20170331

Kvinnokraft. Del 31/100

För ett antal år sedan när jag fyllde jämnt fick jag en fantastiskt vacker pläd som min "tvärmor" hade stickat. För hand alltså. I ren ull. (Tvärmor är alltså min dotters svärmor.)

Hon sa vid överlämnandet att man kunde fodra den med linne, om man ville. Då blev den stadigare och starkare. Javisst, sa jag, bra idé. Det ska jag göra förstås.

Det tog bara en startsträcka på 6 1/2 år. Tyget har legat tvättat och klart i mitt arbetsrum i några månader. Att nåla på det tog väl 30-40 minuter och sy fast det, för hand förstås, 6-7 timmar.

Någon kanske invänder att detta var totalt onödigt och förspilld kvinnokraft. För att inte tala om alla timmar det tog att sticka pläden på de långa, långa specialstickorna hon har. Nuförtiden köper man plädar i en affär. Annars är hela kvinnokampen förgäves.

Men finessen är att nu för tiden kan vi kvinnor välja hur vi vill använda vår kvinnokraft. Till skillnad från förr när man inte hade kläder om man inte gjorde dem själv. Produkterna blir unika konstverk och vi väljer att sticka eller låta bli. Det är en väsentlig skillnad. Ja, dessa formuleringar är inte mina utan lånade från Julia Skotts bok "Håll käften, jag räknar". Men jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

20170330

As time goes by. Del 30/100

Avslutade dagen med att cykla iväg och gratulera bästisen på födelsedagen. Nu var det sådär längesen igen.

Hon har sina islandshästar och jag...vet inte men det är fullt upp tycker jag. Och så jobbar vi ju på olika ställen, i olika städer, numera.

Vi lärde känna varandra på en av alla mina arbetsplatser. Nästa år blir det 20 år sedan kom jag på nu. For better and for worse.

20170329

En liten människa. Del 29/100

Det är en otrolig förmån att ha en liten människa i närheten, som är en del av mitt eget kött och blod. Men ändå en egen individ med högst egna funderingar och egen logik.

Nu är hon sex år och håller på att få grepp om det där med att sticka. Än så länge bara räta maskor men det är ju grunden till allt.

Idag ville hon höra alla "roliga historier" vi kunde (ja, vi råkade vara hemma båda två idag av olika skäl och inställda möten). Gamla "norgehistorier" fick nytt liv. De flesta fattade hon men vi fick resonera lite om hur det kunde bli roligt. Och en del var så långsökt så vi kunde knappast förklara dem själva.

Det bästa hon vet är dock att slå oss i diverse sällskapsspel. Uno, memory, familjespel men även bezzerwizzer klår hon oss i. Blir man lite "sur" är det förstås roligast av allt..!

20170328

Diagnos i förbifarten. Del 28/100

Trösten som jag tappade i onsdags kväll har inte riktigt kommit tillbaka än, och jag är väldigt trött. Men jag gick ändå till körövningen, eftersom vi även är en förening som skulle ha årsmöte ikväll. Och jag är ordförande.

Mötet gick bra och jag lyckades faktiskt sjunga lite också. Men i fikapausen pratade en läkare som är med i kören med mig och sa att jag med all säkerhet är allergisk.

Det har vid tidigare undersökningar aldrig gett utslag när jag gjort allergitest, men tydligen kan man vara allergisk ändå. Och som jag låter var min körvän nästan hundra på att jag är det.

Så imorgon köper jag receptfri allergimedicin och testar i två veckor. Och byter vårdcentral.

20170327

Trött men nöjd. Del 27/100

Kvällens Mångsidiga Måndag - stickcafe med Julia Skott blev en succé. 58 stickande människor!

Man är lite på tå, när man har planerat i flera månader. Ska det komma någon? Kommer det att bli bra?

Och så känslan av att det blir lyckat. Folk som skrattar på rätt ställe. Goda vänner och stickning.

Trött men nöjd!

20170326

Tankar i vårstädningen. Del 26/100

Ja, nu var det knappast vårstädning eller ens veckostädning jag ägnade mig åt idag. Bara en snabb avtorkning av köksgolvet.

