20150430

Valborg. Del 61/100

Valborgsmässoafton är ju egentligen ingen "afton" = helg, men lite festlig ändå.
Själv har jag firat genom att jobba, ta en paus för att kolla ögonen hos optikern (mitt synfel har försvagats, så visst behövde jag nya glasögon..) och försöka få tag i vita knästrumpor. Det kan inte finnas något plagg som är så ute som vita knästrumpor! Jag trodde ju att jag hade kvar de jag använde senast jag hade min folkdräkt, men nej då. Jag jagade genom alla centrala Skövdes kläd- och underklädesbutiker men hittade bara ett par halvhöga naturvita lite tjockare strumpor till slut. Ja ja, ingen kommer väl att titta på mina fötter på lördag-söndag.

Efter jobbet firade vi lite hemma med yngste och äldsta med familj. Ost- och skinkan och sedan (spanska) jordgubbar med glass. Sonen försöker lära sin systerdotter vad dagen heter: ett jättestort djur i havet och så ett slott som riddarna bor i...

Just nu pågår kommunens firande borta i stadsparken, några hundra meter norrut från där jag sitter. Men orken tog lite slut.

Så mannen fick gå iväg själv och sonen drog till en tillfälligt hemmavarande kompis medan jag blev sittande där jag satt... Det kommer väl fler valborgsfiranden.

I morgon är det stort släktkalas för den nybakade 80-åringen. Så jag ska väl vila ikapp mig lite och sätta på nagellacket.

20150429

En onsdag. Del 60/100

Ännu en schemaledig onsdag.

Idag har jag gjort flera saker för första gången. Jag har köpt ett apelsinträd. Jag har gratulerat min svärmor på 80-årsdagen (det var hon som fick trädet). Jag har löst in rabattkupong på apoteket (tycker fortfarande att det känns helt vridet att det finns en kundklubb där). Jag har bitit huvudet av min stolthet och lagt ut midjan på kjolen till min folkdräkt.

(För tre år sedan, när vi sjöng folkmusikmässan senast, var den också för liten. Men det är ett väldigt tillåtande plagg, så med en stor glipa i linningen och förklä över så funkar det. Nu har jag ändå fattat två saker: 1) att jag inte kommer att få samma midja igen som när jag var 18 och sydde dräkten 2) att vi kanske kommer att framföra den här mässan eller något annat när man kan använda dräkten, och det är lättare att sjunga om den inte är SÅ tajt i midjan.) Att lägga ut midjan på en dräktkjol, kan jag berätta för den oinvigde, innebär att man måste sprätta loss nästan hela linningen, justera vecken, nåla ihop igen till rätt mått och så sy ihop alltihop igen. För hand naturligtvis. Men nu är det gjort. Och jag kan ha den i helgen när vi ska ut och framföra folkmusikmässan "I välsignan och fröjd."

Jag har förstås gjort en massa vanliga saker också. Satt några fler frön i jorden, kokat nässelsoppa, gjort affisch om vårt körframträdande, skrivit en recension och lite annat... Så blev min onsdag.

Bilden föreställer min mycket nöjda svärmor och 8 år äldre men förhållandevis pigge svärfar efter en hel dags mottagande av gratulanter.

20150428

Friluftsliv. Del 59/100

Idag hade jag schemaledigt och passade på att utnyttja den till att hinna ikapp med en del saker.

När jag hade gjort undan lite hemma åkte jag in till Skövde och handlade lite på några affärer som ligger lite avigt och man därför kommer till rätt sällan.

Sedan åkte jag till stugan några timmar. Jag kan ju inte göra något tungt än, men jag grävde ner några begagnade tête-à-tête-påskliljor och hällde ogräsättika mellan altanplattorna i alla fall. Jag hade med mig lite lunchmacka som avåts i solen. Så lugnt och skönt där uppe i skogen! Bara blommor och fåglar. Ja, en fjäril och en liten skogsödla såg jag också.

