20141225

I mål!! Del 24/24

En synnerligen god jul tillönskar jag er alla som möjligen har följt min blogg den här omgången av bloggutmaningen! Jag tror att det är många som har fullföljt spurten den här gången också, men jag har varit ännu sämre på att följa andras bloggar den här gången.

Julaftonen har förlöpt ganska traditionsenligt, trots vissa omkastningar i programmet pga sjukdom hos barnbarnet. Det blev bra ändå. Och jag hann med båda mina sjungeriuppdrag, julspel för fullsatt kyrka på förmiddagen och midnattsmässa för nästan lika fullsatt kyrka nu ikväll.

Det är fantastiskt att så många, av de som firar jul i Hjo, som prioriterar att gå till kyrkan för att få höra julbudskapet i tal och sång. Folk i alla åldrar både på förmiddagen och i natt. Och både "svenskar" och de som är nyanlända hit. Det är härligt med blandning och mångfald!

Nu är det dags att sova. Mera sång väntar i morgon!


20141223

Fotmassage. Del 23/24

Dagen avslutades med en skön fotmassage utförd av mellandottern som just kommit hem från Stockholm för att fira jul.

Jag fick denna massage i födelsedagspresent och måste ta ut den mellan 23/12 kl 17.30 och 25/12 km 17.30. Det är den tid vi får nu. Sedan ska hon nämligen dra vidare på resa med sin nya blivande familj, dvs en trevlig ung man som fyller 30.

Innan dess hann jag först jobba nine-to-five på bibblan (hann och hann, särskilt stressigt var det inte idag precis...) Plockade upp dottern på stationen och körde hem, där jag i rask följd fixade revben, vegetarisk "sill", Janzons, rotfruktslåda, kokta ägg, sparrisstuvning till omeletten och grunden till ris à la maltan. Tinar upp grynkorv, köttbullar och bröd. I morgon ska resten göras klart. Mat kl ett ska det vara. Plock plock, och så plocka in allt igen sedan. För det ska ju vara kex, ost, leverpastej, rökt korv och julskinka också förstås. Och så ska jag iväg och sjunga en sväng också, nämnde jag visst häromdagen. Dock får vi klara oss utan lillängeln, för hon har gått och fått något ovälkommet i magen och ligger för ankar. Vi får skjuta upp julafton några dagar för hennes del.

Sedan måste jag göra i ordning några av de fina havreformar som sonen bakade idag, på begäran visserligen men ändå. De blev ungefär dubbelt så tjocka som jag brukar tumma ut dem, men det var för att de inte skulle gå sönder så lätt hade han räknat ut. Att det blev hälften så många som tänkt spelade tydligen ingen roll i sammanhanget. De blir säkert goda i vilket fall.

Alla äter nämligen inte ris à la Malta, vilket för mig är totalt obegripligt. Ja ja, mer kvar till mig...

20141222

Trött. Del 22/24

Nää vet ni vad, nu är jag så trött så jag orkar inte blogga. Efter jobbet som slutade kl 19 var jag och handlade en överfull kundvagn mat på Willys. Därefter raka vägen till stationen dit jag kom precis i rätt tid för sonens tåg. Vi åkte hem och lastade ur hela bagaget och åt lite mackor och sånt. Sedan kom jag på att jag skulle göra klart skinkan samt koka ihop lite mos av några äpplen som höll på att gå ut.
Nu är klockan tio i 24, och jag är väldigt trött.

20141221

Fortsätter att sjunga och sjunga... Del 21/24

Idag har jag gjort något som jag aldrig har gjort förut. Jag har varit innehållet i en lucka i en adventskalender.

Föreningen Lions i Hjo började förra året med en "levande adventskalender" där man i varje lucka hittar en adress och ett klockslag när man ska vara där. Så finns det någon som berättar något, sjunger en julsång eller visar något trevligt.

Idag var jag alltså med, tillsammans med några andra. Och sjöng.

Senare på dagen var vi några andra som övade inför julnattsmässan i Hjo Kyrka. Sex damer är vi, som ska sjunga som en änglakör kl 23.30 på natten. Sedan sover man gott.

Som om inte detta skulle räcka bönade och bad mig vår kära körledare och kantor att jag skulle vara med i "änglakören" i julspelet tidigare på dagen i samma kyrka. Kl 10.30 närmare bestämt, om någon skulle vilja komma. Det är ju så roligt när folk vill att man ska vara med, så jag ska göra mitt bästa för att slita mig från Janson's och det andra en stund. Gästerna får väl vänta lite.