I höstas medan vi var borta på en semesterresa passade vår hyresvärd på att lägga nytt golv i köket och tvättstugan. Ja, vi visste förstås om det och hade t o m fått välja mattor. Så vi var bara glada för att det blev gjort medan vi var ur vägen, och slapp kliva över hantverkare i de områden i hemmet där det är som mest bökigt att renovera.

Nu har vi alltså ett lättskött gråmelerat golv i tvättstugan (som också är köksingång) med angränsande toalett och ett snyggt svartvitt golv i köket. Förut var det samma matta på dessa ställen.

Jag är väldigt nöjd med att vi inte har det rutiga golvet i hela utrymmet.  Fast det är väldigt snyggt skulle det också varit VÄLDIGT rutigt och lite för mycket av det goda. Dessutom syns vartenda litet "bôs", som det heter här, på de vita rutorna och kräver att man håller efter det hela tiden, med sopborste eller dammsugare samt mopp. Jag har också insett fördelen med våtservetter för städändamål, för akuta utryckningar.

Är det så mycket "bôs" på de vita rutorna så måste det ju vara lika mycket som inte syns på de svarta också, misstänker jag, vilket såklart medför att det blir lika mycket gnuggat på hela golvet. Det är ju även väldigt svårt att bara städa de vita...

20170325

Årets utflykt. Del 25/100

När det nu skulle bli så fint väder idag var det bäst att passa på och åka och titta till tranorna som rastar i närheten på väg till sommarnöjet norröver.

Ja, en del stannar i trakten, till exempel några hundra meter från vår stuga på södra Billingen. Men de flesta av de 16600 tranorna som vi såg idag flyger vidare.

Som mest lär det vara ca 25000 tranor vid Hornborgasjön. Och om bara några veckor är de flesta väck igen.

Märkligt naturfenomen.

Sedan barnbarnet blev tillräckligt stort åker vi dit varje vår. Det är lika roligt varje gång.

20170324

Spikmatta!! Del 24/100

Jag har aldrig någonsin förstått vitsen med att åka fram och tillbaka längs huvudgatan i en liten svensk stad och bara föra oväsen. Antingen man har en EPA eller en riktig bil.

Att skramla runt med stereon i bott och rusa motorn uppför Hamngatan, gärna i bredd med någon likasinnad. Ibland tror jag att någon måste bli skadad innan det stoppas.

Någon som har en spikmatta att låna ut?

20170323

Fotografering. Del 23/100

Idag var det en fotograf på besök på Kulturhuset för att fotografera nya bilder att ha till marknadsföring och sånt. Han ville ha några "statister" att placera i miljöerna. Eftersom en del av kollegorna tycker att sånt är jättejobbigt, tänkte jag att vadå, det behövs väl alla sorter. Så jag hängde på.

För många år sedan satt vi runt bordet och pratade yrkesval, barnen och jag. Jag konstaterade att när man når vissa åldrar så liksom stängs dörrarna för vissa jobb. Flygvärdinna. Fotomodell. Och så vidare.

Ena dottern säger, liksom tröstande: men du vet, ibland söker de ju modeller med "udda utseende" också...

Tack för den.

Skogsmullen i mig. Del 22/100

Sedan några månader gör jag min egen deodorant. Det är inget konstigt i den.

Receptet är jätteenkelt.

Blanda lika delar smält kokosolja, bikarbonat och potatismjöl och tillsätt (om så önskas) någon doft, t ex. vaniljpulver eller aromatisk olja. Klart!

Kokosolja finns doftfri och aromatisk olja är säkrast att göra ett litet allergitest med först.

Den funkar. Faktiskt!!

20170321

"Plötsligt händer det" igen! Del 21/100

Helt utan förvarning tillfrågades jag om ett helt nytt, större uppdrag till mitt företag evalution.se.

Mitt i körövningen, så det kan bli.

Känns riktigt roligt! Det har varit lite för magert ett tag.