Några ärenden till på hemvägen, och sedan sista körövningen före körresan till Småland...!

Om åska. Del 58/100

Denna veckas Mångsidiga Måndag hade besök av en naturvetare och astrolog som även är närmast expert på åska. Det är fascinerande att lyssna på någon som är så kunnig i sitt ämne bara för att hen tycker det är bara roligt och spännande. Det kan nästan handla om vilket ämne som helst då.

Åska är nog inget som jag skulle se en dokumentär på kunskapskanalen om, precis. Men vår föreläsare berättade så man kunde inte undgå att dras med. Bland annat om hur åska beter sig rent fysiskt, och varför blixtar slår ner som de gör. Varför det är dumt att stå under ett träd eller greja med elektriska prylar. Han tog också död på en del myter om åska, till exempel att blixten aldrig slår ner två gånger på samma ställe, och att en person som träffats av blixten är uppladdad som ett batteri och man därför inte ska röra den. Många som dött av blixtnedslag kunde troligen ha räddats av hjärt-lungräddning.

Vi fick också råd om hur man ska göra för att vara säker när åskan går. Stå tätt ihop med fötterna och sitt på huk. Undvik el och vatten samt ledningarna som dessa går i (i väggarna). Använd inte någonting med sladd i, mobiltelefon går bra. Dra ur sladd till dator och tv.

Och framför allt: spela inte golf!

20150427

Ego-boost. Del 57/100

Dottern rensar ur garderober och skåp inför flytt och sammanslagning med ett annat hushåll. Prylar och kläder som inte får plats går vidare till second hand.

I Stockholm har organisationerna ibland sorterat grejor och säljer dem vidare i butiker med olika "klass". I en av de mer fashionabla "vintage"-butikerna återfann dottern ett plagg som hon hade skänkt en tid innan.

Det var en 60-talsinspirerad klänning som jag hade sytt till ett projektarbete hennes klass gjorde på gymnasiet. Efter hennes anvisningar förstås, men det var ju mitt hantverk.

De hade satt ett jämförelsevis högt pris på den dessutom.

Det tyckte jag var lite roligt...

Flyttbestyr igen. Del 56/100

Har ingen aning om vilken gång i ordningen som något barn flyttar och vi är med på ett hörn och kör saker hit och dit.

Nu är vi i alla fall i Stockholm där två små lägenheter skall bli en stor så småningom. Så det har körts några våndor till återvinningen och så. I morgon mellanlandar vi i Örebro och lämpar av en del, och sedan får vi återigen vårdnaden om en överbliven palm.

Kvällen avslutades med besök på mysig restaurang som även inrymmer bryggeri, Café Proviant heter det. Där såg maten ut så här:

20150424

Förlängd. Del 55/100

Idag har vi haft ett Möte. På Jobbet.

Tjejen som har det fasta jobb som jag vikarierar på skall om några månader föda sitt nästa barn, och kommer inte att jobba emellan. Nu har hon preliminärt sökt ledigt till nästa vår.

Alltså har jag blivit tillfrågad om att fortsätta vikariera - till och med oktober i ett första steg. På 55%.

Ja tack, jag gör mycket hellre 55% än inga % alls. Även om det är ett vikariat. Been there, done that.

Men jag börjar tvivla på att jag någonsin skall få ett "fast" jobb. Det jag gör i mitt företag är visserligen ibland återkommande jobb, men när det dröjer 4-5 år emellan kontakten från vissa kunder så kan man knappast kalla det "fast". Så efter tio år befinner jag mig fortfarande på steg 1, jaga kunder.

Som tröst har jag i alla fall "tjing" på alla eventuella manfall-timmar som kan dyka upp. Den enes död, den andres bröd heter det ju.

Gungor och karuseller. Del 54/100

Igår stöp jag i säng obloggad, så det blir två inlägg idag.

