20140629

Att vara lite inne...

Ser på Facebook att flera vänner bloggar, podcastar och allt möjligt härifrån Gotland och Almedalen.

Då ska väl inte jag vara sämre. När jag nu har tagit mig hit.

Fast jag är bara här som "bihang" till politikern i familjen, och representerar ingen annan än mig själv och möjligen mitt företag evalution. 

Men jag inser mer och mer att den här veckan handlar lika mycket eller mer om mina områden, media och kommunikation, som om rena politiska frågor. Folk är här för att marknadsföra sin kommun, en välgörenhetsorganisation, hyresgästförening eller turistanläggning. Självklart har allting någonstans en politisk anknytning, men ofta handlar det inte om partipolitik. Lite fortbildning kan jag nog alltså tillgodoräkna mig. Kanske även något inom mitt nuvarande område bibliotekssfären.

Så häng med mig på mitt eget minglande i Almedalen och det som händer runt omkring! Vi har just kommit hit och installerat oss i en enkel stuga några mil söder om Visby, och i morgon bitti drar vi  in och tittar närmare på spektaklet!


Ett par km promenad från vår stuga har vi denna vy över Stora Karlsö. 

20140611

Godda' godda', mäster...

Har inte bloggat på ett par dagar och det känns nästan lite konstigt. Men här kommer ett alldeles onumrerat inlägg!

Jag har just gjort en stor insats för miljön. Jag lämnade in mina favoritsandaler som efter flitig användning i tre säsonger var helt utslitna - ja, den ena var lite mer sliten än den andra. Hela förra sommaren gick medan jag TÄNKTE så nu skulle det bli av. Till skomakaren alltså! För jag vill inte skiljas från dem än. De är ju dessutom ett minne från semestern på Mallorca!

För en vecka sedan fick jag alltså ändan ur vagnen och lämnade dem. Igår gick jag och frågade om de var färdiga, och kände mig väldigt gammaldags. Typ som i sagan där skräddaren syr och syr och det blir mindre och mindre av det som skulle bli en rock. Nu var de inte riktigt färdiga igår, men idag, så!

Och fast jag inte "tjänade" några pengar på just den här affären, så är jag väldigt nöjd. Det kostade faktiskt mer än skorna kostade att köpa, men de blev bättre än de var från början. Ny sula, förstärkning emellan, och ny klack, plus fästande av lösa dekorsömmar, lite klistring av lös innersula osv. Och jag har gott miljösamvete! Jag slapp ju bygga på sopberget och köpa nytt.


20140608

Dag 100 - Rakatakisch!

En liten trumvirvel kan man väl få när man går i mål efter drygt tre månaders dagligt bloggande?

Förra omgången av Blogg100 (förra året) var jag ambitiös och väckte liv i två av mina bloggar. Det gick bra då, när jag inte hade så mycket jobb. I år när jag bestämde mig för att vara med, fullkomligt ramlade jobben över mig så jag har haft fullt upp med en blogg. Och knappt hunnit läsa mer än en handfull av de andras, tyvärr. En lite kluven känsla, för det har självklart varit roligt att kunna tacka ja till de uppdrag jag tillfrågats om, och även kunnat gå upp i tid på mitt vikariat när det behövdes. 

För er som har följt min blogg kan jag avslöja att det kommer att bli en fortsättning på biblioteket i Skövde, men exakt hur det ser ut är inte riktigt spikat. Jag lovar att, om inte förr, uppdatera denna blogg när det är klart!

Men bara att veta att det finns en fortsättning i någon form gör att jag vågar slappna av lite och njuta av sommaren. Den har ju fått en väldigt lovande inledning! Den här helgen har vi varit tre dagar och två nätter ute i skogen i vår stuga. Lite regn och lite knott, men då får man väl gå in. 

Förra sommaren jobbade jag hela tiden medan Michael var uppe vid stugan en hel del och byggde, i år får jag 2+2 veckor ledigt med några veckors halvtidsjobb mellan. De lediga veckorna tänker jag vara ledig-ledig, dvs inte kolla företagsmailen varje dag heller. Och inte kolla platsannonser. Under jobb-veckorna finns det också några strö-dagar att utnyttja till besök hos eller av vänner och släkt. Skönt att inte planera för mycket heller!

