kort text till tidningen om vår körkonsert i nästa vecka (jo, man är lite ideell också!) och sedan började jag sammanställa texterna som jag fått till en broschyr jag har beställning på. Men jag får ingen ordning på det, så nu är det nog lika bra att ta kväll.

I morgon är en annan dag.


20140408

Dag 39 - Cantare necesse est...

...och så vidare...

Körsång är ju en av Sveriges största folkrörelser, om inte den allra största. Det finns ju körer med de flesta inriktningar man kan tänka sig. 

På små orter blir man som vuxen ofta hänvisad till kyrkorna när man vill sjunga i kör. Och det är inte det sämsta. I den kör jag är med i för närvarande finns det folk som är från strax över 20 och en bra bit in i pensionsåldern. Vi sjunger förstås mycket traditionell "kyrkomusik" men ett par gånger om året brukar vi ha en lite mera "krävande" konsert (för oss alltså, inte för de som lyssnar) med både klassisk och modern musik. 

Förra året, när staden firade 600-årsjubileum, gavs det konserter på temat "musik under sex sekler". Då framförde vi "Then Swenska Mässan" (tillsammans med bl a Elin Rombo, sopranen) på vårkonserten och modern svensk musik, bl a Strövtåg i hembygden och Utan dina andetag, på höstkonserten.

Nu förbereder vi för en intensiv påskvecka. På tisdagen ska vi ha en regelrätt konsert med delar av Johannespassionen och stråkkvartett. Och så medverkar vi i gudstjänsterna på långfredagen och påskdagen förstås. 

Och i maj ska vi ha konsert tillsammans med Janne Schaffer. 

Vi är rätt så flexibla.


20140407

Dag 38 - Scribere necesse est

Eller också kan man säga scribo, ergo sum. Veni, vidi, scriti... 

Jag äger faktiskt till och med en tröja som det står "jag kom, jag såg, jag bloggade" på. Så då måste man ju hålla på.

Just nu håller jag på exra mycket med skrivande. Förutom det jag skriver om "Mångsidiga Mådagar" har jag två andra uppdrag med huvudsakligen skrivande just nu.

Idag fick jag en länk till en av tidningarna, Amos, där jag skrivit och fotograferat artiklar från Skövde - den här bilagan ligger alltså i mitten av den nationella Amos, som delas ut till alla hushåll i Skövde. Det blev väl rätt så bra, tycker jag.


20140406

Dag 37 - Nu blev det lite mycket idag

Kanske inte egentligen, men det körde ihop sig framåt kvällskvisten så jag höll nästan på att glömma blogga idag. 

Vissa dagar blir det bara så. 

Flera av helgens projekt fick lämnas oavslutade - omplantering av krukväxter, strykning - men lite har jag ändå hunnit med - varit med lilla S, barnbarnet, lämnat in grejor till Second Hand, plockat i ordning på vantar och mössor, hälsat på mamma på äldreboendet... 

Vid kvällsteet blev vi sittande länge idag, med en vän som vi inte har pratat med på länge och som har haft det jobbigt en längre tid. Och har det än. Varför blir det inte av att en ser till att träffas? Kan bara hoppas att en ändå kan vara någon sorts stöd. Och hoppas att det blir lugnt och "ordnar sig" för henom. Och alla andra som man träffar för sällan.

20140405

Dag 36 - Soundtrack till våren

Med risk för att vara tjatig. Så här års är det bara en cd som gäller. Eller Spotify-lista då, om man är lagd åt det hållet. OK, om man är kör-nörd också.

På random repeat eller något liknande i ett par månader framåt.

Den här. (oj, det var en lågupplöst bild jag hittade!)


Créme de la créme. En kombination av de allra bästa. Och de allra svenskaste.

Nu när den nordiska skymningen är så där blå igen. Då behövs de nordiska klangerna. Så vackert så det gör nästan ont.

Hoppas bara att inte Sverigedemokraterna får för sig att lägga vantarna på den här musiken. Det vore så tragiskt. Dessa klanger i kombination med, visserligen väldigt nationalromantiska men ändå, vackra poetiska texter svänger i alla fall i takt med min puls. Knappt man vågar säga det när man råkar vara blond och blåögd. 

Men jag lyssnar till texterna på ett annat sätt än de man vanligen kallar nationalister. Jag är så otroligt tacksam för att vara född i ett land där det råder fred och de flesta har det någorlunda bra, där klimatet är uthärdligt och det finns gott om mat och rent vatten. Där barn får gå i skolan oavsett om de är pojkar eller flickor, oavsett klasstillhörighet. Jag har vuxit upp nära mina äldre släktingar och hört deras berättelser - jag fick ha kvar min mormors mor tills jag blev vuxen och min mormor tills mina barn blev vuxna. Jag är tacksam för att jag kan bo kvar i det landskap där mina förfäder bott i generationer, eller jag kan röra mig fritt inom EU eller skaffa visum och dra någon annanstans och sedan komma tillbaka igen när jag själv väljer att göra det. (Det är en annan sak att jag inte är stolt över allt som Sverige har stått och står för genom historien men det kan vi lämna därhän i det här sammanhanget. Det kan bara bli bättre.)

Det är inte alla i världen som har det som jag, minsann. Jag hörde på radion, tror att det var i filmprogrammet Kino, där de pratade om hur äldre personer skildras på film. En programledare som uppenbarligen kom från någon annan kultur sa i en bisats att "jag har ju inga äldre släktingar i Sverige" - underförstått att han fick se på film eller uppleva genom andra hur äldre människor "är" på riktigt. 