Det som just nu tar upp min tankevärld är det faktum att den yngre dottern nu har sålt sin lilla lägenhet i Midsommarkransen, Stockholm (41 kvm). Hon köpte den för ca fem år sedan för en som vi tyckte fantasisumma - i Hjo får man fortfarande mycket hus för de pengarna.

Idag vaknade jag till meddelandet att den är såld, som sagt. Till nästan det dubbla priset!! Bra investering alltså. Men det behövs nog till den nya, större lägenhet som hon ska köpa tillsammans med sin Daniel. Som de inte har hittat än. Och hans lägenhet ska också säljas. Så "tumhållningen" är inte över riktigt än...

När vi sålde vårt hus för 9 år sedan gick vi av olika skäl back med ett par hundra tusen. Så det är skönt när någon bizznizz går med vinst i familjen!

20150422

Ledig dag. Del 53/100

Så har veckans schemalediga dag gått till ända. Jag har tvättat, handlat, lagat en hög som legat vid symaskinen hur länge som helst, städat lite i gästrummet, lagat mat plus matlådor, plockat disk, bakat bröd... Och hann också med att sitta vid en solvägg i trekvart och bli lätt rosastekt.

Skulle behövt vila lite mer men det får väl bli en annan gång. Lite "trött" i magen är jag. Inte i såret men lite runt omkring här och där. Det är väl nerver som försöker hitta sina banor igen, kan jag tro.

20150421

Evergreens. Del 52/100

I vår kör ska vi inom loppet av några veckor ha två konserter. På båda dessa konserter skall vi framföra en mässa, men två helt olika mässor.

Den första är i svensk folkton, med fiol och det hela. Den andra är på latin men i en amerikansk jazz-tappning.

Det är ganska märkligt att de här texterna och mässans form har överlevt så länge. Och kommer att överleva länge till i nya musikaliska former. Jag tror att människan har ett nedärvt behov av att lovsjunga och tillbe något större.

20150420

Det är våren. Del 51/100

Idag körde jag bil till Skövde och jobbet. När jag åkte hem var klockan drygt tio i nio på kvällen.

Det var fortfarande ljust men skymningen föll allt tätare. Men ändå var det inte riktigt mörkt när jag kom hem, ens.

Är det detta som i Paris kallas "l'heure bleue"?

20150419

Skåpet i köket. Del 50/100

Idag har vi kommit halvvägs i blogg100-utmaningen för året. Jag tycker det har gått bra hittills! Kan man pilla in flera facebook- eller instagraminlägg så kan man väl göra ett blogginlägg också på en dag.

Idag har vi också en födelsedag här i huset, fast vi hade lite tårtkalas igår. Då blev det en bit tårta över. Jag tänkte göra mig till och sätta i ett ljus i tårtan idag, på rätt dag, och kollade i köksskåpet i en gammal glassbytta där jag hade för mig att det låg några gamla tårtljus.

I burken fanns diverse. Några olika salt- och pepparkar, ett antal batterier av olika storlek, en tub klister, serpentiner, ballonger och små svenska flaggor, piprensare (!), några olika snören, en tejprulle och en smurf. Ja, det svämmade över lite, det gjorde det. Men inga tårtljus.

Jag tog det som var närmast. Smurfen. Fast jag tände inte på.

Finns det någon som INTE har en sådan burk eller låda i köket??

20150418

Körsbärsblommornas dag. Del 49/100

Det lär vara körsbärsblommornas dag idag. Det bör gälla körsbärsträden i Kungsträdgården i Stockholm i så fall. Hela Facebook och Instagram fylls med bildet på rosa blommor. Jodå.
Men de träd som planterades på Stora Torget i Hjo efter ombyggnaden låter vänta på sig. Varken blommor eller blad. Det är väl en annan sort. Lite senare. 
Vi får väl ha en egen dag så småningom här nere.