Härmed inleder jag operation Sommarbo med följande illustration:

Högt upp i eken må du tro
Har jag ett eget sommarbo
Där har jag också mina vänner ...
Dom är det bara jag som känner...!

(Ur Majas Alfabet)

På återseende!


20140607

Dag 99 - Världen är så biten..

Inte av HasseåTages lilla hund Totte utan av en massa knott, som nu har vaknat i vår skog. Lite lätt värme plus lite lätt regn och lite lätt arbete lockar fram de små liven som ett brev på posten. 

Idag har vi haft finbesök av barnbarnet Stella i stugan medan hennes mor och far var och firade sin femtonårsdag tillsammans med lunch på tu man hand. Vi har hunnit med en massa roliga saker. Och stiftat bekantskap med knotten. Dessutom har vi pratat om en del fåglar och lyckats höra göken... Bl a har vi pratat om gulsparven som säger 123456-sjuuuu. Varför räknar han till 7? Ja, han kanske har sju ungar?

En stund senare, när vi gick iväg och kollade smultronblomningen inför bärsäsongen, berättade Stella om en annan fågel. Den heter Knottfågel. Jaha, säger mormor. Den säger 1234, får jag veta. Varför det då? För han har bara fyra ungar. (Förstås!)

Koko!

20140606

Dag 98 - Extra spännande..!

Jag sitter nämligen på en plats där täckningen kommer och går lite som den vill, så jag vet inte om det kommer att gå att posta dagens inlägg. Ännu mer spännande är det att jag är här i morgon också. Men på söndag åker vi hem igen, så jag räknar med att gå i mål i tid. 

Här ute i skogen långt borta i utomhuset sitter vi och lyssnar på batteriradio. Det är "min kompis" Janne Schaffer som spelar med Electric Banana Band på Sweden Rock. Radio är ett underskattat medium. Och väldigt bra i brist på TV, dator och annat man är van vid i vardagen. Det är nämligen inte bara lite ont om täckning, det är också ont om el. Obefintligt ända tills nyligen när vi satte upp ett par solpaneler så vi kan driva en fläkt, ett par läslampor och ett litet kylskåp. Det nödvändigaste alltså. Mobilerna får vi ladda i bilens tändaruttag tills vidare. Mitt fina solladdat-set med kabel för iPhone "stöds" nämligen inte av telefonerna... Det lär bli bättre när jag får min Fairphone! Den ska ju gå att ladda med vad som helst som har rätt kontakt - en "standardmodell" enligt uppgift. Jag har höga förväntningar.

Nu ska vi läsa tidning och fråga Aftonbladets frågesport. Jag ska nog sticka lite också. Och så ska vi läsa lite innan vi slocknar.

Det är väldigt avkopplande att vara här. I morgon ska jag göra färdigt ytterligare en rabatt har jag tänkt. Det blir väl uppehåll någon stund. 

20140605

Dag 97 - Upphämtningsrace

Som gjort för en upphämtningsdag! Det regnar ute och jag har sedan länge tagit ledigt denna dag, just för att hinna fixa lite hemma utan att behöva skynda mig att plocka undan och sticka iväg någonstans.

Började redan igår med att sätta rabarbersaft som ska stå i ett dygn för att sedan kokas med socker och hällas på flaska. Se recept här http://matgeek.se/2013/05/28/klassisk-rabarbersaft/- det är första gången jag gör den så jag hoppas att den blir god! Av det avsilade krafset tänkte jag koka kräm, här slängs inget.

Jag satte också en surdeg utan recept. Ett hett tips är att koka upp "nakenkorn" med vatten och skålla rågmjöl med blandningen, lite honung och salt, sedan blanda ner surdeg, torrjäst och vetemjöl så det går att hantera. Dessutom hade jag en skvätt turkisk yoghurt kvar i kylen som fick åka ner. Och ett par rivna morötter. Här slängs inget, som sagt. Kunde varit lite äppelmos annars. Surdeg gör jag efter recept på rågmjölpåsen och fryser in i lagom doser (surdegshotell är bara nys! Surdeg sover lika gäna i frys och vaknar snällt när man tinar den!) och blandar en omgång på ca 1,5 dl med 50 g jäst till en sådan här omgång (typ en liter degspad om man inte håller på med skållning och sånt). Det fick stå i rumstemp i ca 1 dygn och nu gräddas det och bakas upp så fint i het ugn.