Senare fick jag ett litet teologiskt bryderi. Min dotter och dotterdotter är nämligen redan engagerade i samma änglakör. Kan man ha tre generationer änglar i samma julspel? Har änglar någon ålder och kan de ha barnbarn? Svara gärna till #en som aldrig undrat förr

Mörkaste dagen. Del 20/24

Idag har det inte varit ljust många minuter. Men vi utnyttjade det till att åka in till vår närmaste lilla storstad Skövde och handla lite julklappar, hälsa på mamma och äta en lite extra god lunch på Glädje. 

När vi kommit hem hade vi hand om Stella en stund eftersom föräldrarna skulle öva till kvällens julkonsert med en tillfälligt sammansatt körgrupp. Då passade vi på att göra årets julgranskarameller. Det måste man ha. 
Stella fick göra en nästan helt på egen hand. Den blev inte så fransig men chokladbiten hamnade i alla fall inuti och upp ska den i granen när den kommer in! Sedan skall hon förstås få plundria den i god ordning.

När vi var klara med dessa "prydnader" hann vi även spela en omgång av favoritspelet Bamses Honungsjakt. Det är det eller memory. Lika roligt varje gång!




Sedan bytte vi om och gick den korta promenaden till Hjo kyrka och lyssnade på den fina konserten. Det finns verkligen ett oräkneligt antal julsånger och flera olika arrangemang på varje, så de skulle räcka året om...!

20141220

Upphämtningsrace. Del 19/24

Fredagen blev den upphämtningsdag som jag har behövt hur länge som helst. Dels fick jag några timmar vid symaskinen, där jag lagade några byxor, sydde om en kjol, lagade en ficka osv som har legat sedan i somras. Jag sydde också färdigt julklappen till Stella, som jag har bild på men den får jag väl lägga upp på juldagen eftersom det ska vara en julklapp.
Samtidigt bakade jag brödkakor, kokade fudge och karameller, och satte lite färg i håret. Ja, ungefär samma som förut men lite ljusare. Rosa eller grönt ligger inte riktigt för mig.
Städningen sparar jag till måndag och tisdag. Då jobbar jag nämligen hela dagarna, men det finns andra som är hemma...

20141218

Julkort och lite städning. Del 18/24

Ja, just det. IDAG kom de stackars julkorten som jag skrev om i förrgår, se "
Note to self. Del 16/24 http://evaihjo.blogspot.com/2014/12/note-to-self-del-1624.html "

Åtföljda av ett komplett pudel-mail där jag faktiskt får en mindre kompensation i form av ett tillgodohavande på mitt konto hos foto-företaget. Men det fånigaste av allt var ändå att hon som skrev mailet avslutade med att hoppas att min kund blev så förtjust i de vackra korten så att han hade överseende med den sena leveransen... Vad hade kortens utseende för roll i sammanhanget? Om de inte hinner fram i tid så är de ju i princip värdelösa. Julkort har ju per definition en tydlig deadline. Från mitt företags sida köpte jag några kartor vanliga frimärken åt min kund, motsvarande den kompensation jag fick på mitt kundkonto. Då har i alla fall en del av hans kort en chans att hinna fram.

Jag har också försökt röja lite i arbetsrummet idag. Det har stått några lådor kvar från mammas senaste (sista?) flytt för drygt 2 år sedan. Foton och annat med affektionsvärde blandat med skräp som bara är att kasta bort. Jobbigaste sortens "arvegods" med andra ord. Nu har jag i alla fall bestämt vad som får finnas kvar i lådor på vinden och vad som ska bort. Det blev nog lite för lite i den senare högen ändå.

Bl a hittade jag ett foto som bör vara från julafton 1961. Det är jag som är den kortare knorten, på denna tid då min storasyster fortfarande var längre än jag. Varsin docka har vi i fått, de var rättvisa, våra föräldrar.

Det där med julbord. Del 17/24

Igår kväll var det julbord med jobbet. De flesta arbetskamrater var där och det var trevligt och mysigt på många sätt.

Men jag undrar tre saker.

Varför anser vi att det är "mysigare" ju mörkare det är? Som tur var, var det någorlunda ljust där själva julbordet stod, så man såg vad man tog för något, men där långborden var uppdukade var det bara nogra enstaka värmeljus på varje bord. Man såg knappast vilka som var där och inte heller hur man hade lagt maten på tallriken. Nä, kanske är jag för gammal, med tilltagande ålder har jag märkt att mitt mörkerseende är ett accelererande problem.