20150417

Vad gör man inte. Del 48/100

Nää, vad gör man inte för att det ska finnas låglaktostårta på födelsedagskalaset i morgon (som är en dag för tidigt, men det passade bättre).
Jag bakade ikväll, när jag kommit hem från jobbet + handlat på ICA och ätit, en "herrgårdstårta" och ett gäng "carrot cinnamon cookies" som jag hittade på facebook. Skumma kakor.
Födelsedagsbarnet själv är alldeles säker på att jag "brukar" ha bananbitar i grädden mellan kak- och marängbottnarna i tårtan. Har jag ingen aning om. Det var typ hundra år sen jag bakade den här tårtan. Kanske jag har haft något mer än bara grädde, som det ska vara enligt Sju Sorters Kakor. Möjligen mandarinklyftor på burk, försöker jag. Eller var det Budapestlängd?
Nu är i alla fall den där kak- och marängbotten klar och ska fyllas i morgon. Jag kanske är lite wild and crazy och fyller i med både banan och mandarin. Det är ju i inte jag som fyller år.

20150416

Säkerhet framför allt. Del 47/100

Det där med säkerhetsbälte på bussar. Ja, det är säkert bra.
Men i kombination med lång scarf, hörlurar till podden i telefonen och axelväska blir det avancerat att manövrera.
Lägg därtill en stickning så blir det rocket science när man ska kliva av...

20150415

Små gubbar. Del 46/100

I måndags fick vi mail från Fastighetsägaren som vi hyr vår lägenhet av. Det hus där vi har vår bostad skall målas om och nu är det dags att börja förbereda för detta, tvätta och så. Därför behövde vi flytta undan grejorna från våra båda uteplatser, för de kommer redan "i slutet av veckan".

Detta kan ju betyda både torsdag och fredag. 

Klart att vi ska underlätta för våra kära "små gubbar" (av olika kön, vill jag påpeka) som sköter om huset åt oss. Men vi hann inte varken måndag eller tisdag. Redan onsdag, och idag spöregnade det...

Så nu har vi ägnat en timme åt att få indan två grupper trädgårdsmöbler, två dynboxar, några balkongblomlådor och lite annat jox. I spöregn. Och jag får ju inte lyfta för mycket än heller. 

Nu är det i alla fall gjort och den ena av oss blev blötare än den andra... Men det ska bli roligt att få huset målat och fint till sommaren! Undrar vilken färg det blir??

20150414

Träningsvärk, jodå. Del 45/100

Jag skrev igår att jag trodde jag skulle ha träningsvärk i kroppen efter första dagen på jobbet efter min två månader långa sjukskrivning.

Tacka för det. Träningsvärk BIG TIME, som de säger over there. Dessutom var jag på något vis övetrött så jag hade svårt att sova. Tur att jag var ledig idag och kunde ägna mig åt att "vara sjuk" lite till. Jag har alltså sovit större delen av förmiddagen, tvättat en maskin (som inte gick att hänga ut eftersom det regnade) och handlat mat. För övrigt har jag suttit och tittat på TV och virkat lite. Tack för apple-TV!!

20150413

Träningsvärk. Del 44/100

Så har man då återvänt till de levandes land och jobbat en hel dag i ganska normal takt. Det blev det eftersom jag hade massor av mail att kolla upp och några texter och annat att sätta tänderna i. Avslutningsvis ett välbesökt stickcafé under vinjetten Mångsidiga Måndagar. Med egen stickning förstås. En rolig föreläsning om "kravallslöjd" också, får kolla upp deras hemsida lite mer.

Nu är jag trött. Kommer att ha träningsvärk.2 i morgon, fast jag inte gick alls mycket i trapporna idag. Mest hiss uppåt och trappor nedåt, fast mellan våning 3 och 4 gick jag uppåt också. Jag menar, man måste ju igång!! 

Godnatt!

20150412

Nedräkning. Del 43/100

Jaha, då var det dags att ställa in sig på att jobba igen. I morgon bär det iväg till Skövde. Det blir en lång dag, men jag börjar inte förrän kl 10, så morgonen blir en mjukstart.