Man behöver en tankeställare ibland. Och stanna upp och känna taksamhet över vårt "land, där våra barn en gång få bo, och våra fäder sova under kyrkohällen" - för att låna von Heidenstams ord.

Jag tror inte att någon egentligen vill lämna sitt fosterland - om man inte är ung och äventyrlig och vill uppleva något annat förstås, men den sortens utvandrare har ju alltid funnits. Jag tror att människan vill stanna där man har sina rötter, sin kultur och sin tillhörighet. Jag tror inte att någon rycker upp sin familj och säljer allt man har och köper biljetter på vinst och förlust för att hitta ett bättre ställe att leva på om man inte är hotad av krig, hungersnöd, förföljelse... Det bästa vore ju att det var fred och bra förhållanden hemma i deras egna länder. Men så länge det inte är det tror jag att vi kunde ta emot och ta hand om många fler här. De allra flesta har flytt för sina liv. Ett fåtal är lycksökare som inte har rätt att komma, men den sorten finns i alla grupper, troligen fler bland våra "infödda"...! 

20140404

Dag 35 - Tillfälligt avbrott

Idag hade jag tänkt ut ett långt, vackert och vältaligt inlägg.

Tyvärr fick jag plötsligt ett mysko huvudvärkanfall - ja, det finns inget annat sätt att beskriva det än just "anfall". Jag satt i TV-fåtöljen och micklade som vanligt med det ena och det andra medan jag tittade. Så kom det. Först lite svagt men sedan bara ondare och ondare. Försökte röra lite på mig, strecha och så, men det hjälpte verkligen inte alls. 

Till slut gick jag ner och tog det starkaste värkpreparatet jag hade hemma, lade mig i soffan och bad M att massera pannan och hårbotten lite. Så småningom lättade det något men jag är jättetrött. Troligen någon stressreaktion, antar jag.

Så det blir inte det blogginlägget jag hade tänkt idag. Finns det kvar i huvudet i morgon så tar vi det då.

20140403

Dag 34 - Filmstudiofilm

I kväll var vi och såg filmen Guds hästar på Hjo Filmstudio. En alldeles jättehemsk film men tyvärr bygger den på riktiga händelser. Som händer gång på gång i hela världen, i olika typer av fanatiska grupper.


Och nej, den slutar inte "lyckligt". 

20140402

Dag 33 - Hela dagen var räddad

Idag har vi varit på bibliotekskonferensen Bibliotopia i Falköping tillsammans med typ 100 andra biblioteksmänniskor från trakten.

När man ska åka iväg och göra något annat än det vanliga jobbet man har tycker jag att det är roligt att klä upp sig lite. Inte aftontoalett precis, men "lite snyggare vardag". Så jag valde en rak och enkel men min blåaste klänning (Nanso), ett par roliga strumpbyxor och min lilla Desigualväska som färgklick, till detta min blå portfölj som slår åt turkos precis som klänningen. Jo, jag var väl rätt nöjd själv. Jag trivs i de kläderna.

När jag kom till Falköping och träffade mina arbetskamrater kommenterade de att de tyckte det var fint, och det var ju kul att de lade märke till att jag inte hade de vanliga jeansen. Tack tack.

Sedan stod jag i kaffekön och det kom en helt främmande människa bakifrån och skulle gå förbi mig och kön, åt något annat håll. När hon passerade mig stannade hon till, vände sig om och sa: Du, jag måste bara säga, du är SÅ fin!! Så log hon och gick vidare. Tack så mycket, hann jag säga och le tillbaka, innan hon var borta. 

Det där "gjorde" min dag. Hur ofta säger vi något sådant till en främmande människa? Det är ju lättare när man känner varandra och träffas typ varje dag på jobbet, man lägger märke till om det är något nytt, ny frisyr eller nya kläder. Men hur tar en människa som man inte känner emot en komplimang? Tänk om hen känner sig påhoppad eller "kränkt" på något vis? Då låter man hellre bli. Det är ju lite knasigt egentligen, chansen är ju mycket större att hen blir glad...!!

Av bara farten åkte jag vägen om Rabalders outlet på hemvägen och fyndade lite smått och gott. Så även på Osterian, men där fyndade jag ju förstås inte - det blev lite fredagsmysdelikatesser... och en "påskost" som ska sparas lite!


20140401

Dag 32 - Ett bra datum

Nu kan jag inte hålla mig längre, nu "lanserar" jag stolt min/evalutions nya hemsida, eller websajt som vi säger. 
Den kommer att fyllas på och säkert ändras en del under den närmaste tiden, men de flesta funktioner som ska vara där är igång nu i alla fall. Och inga missöden hände varken med e-mail, domäner eller servrar. Fantastiskt.

Det är det där tekniska som jag fortfarande behöver ta hjälp med, annars har jag ju faktiskt en "degree" i webdesign så DET kan jag. Och det är INTE samma sak som att kunna programmera, eller tvärtom. Det kan inte nog poängteras.

Lite riskabelt är det kanske att släppa den på "stora skojaredagen", men den risken får man ta.

Ett stort tack ska riktas till min vän, företagarkollega och digitala skyddsängel Helena med företaget HeltUnik.se. Hon är ovärderlig som uppmuntrare, påhejare och möjlighetshittare. Med mera.

Adressen till min sida då? evalution.se, förstås! Välkommen in och gilla!