Eftersom jag lyckats köpa ett fint ekologiskt jordnötssmör som familjens jordnötssmörälskare inte tyckte var gott, så rörde jag ihop en jätteenkel småkaka av det, för att utnyttja ugnsvärmen. Tyckte det såg ut som riktiga godiskakor... Det är också första gången jag testar, så vi får väl se vad det blir.

Nu tänkte jag även sätta en omgång flädersaft av blommor jag har kvar i frysen - det är ju snart dags att plocka nya - och så städa lite i frysen för att göra plats för saft och bröd. Jag fryser saften i begagnade sirapsflaskor. (För här slängs ju inget, som sagt...:))

När alla kakor är bakade blir det makaronpudding på eftervärmen och sedan ska jag så småningom leverera en balklänning som jag har hjälpt en liten vän att justera - lägga upp - inför niornas bal om 1 1/2 vecka. Ja, det är sant, i den här staden har NIORNA bal... Kanske tar jag med mig barnbarnet dit så hon får klappa en eller annan katt.

Jaha, vi får se hur mycket jag hinner av det jag har tänkt i övrigt. Så här kl 10 på förmiddagen ligger jag i alla fall i fas...!



20140604

Dag 96 - Något som är väldigt gott

är kaffe och vaniljglass med blåbär och så en knapp halv tesked lakritspulver strött över.

Otroligt enkelt och otroligt gott. Pröva!

Dag 95 - Försöker runda av

och trappa ner, avsluta ett par jobb så jag kan få skicka faktura.

Den här våren har jag verkligen jobbat som aldrig förr, och det är väl inte bara bra, kanske. Ja, det är ju trevligt att det ramlar in inbetalningar på mitt bankgiro med lite fler siffror på än det har varit förut ( även om de inte kan kallas feta precis). Men jag känner mig ganska sliten nu. Alla stressiga kvällar och helger, man har alltid något som måste väntas på och ändras för att skickas på korr igen... Jag märker att det finns saker jag missar ibland. Inte viktiga saker, inte så att någon annan märker det, men jag vill ha koll och då är det inte kul att märka det på sig själv.

Det ska verkligen bli skönt med semester, ju mer jag tänker på det. Det bästa är att jag har jobb att fortsätta på efter semestern. Och jag hoppas att det snart löser sig så jag vet hur det blir i augusti också. Och att det blir lite bättre balans med jobben då.

20140602

Dag 94 - Nu har medieforskningen vaknat!

En av nyheterna som rullar denna morgon är att en forskare har upptäckt att svenska folket tittar mindre och mindre på tablålagd TV, och i stället väljer betal- eller gratistjänster på nåtet, Netflix, Tivo och allt vad det kan heta.

Forskaren konstaterar att denna utveckling eskalerar genom att tekniken utvecklats med nya sorters smarta telefoner, surplattor etc. som man kan ha med sig.

En ny frågeställning är hur detta kommer att påverka "det offentliga samtalet". I TV-s barndom när det bara fanns en kanal som inte sände dygnet runt, satte ju alla (som hade TV-apparat) på programmet när det började sända och tittade på hela kvällens utbud tills det var slut. Möjligen reste man sig för att fylla på TV-kannan. "Alla" hade alltså sett samma Aktuellt eller Hylands Hörna, och hade detta att diskutera på kafferasten nästa dag. Plus att grannen hade köpt ny bil.

Hallå, eller? Ända sedan vi fick två Public Service-kanaler i skiftet mellan 60- och 70-tal har folk tittat på olika program på TV. Möjligen kunde det bildas små grupper på arbetsplatserna bland dem som hade valt att se på OS eller att se på Familjen Macahan. Och så de som hade gjort något annat. Även om vi har 52 olika TV-kanaler, i TV-apparaten eller på nätet, så kommer det alltid att finnas folk med samma intresse som tittar på samma program/TV-serie. Hur många av er som har Netflix har t ex sett Homeland? Orange is the new black? House of Cards?