Kvällen blir ju lite lång i och med att vi har Mångsidig Måndag, å andra sidan är det Stick-café, så jag får lov att sticka på arbetstid!! Tacksam för att ha tillgång till bilen så jag kan åka när det är klart.

Men nu får jag ställa om. Har ju gått här och skrotat och ätit när jag har varit hungrig och sovit när jag har varit trött. Nu får det bara slut med det.

Har förberett frukosten, matlådan och kläderna som jag ska ha med mig. Och stickningen.

20150411

Behov av att krafsa. Del 42/100

Idag åkte vi först till Skövde för att komplettera bådas våra jeans-förråd. Jag hittade två par, varav det ena var exakt sådana som jag hade tänkt mig, fast jag inte visste om det fanns, och Michael hittade ett par som föll honom i smaken. 

Sedan åkte vi den dryga milen som var kvar till stugan. Det är så härligt där nu, när det är fint väder. Fåglarna har börjat sjunga och vårblommorna står i sitt vackraste flor. Stugan ligger mitt ute i skogen och ganska högt uppe på Billingen - inget jättehögt berg men ändå är det som alpklimat så man vet aldrig riktigt vad som överlever däruppe.

Förra året gjorde jag en grundlig omgrävning och nyplantering av rabatten mitt framför stugan, längsmed altanen. Den man ser mest, eftersom man oftast sitter där och äter eller fikar. Det finns ytterligare sju rabatter/stenpartier/trädgårdsdamm i den lilla trädgården, pappa var ju en hängiven trädgårdsamatör och planerade rabatter efter mottot ju mera sällsynta växter, desto bättre. Tyvärr orkar jag inte riktigt hålla allt det där i trim, men jag gör ett ryck nån gång då och då. 

Så här års är det i alla fall ett täcke av löv och fjolårsgräs över precis allting och det råder stort behov av att kratta. Eller krafsa, som jag försöker göra, för att behålla lite biomassa som luckrar upp jorden i rabatterna. För att inte tala om gräsmattan, men den kör vi med motorgräsklipparen så fort gullvivorna har blommat över. Då finfördelas de sista löven och gräset behöver ingen gödning.

I alla fall. Ett sådant här år när jag har berövats halva våren och dessutom fortfarande inte har min fulla kraft tillbaka, så ser det ju värre ut än vanligt. Men idag lyckades jag i alla fall krafsa av det värsta ur den rabatten, plus klippa ner lite gamla fröställningar och städa bort det värsta på ett par ställen till. Men skulle behövt dra upp en del gräs och ogräs ur rabatterna, och klippt ner ytterligare lite saker, vilket jag bara fick låta vara. Orkade inte.

Men det ser ut som om jag valde rätt växter till rabatten, för allt verkar komma upp där det stod i somras. Behöver bara komplettera med lite sommarblommor så småningom. Och alla vårblommorna som kommer upp precis där de vill i rabatter och gräsmatta, de står där och lyser så tacksamt år efter år. Bara man krafsar lite runt dem, så de syns...

20150410

Tiden går. Del 41/100

Nu är påsken obönhörligen slut. Jag har plockat ihop de fjädrar och kycklingar jag hade framme, det var inte så många i år, och de ska snart hoppa ner i kartongen.

De båda påskbuketterna fick idag skatta åt förgängelsen. Det var hög tid.

20150409

Pensionsbesked. Del 40/100

Så här års dimper det in rapporter från arbetsgivarna med information om hur mycket man får i pension.

Det är ganska intressant när man har haft rätt många vikariat av olika längd.

Till exempel kom det idag två brev. En kommer att betala mig 7:-/månaden, en 21:-/månaden från det jag fyller 65. (Vad kostar det att betala ut detta? Kan man få en klumpsumma en gång/år?)

Å, hej och hå ..

20150408

Inskolning. Del 39/100

Idag har jag hållit igång hela dagen. Ville inte gå och lägga mig och vila. Tänkte försöka börja någon slags "inskolning" inför måndag, då jag börjar jobba efter två månaders sjukskrivning.