Varför måste man (läs: jag) så gott som alltid äta precis liiite för mycket av den där feta, salta och kryddiga maten? Jag tycker att jag tar lagom mycket på tallriken men när det är typ fem lass kvar så slår det stopp. Ibland kan det också vara så att det där som såg jättegott ut (kanske köttbullarna eller något annat som brukar vara gott) inte smakar som man trodde och därför blir liggande. Personligen har jag stora svårigheter med att inte äta upp det som ligger på tallriken, särskilt om jag själv har lagt det där. Kanske är det något jag ska söka hjälp för? I går lyckades jag i alla fall lyssna på min kropp och bara ära typ fyra köttbullar för mycket. 

Varför blir jag så förvånad när jag kommer hem efter julbordet och är jättetörstig trots att jag har druckit två flaskor dricka? Jag vet ju att de där salta och kryddiga maten gör att man blir törstig. När det dessutom bara finns kolsyrad dricka och inga vattenkaraffer på borden blir man snabbt helt uppsvullen i magen. Väl hemma begränsar jag mig till två glas vatten och ett glas samarin (ändå får jag släpa mig upp på toa två gånger under natten) och bestämmer mig för att på vårt julbord skall det finnas massor av grönsaker och vegetarisk mat att blanda alla dessa kryddor med. På restauranger finns det, konstigt nog, sällan. 

Det ÄR trevligt med traditioner och julbord, jag vill inte klaga, men när ska man ( läs: jag) lära sig att det finns tillräckligt med mat i Sverige och vi har gott om förvaringsmöjligheter. Alltså behöver man inte äta sig till illamående en gång om året, och man behöver inte konservera maten med salt eller dölja halvdålig mat med en massa kryddor. 

20141216

Note to self. Del 16/24

Idag är jag lite arg. Ja, så arg så jag har skickat ett jätteargt mail till en kundtjänst.

Jag fick en beställning på julkort från en kund, som hade beställt av mig förut. Nu var han lite sent ute, men jag beställde från ett ställe där de lovade skicka de beställda julkorten 48 timmar efter att jag lagt beställningen, och om man beställde senast 7/12 så skulle man få dem i tid, alltså senast den 16/12.

Det råkade bli precis den 7/12 som jag beställde, men det var ju lugnt. Jag väntade mig att jag skulle få leveransen typ på fredagen - i fredags alltså.

Nejdå, nejdå. Inget i fredags, i går eller idag. Däremot fick jag ett mail i morse där det står att den skickades igår... Den 15/12 är väl inte 48 timmar efter den 7/12 eller?? 

Hade det gällt en vanlig fotobok eller något till mig själv hade det inte spelat så stor roll, men julkort! Bland FAQ-svaren på hemsidan står det att om man inte fått leveransen 14 dagar efter datumet då den skulle ha skickats, så gör de en ny sändning kostnadsfritt - till nästa jul, då?

När jag äntligen hittade en mailadress - för på "kundtjänst-telefonen" fanns det förstås inte en levande människa - så skrev jag att jag vill å min kunds vägnar ha kompensation, annars var det sista gången jag beställde från dem! Ett tillgodohavande eller reglering av fakturan!

Fortsättning lär följa.

Nästa år måste jag vara ute i tid! Och fotografera en massa fina julmotiv nu i helgen! Och, om jag blir sen igenså skall jag beställa med expressleverans!

20141215

En av dagens största nyheter. Del 15/24

 Kulturnyheterna ( http://www.svtplay.se/kulturnyheterna ) i Aktuellt berättar nu den fantastiska nyheten att författaren m m Ulf Lundell har börjat blogga på bloggen Badger's Drift. Han hade bl a skrivit om vädret och senaste "På Spåret", berättar nyhetsuppläsaren, som om det var fråga om en ny Betlehemsstjärna som hade siktats.

Oj då, oj då.
Han är ju bara typ tio år efter alla andra...