Sedan diskuterar man kanske inte serierna på samma sätt längre, eftersom man inte ser just samma avsnitt samma dag. En del ser avsnitt för avsnitt när man har tid, kanske två någon gång, en del ser hela serien i sträck under en helg eller sjukskrivning. Det är mer så att man pratar om hela serien, hur trovärdigt det är eller hur bra skådespelarna är i sina roller. Men detta har ju också förekommit i ganska många år, sedan man kunnat hyra/köpa hela TV-serier på video eller DVD. 

Om man med "det offentliga samtalet" menar samhällsinformation, nyheter etc så har det alkltid funnits folk som har brytt sig mer om att grannen har köpt ny bil än att Ryssland invaderar Ukraina. Eller t o m att det är riksdagsval i september. Är man intresserad så hittar man likasinnade att diskutera med, som kanske har sett nyheterna inte bara i Aktuellt och Rapport, utan även i BBC News och Al-Jazeera.

Lika väl som att man tipsar varandra om nya intressanta TV-serier på Netflix eller nya tillgängliga nyhetskanaler, kan man tipsa om och diskutera nya tidningar eller böcker som kommer ut. Och har man ett brinnande intresse så berättar man även för den som inte är intresserad, för att dra med den personen i "det offentliga samtalet". 

Redan på 1960-talet förutspådde mediagurun Marshall McLuhan att det skulle uppstå ett sådant här parallellt samhälle, där man fick kontakt med och odlade sitt intresse för ett speciellt ämne tillsammans med andra specialintresserade. Han kallade det "global village", till skillnad från ett "local village" där man kollade på grannens nya bil. Googla på vilket ämne som helst som du är intresserad av så hittar du någon hemsida eller tråd i ett "socialt media" där det finns likasinnade. Var som helst i världen.

"Det offentliga samtalet" HAR förändrats, det fortsätter att förändras. Det KOMMER inte att förändras eftersom förändringen redan är i full gång. Jag tror att det finns plats för många kanaler, både gammelmedia och de nya IT-baserade, för att hålla det offentliga samtalet igång. Låt tusen blommor blomma, sade någon. Ett barn har hundra språk, sa någon annan. 

20140601

Dag 93 - Nedräkning

Det är inte bara nedräkning innan dessa 100 dagar av bloggutmaning är fullbordade, det är även nedräkning mot semester! 

En del arbetskamrater har redan tagit ut en eller annan vecka försommarledigt. Jag jobbar tre veckor till och sedan har jag två veckor ledigt. Sedan kommer jag att jobba fem veckor i sommar och får två veckor till i augusti.

Den här våren har varit väldigt hektisk men nu börjar det lugna ner sig. Jag ser verkligen fram emot att få semester, och bara jobba halvtid de där fem veckorna i juli-augusti. Det är ju det som är mitt vikariat egentligen. Jag erbjöd mig att jobba mera, liksom jag har gjort ett tag nu i vår, men nu känner jag att det kan bli ganska skönt att det inte behövdes utan jag kan jobba lite mindre. 

Förra sommaren hade jag ju ingen semester alls, men vi reste bort några dagar i april och oktober plus någon dag emellan när jag var ledig. Jag känner att jag nog är lite för gammal för det. Eller vad det kan bero på. Nu behöver jag tid att bara vara. Det börjar ju bli ganska många år nu som jag inte har vetat vad jag gör om ett år, eller ens till hösten. Men nu vågar jag mig på att tro att det kan ordna sig... 

För ett tag sedan skrev jag om att det t o m kunde bli en valsituation. Nu har jag valt bort en grej (som var ett annat vikariat och på bortre gränsen till det jag helst vill jobba med - informatörsområdet). Kanske kommer det att klarna inom den närmaste veckan, så att både jag själv och du som har följt min blogg får veta vad jag gör i höst! Det vore väl trevligt?