Operation med efterföljande kraftig sårinfektion, det tar på krafterna.

Kanske skulle varit hemma lite till egentligen, men jag vill inte mer. Jag har ju dessutom bara 55% vikariat så det borde väl gå att orka med. Och biblioteket är ju ett ganska lugnt ställe. Jag får låta bli att häva på tunga boklådor, bara. Får ta lite i taget.

Idag har jag alltså tvättat allt, bytt lakan och handdukar också. Tog en stav-promenad på ca 45 minuter. Dessutom gjorde jag tio matlådor när jag ändå skulle laga mat till mig. Strök lite av det nytvättade, men sen tog det slut. Det började gunga lite. Så bädda med de nytvättade lakanen orkar jag inte. Det överlåter jag åt maken.

20150407

Ska bara vänta lite. Del 38/100

Det har diskuterats ett tag att en del företag kan ha som löneförmån att man kan få frysa in sina ägg för att kunna få barn när man vill, när man har kommit en bit i karriären och det passar bättre in i planeringen. Bland annat de stora företagen Facebook och Google lär ha detta.

Idag diskuterades detta i radioprogrammet Kropp och själ. Flera olika experter yttrade sig om fördelar och nackdelar med det. En av dem sa att den bästa tiden att plocka ut äggen biologiskt sett är när kvinnan är runt 20-årsåldern, rentav från 18 ungefär. Vilka kvinnor har fått chansen på sådana karriärjobb med fast anställning i den åldern? Då reser man väl som bäst runt jorden eller i bästa fall pluggar man på högskola. Å andra sidan kan man plantera in de befruktade äggen när kvinnan har nått hög ålder, till och med efter klimakteriet - men var händer med kroppen om man tvingar den att gå igenom en graviditet vid den åldern?

En annan aspekt är att det bara är en chans på ca 20 att det faktiskt blir ett barn när man gör en provrörsbefruktning på det här sättet. Man måste alltså plocka ut många ägg, kanske  vid flera tillfällen, för att det över huvud taget skall bli ett barn. Dessa tillfällen föregås av ofta rätt jobbiga hormonbehandlingar som var för sig tar flera veckor. Det är inte precis bara att pussla ihop ett barn när det passar.

Lyssna på hela programmet här: Kropp & Själ - När är det läge för barn?

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/524593?programid=1272

I vår familj har vi gjort allting i "fel" ordning om man skulle räknat på det och funderat på kariärer och sådant. Jag har ju inte ens börjat min karriär än. Men våra barn, som inte är så värst planerade, har blivit utmärkta exemplar ändå.

Det är sällan det blir helt och hållet bra när människan vill kliva in och leka Gud. Det finns alltid invändningar och fallnär det inte lyckas med tragedier som följd.

20150406

Ser pigg ut. Del 37/100

Det där med att vara sjuk en längre tid och sedan försiktigt, försiktigt masa sig ut i samhället igen. Man sätter omsorgsfullt på sig fejset och väljer kläder och skor. Man väntar tills man verkligen känner att man orkar och funderar på om man verkligen orkar prata med någon bekant, om man skulle stöta på en sådan. Eller om man skall ta nån annan väg för sin promenad.

För ofta när man träffar på folk så får man höra hur rasande pigg man ser ut. Otroligt att man skulle vara sjuk alls. Och att man skulle varit så dålig så man inte orkade ur sängen utan hjälp för bara några veckor sedan finns inte på kartan.

Men det är ju bara en fråga om "appearences". Om jag känner mig totalt utmattad och slut, så kan jag, så länge jag är sjukskriven, välja att inte gå ut alls. Om jag inte ska in till sjukhuset på koll eller så, för då måste man ju ut. Och där har de ju sett mina ämligaste sidor redan.

20150405

Påsksångerna. Del 36/100

En sådan här dag är ofta för en körsångare präglad av musik. I alla fall för en kyrkokörsångare. I de större städerna gäller detta hela "fastetiden" med Matteuspassionen, Johannespassionen m fl men i småstäderna blir det ju en lite mer anpassad repertoar.