20141214

Det där med brandsäkerhet. Del 14/24

I höst hade vi en brandsäkerhetsutbildning på Skövde Kulturhus. En sådan utbildning ska man genomgå vart tredje år ungefär för att hålla sig uppdaterad.
Det var både teori och praktisk brandsläckning, och avslutades med diplomutdelning  till samtliga. Nu kan vi det här.
Samtidigt har vi, eller i alla fall flera av oss, blivit helt rabiata brandsäkerhetspoliser. Någon har skaffat ny släckare, någon önskar sig det i julklapp och någon har skaffat inbrottslarm med rörelsedetektor som även känner av rök. Vi letar värmeljus av stearin i stället för paraffin (som blir dubbelt så varmt och avger dåliga gaser), gärna i påfyllbara koppar.
Ikväll hade nyheterna ett inslag om ett bemanningsföretag som hyr ut jultomtar. Det avslutades med att hela raden tomtar greppade var sin "tomtelykta", en sådan med just värmeljus i som jag förmodar är gjorda för att stå på en trappa eller på ett bord. Därpå gick de ut genom dörren, glatt svängande på dessa...
REGEL NUMMER ETT A: FLYTTA ALDRIG ETT BRINNANDE VÄRMELJUS!! Det fattar man väl hur farligt det kunde bli??
Bör jag skriva till TV4-nyheterna och påpeka olämpligheten i detta?
Uppdatering: De här miljövänliga stearinljusen med plastkoppar för refill köpte jag på Hem och Hobby som finns i Hjo och Skövde. Finns även på Clas Ohlsson och Slöjddetaljer.

20141213

Så blev det Lucia. Del 13/24

Lucia kom och gick och det kom väl lite regn och lite snöblask, men någon storm hade de verkligen inte behövt varna för. Men det är säkrast att ta hoten på allvar.
Efter jobbet idag blev det lutfisk och så kom det ett litet lussebesök i form av en tomte med guldluva.
Efter den traumatiska upplevelsen att vara lucia på förskolan deklarerar hon för alla som vill höra på att hon aldrig mer tänker vara lucia i hela sitt liv. När det kliar i huvudet kan man nämligen inte komma åt att klia sig. Därför.
Hur som helst klådde hon mormor i memory och åt både lussekatt och en halv hemrullad arraksboll (med lite mildare smak än köpta.) Så dagens lussande avlöpte väl.
När den yngre generationen hade dragit sina färde satte jag igång på allvar med godiset. Assisterad av maken. Jag bakar inte en massa kakor, det blir lussekatter och pepparkakor, ibland en fruktkaka, men godis måste man ha. Jag hade gjort knäck och Rocky road redan, och idag blev det lakritskola, mozartkulor och marmeladgodis. Återstår chokladfudge och skumtomtefudge.
Nu är det kvällen.

20141212

Julpussel var ordet, sa Bull. Del 12/24

Igår kväll var jag så trött så jag orkade bara inte blogga. Så det får bli två inlägg idag i stället. 24 inlägg på 24 dagar är ju regeln, så man får väl lov att hoppa över på eget ansvar och hämta upp sedan.
Just nu sitter jag på bussen till jobbet på Kulturhuset i Skövde, och har bara stickningen som väntar. Det är jobbhelg enligt schema, som infaller var 8e vecka. Och så jobbar man lördagen däremellan, alltså var fjärde lördag och var åttonde söndag. Veckan därefter får man i gengäld en resp två lediga vardagar. Det är en väldigt bra deal. Särskilt när ledigheten, som för min del nu, infaller precis före jul. Sedan jobbar jag bara två dagar och är ledig tills efter nyår, tack vare all komptid jag har.
Det bästa med att ha ett jobb är att man kan planera sin tid. Och ta ledigt, och VARA ledig, när man behöver. Det jobb jag har nu började i mitten av november förra året och har nu förlängts till och med april. Sedan har jag ingen aning om hur det blir. Igen.
Jag skulle hemskt gärna välja vara kvar på biblioteket om det går att skrapa ihop en deltid. Annars är det några nya tjänster på gång i kommunen som jag tillåter mig att hoppas på. Litegrann. Innan jag återgår till att låta bli att tänka.
Jag vill förstås också gärna ha kvar mitt företag och jobba med det någon dag i veckan. Det går inte att leva på, och har jag bara det är jag aldrig ledig. En ständig balansgång.
Innan jag började skriva idag såg jag att jag råkat taggar förra posten med "julpussel" - fast jag tänkte nog "-pyssel". Hur som helst så passar ordet pussel rätt bra som beskrivning på läget ändå.