Om man jämför med julsångerna för påskens alla sånger en väldigt tynande tillvaro. Julsångerna spelas ju högt och lågt i varuhus och minsta butik samt i radions alla kanaler från någon gång i början av november eller så. Medan påskens sånger har högst en vecka på sig, och då mest i kyrkorna. Om man undantar påsksamlingarna i skolor och förskolor där man sjunger Gullefjun och Tussi-tussi-tussi-tussilago... förstås. Och kanske På vår balkong och Hyacinter och tulpaner. Ingenting om påskens egentliga budskap. Och det är väl kanske begripligt. Det är ju mycket enklare att förpacka budskapet om ett litet bokmärkesgulligt rosa barn som föds i ett stall och blir lindat i mjuka lindor och lagt på väldoftande och mjukt hö av "Jungfru Marie Sänghalm" (som legenden säger). "Djurens blanka ögon ser / undret som i natten sker"... Berättelsen om en revolutionär som utmanade överheten, föråddes av en av sina egna och tillfångatogs och avrättades med den grymma korsfästningen - och därtill uppstod på tredje dagen, den är betydligt mera magstark.

Det är svårt även som vuxen att förstå vad det var som hände. Jag tror inte att man någonsin kan förstå hur en människa frestad i allt men utan att någonsin ha fallit, kunde ta alla andra människors skuld och straff på sig så att de har någonstans att vända sig för att få förlåtelse, och dessutom genom att uppstå igen kan ge dem evigt liv. Och att fortfarande efter tvåtusen år har tron på detta mirakel ett sådant fäste runt om på jorden, så att minnet av detta firas som påsk varje år, och i form av nattvard regelbundet i varenda kristen kyrka. Dessutom är uppståndelsen även anledningen till att alla kristna kulturer har söndagen som vilodag eller "Herrens dag" eftersom "den tredje dagen" efter Jesu död var en söndag. En del saker kommer man helt enkelt inte att förstå, och det kanske kan få vara bra med det. Det är bara att tacka och ta emot, och förundras över att "det är fullbordat".

Vi kommer nog aldrig dit att "O huvud, blodigt, sårat" spelas på varuhusen. Eller att de nyaste stjärnskotten spelar in sina favoritpåsksånger i popiga arrangemang med "Jesus för världen givit sitt liv" som titelspår. Men lite mer substans i påskfirandet än det har blivit nu, när det nästan uteslutande handlar om mat och utevistelser i trädgårdar, kan man kanske få önska sig?

20150404

Inte som andra... Del 35/100

Vi fick lite besök på kvällen denna påskafton, blev sittande lite längre än tänkt så nu får det bli ett snabbt inlägg innan John Blund dyker upp.

Även denna dag skulle jag faktiskt vilja ge er en länk till en text som jag fått tag i via Facebook. Den handlar om att vara en "scanner".

Jag känner mycket väl igen mig i vissa delar av denna personlighetstyp. Det här att vilja och kunna pröva på olika saker som man stöter på i livet, och faktiskt klara av det - sy brudklänning och tapetserare en soffa eller vägg. Baka småkakor och måla ett hus. Leda en kör och skriva protokoll. Sticka strumpor och göra layout i InDesign.

Men jag är mer ambitiös än den personlighetstyp som benämns scanner i texten. Ska jag jobba med något så vill jag ha på fötterna. Alltså har jag jobbat i butik och då gått säljkurs och textningskurs. Slutfört förskollärarprogrammet och medan jag sedan jobbat på olika typer av pedagogiska jobb utbildat mig vidare i pedagogiskt drama, handikappvetenskap och en del kortare kurser. Medan jag gick media-och kommunikationsprogrammet på högskolan jobbade jag på Turistbyrån och tog även en 20-p kurs i projektledning. Har också vikarierat på olika poster på kulturskolan. Kompletterade med två kurser i fotografi och digital bildbehandling. Har jobbat och jobbar nu på vikariat på bibliotek. Samtidigt som jag har eget företag i kommunikationsbranchen.

"Marknaden" sliter sitt hår och lägger mina ansökningar åt sidan när jag söker fasta jobb. De vet väl inte vad de ska göra av mig. Tror väl inte att jag verkligen kan det jag säger att jag kan. Jag är ju dessutom en vit medelålders svenskfödd medelklass kvinna, en klassificering som aldrig kommer att kvoteras in på de jobb jag är mest lämpad för.

Jag drömmer om att få utlopp för alla mina "skills", och gärna några som jag ännu inte har prövat, på en och samma arbetsplats. Har ingen aning om var, men någonstans lever hoppet om att bli "upptäckt" och utvald för den jag är, inte för att jag kan stoppas in i ett visst fack.

Det är därför jag inte riktigt går med under beteckningen "scanner". Multitalang, OK, men jag vill gå lite djupare och ha en tillhörighet. Dream on!!

Att vara mångsysslande multitalang

20150403

Vadå påsk? Del 34/100

Vår lokaltidning har ett väldigt ambitiöst upplägg inför påsk varje år. (Vanligtvis kallas den "propellern" eftersom den består av fyra blad, kommer ut två gånger i veckan och det räcker gott!) 

Det är inslag från någon skola med utklädda barn som gör någon påsklek, stort påskkryss, extraläsning i form av någon påsknovell osv. En stor hög med annonser. Och hoppsan, där var visst en sida som var lite svår att fylla. Vi tar en "frågapåstan"!

En hel sida i tidningen består av folk som berättar vad de tänker göra i påsk och vad som är det bästa med påsken. Tjugo personer med bild och allt. Alla skriver att det ska bli skönt att vara ledig, äta god mat (mammas!) och kanske greja lite i trädgården. Inte en enda av dessa nämner något om varför vi egentligen firar påsk. 

Statistiskt sett borde minst en av dessa tillfrågade besöka en kyrka någon gång under helgen och säkert fem i alla fall säga något om att vi firar en kristen högtid. Om man ser till antalet medborgare i denna stad, alltså. Så tidningen borde faktiskt ha bemödat sig lite att hitta några av dessa personer som är högst aktiva under denna stora högtid och inte bara vilar och moffar i sig mat...!

Eller ska det bli som i denna krönika, som jag lånar från grannortens webtidning Skövde Nyheter

Glad Påsk!!

20150402

Att bo på fel sida. Del 33/100

När man bor på västra sidan av Vättern ser man fantastiska soluppgångar. På vintern. På sommaren går ju solen upp så tidigt så då hinner man ju inte se den så ofta. På östra sidan har man å andra sidan vackra solnedgångar över sjön. Mer traditionellt.

En del tycker att vi bor på fel sida. Tja, det finns många fina ställen på båda sidor. Båda sidor har för- och nackdelar.

Om man passar på kan man få se fina solnedgångar här också faktiskt. Fast det är lite hus och träd i vägen förstås.

20150401

Aprilskämt. Del 32/100

Idag har hela världen, åtminstone den svenska mediavärlden, varit full av aprilskämt. Mer eller mindre bra sådana.

Tyvärr överväger de mindre bra (bland de som jag har sett). Jag saknar lite finess här.

Ett aprilskämt i media ska ju vara sådant så att det skulle kunna vara så, kanske, man VILL att det skulle vara så, men alltefter man läser/hör så förstår man att nää, SÅ knäppt kan det ju inte vara. Eller att man faktiskt går på det så det ryker och tror på det som står, och går iväg och drar en nylonstrumpa över tv-n.

De flesta av de jag har sett idag har jag läst halva rubriken på och insett att det är tänkt att vara ett skämt. Fast det inte lyckades på mig. Kanske har jag blivit mer misstänksam och källkritisk på gamla dar? Jag tycker ju det är kul att bli skojad med...