20141211

Det går i ett. Del 11/24

Nu är snöbollen i rullning må jag säga. Ikväll var det "representation" med avtackning av avgående fullmäktige i Hjo och officiell start av den nya mandatperioden. Då fick respektive följa med och äta god middag.
En klen kompensation för alla timmar den andra hälften tillbringar på oändliga möten och sammanträden. Men ändå. Eftersom de tycker det är roligt, så.
Och någon måste ju.
I den här familjen har det sett ut så här sedan 1991 och det lär inte bli någon ändring under de närmaste 10 åren. Man kanske ska vara glad för att han inte hänger på skumma spelklubbar eller nåt.

I morgon är det lång dags jobb - till 18 - följt av jobb både lördag och söndag på bibblan. Just ni när det finns så mycket man vill göra! Och så jobba vanligt i början av veckan. På onsdag har vi julbord med jobbet, men SEDAN - så blir jag antagligen sjuk, för då är jag kompledig för helgen, enligt schema.

Ja, lite julpysslande ska det väl bli också, och det man inte hinner får man väl leva utan.

Det blir jul ändå, sa di gamle.

20141210

Knäppa mail! Del 10/24

Idag hade jag fått ytterligare ett. Mail som går direkt i skräpposten. Man kan inget annat än skratta åt dem!

Läs och bedöm själv. Skulle man någonsin överväga att svara på något sånt här?

"Bekymmerslöst. Drabbade bäste kund, Jag är i kontakt med dig på grund av detta behov och hur brådskande denna transaktion innebär. De är utländska ansvarsfulla investeringar i Bank av Kina (ICBC), och jag var en finansiell rådgivare och inkomst för en privat investerare som har en stor insättning i min bank. Transaktionen omfattar överföring av fonden för den totala insättningen på 23 miljoner 556, 768.00 euro till du som högst två advokater för döden av kunden utan en nära släkting. Jag kan försäkra er att denna transaktion är 100% risk att befria personer och enheter som har gjort alla de underjordiska arbetar lokalt för en smidig överföring av fonden på den kortaste tid, och kommer att födas i staden där grenen av banken. Så snart jag får ett svar på ditt intresse, jag skickar du all information om det framgångsrika slutförandet av denna transaktion, och dela dina anteckningar kommer att vara 50% och gruvdrift kommer att vara 50% av denna fond. Kontakta på min privata email nedan för frågor och ytterligare information."

20141209

Sjunger och sjunger. Del 9/24

Har just kommit hem från den sista körövningen före konserten vår kör ska ha tillsammans med gospelkören Gospel Voices och bröderna Rongedal på måndag, den 15/12. Övriga ska öva två gånger till, men jag kan inte vara med pga jobb och andra åtaganden.
Hej och hå. Bara att köra. Jag har sett till så att en stämkompis håller en plats åt mig att stå på i alla fall. Och hoppas att de (Rongedalarna själva) inte hittar på för många hyss under övningen på måndag, enda övningen vi har tillsammans med dem. Lite svajigt kan jag tycka, men känner jag inte igen mig får jag väl hålla tyst...
Efter jobbet på söndag ska jag sjunga på en helt annan typ av tillställning. Men där är jag bokstavligen på min gata. I det lilla kapell där jag gick i söndagsskola. Och sångerna är de jag vuxit upp med. "Minns du sången", typ. Ja, det gör jag!! Nu med jultema.

20141208

Var sak på sin plats. Del 8/24

Nu är jag alltså i rätt blogg då. Och tänker fortsätta med det.
Fattar inte hur det kunde snurra till så, men det är möjligt att den senaste veckans snurriga innehåll bidrog en del. Jag ska inte gå in på detaljer, men det handlar både om roliga och mindre roliga saker.
Nu måste jag fokusera och inte snöa in på det. Behöver tänka på min hälsa. Sova. Motionera.
Hade tänkt utnyttja jobbets friskvårdstimme till simning idag, men det blir ju så mycket grejor att släpa på. Så eftersom solen faktiskt sken tog jag en rask promenad runt Boulognersjön i stället. Det var riktigt skönt - och ishalkan hade smält bort!
Och titta vad jag hittade vid "Pentaporten"!!

20141207

Skärper till mig!! del 7b/24

Jag skulle ju blogga så väldigt, visst visst, blogg24 och allting. Anmälde min bloggadress och satte glatt igång och blogga - fast på en annan blogg!!

Klantigt, klantigt.

Nu när jag satt vid stora datorn upptäckte jag dock felet, så från och med nu bloggar jag där jag ska - här!

En hel veckas tidigare bloggar finns alltså här, på bloggen hurhamnadejaghär

Läs ikapp förra veckan där, och fortsätt här.

Ursäkta röran. Nu ska det bli rätt.