20170320

Snälla, en säsong till! Del 20/100

Någon gång ibland händer det att det kommer en TV-serie som man bara inte vill skiljas från.
Påfallande ofta kommer dessa serier från Storbritannien eller Danmark.
I veckan gick sista avsnittet av den här:
http://www.tv4play.se/program/badhotellet

När eftertexterna rullade var min spontana reaktion DET MÅSTE BLI EN SÄSONG TILL!!

Efter lite googlande kunde jag konstatera att det blir det. Redan nästa år. Yes!!

20170319

Fortsättning följer. Del 19/100

För en vecka sedan skrev jag om mina äventyr med produkten "baby foot".

Så här har mina fötter sett ut under veckan som gått. Nu har de börjat fjälla bort förhårdnaderna enligt plan.

Behöver jag säga att det var sista gången jag tog den här kuren..?

20170318

"Plötsligt händer det". Del 18/100

En reklamfras som börjar bli sliten vid det här laget, men högst användbar.

Till exempel: en perfekt avocado till frukosten. Vardagslyx! Plötsligt händer det...

20170317

En stor författare. Del 17/100

Ännu en stor författare har lämnat det jordiska.

Torgny Lundgren kunde inte heller "lägga en aln till sin livslängd" som det heter. I går runt lunchtid var hans liv slut.

Men hans fantastiska berättarkonst och skrönor finns kvar. Dagens kvällslektyr blir Norrlands akvavit, uppläst av honom själv.

Rekommenderas!

20170316

Sjuktider. Del 16/100

Jag tror aldrig jag har varit med om motsvarande manfall på något jpbb förut.

Folk blir jättesjuka, och sjuka länge! Jag blev oändligt förvånad när min snuva bara kom och vände i början av förra veckan.

Så kom jag på det. I en stundens ingivelse vaccinerade jag mig ju, när jag ändå var på vårdcentralen i ett annat ärende. Kanske är det det som räddar mig?

Eller tvärt om. För idag fick jag hoppa in och ta kvällspasset åt sjuk kollega - jobba 8-19 med andra ord...inget man skulle göra varje dag känner jag!!

20170315

Tankar om tid. Del 15/100

Vi håller på med klockan. Sexåriga barnbarnet fick en att ha på armen när hon fyllde år, men fortfarande är det en kod som ska knäckas. Hela timmar börjar komma så smått, men allting däremellan.

I eftermiddags tittade hon till på väggklockan i vårt matrum, som strax skulle bli halv tre. Hon frågade hur mycket klockan var och jag sa att hon skulle titta efter. Hon började med två, sedan var det vilda gissningar.

Jag sa att när den långa visaren står på sex, så blir det ju som att man delar på klockan. Jag visade en cirkelrörelse på bordet och drog en linje rakt över från tolv till sex. Vad blir det om man har klockan här och delar på den så här?

Den går sönder, säger barnet.

Men man kan ju inte säga att den är "sönder tre", tyckte hon, och kom så småningom på att det var "halv" det hette.

Det finns så mycket att lära sig!

20170314

Gäsp. Del 14/100

En eftermiddag på Suzannas Hudvård innehållande klassisk ansiktsbehandling med djuprengöring och massage är dyrt, utmattande och alldeles, alldeles underbart!

Följs det dessutom av en körövning blir man helt slut.

Godnatt!

20170313

Vårputs. Del 13/100

Dag för dag närmar vi oss våren. Idag var det dags för stora vårklippet. Håhå jaja.

20170312

Beach 2017. Del 12/100

Jag bryr mig inte så mycket om baddräkter och sånt, men mjuka fötter är ju skönt att ha.

Nu är det andra gången jag gör en "baby foot"-behandling. Förra gången var för drygt två månader sedan. Det skulle bli ännu bättre om man körde några gånger på raken, med ca två månader emellan, nämligen. Bäst att lyda.

Förra gången jag hade haft fötterna i de kletiga plastpåsarna föreskriven tid fick jag en kortvarig irritation uppepå fötterna, en lätt rodnad som var över på några timmar. Idag, ca 12 timmar efter behandling, blev båda fötterna röda, varma, kliande och lätt svullna - fortfarande på översidan men även runt anklarna där påsarna var tejpade. Såg ut som solbränna efter en dag på klipporna i Bohuslän.

Jag började smörja lite lätt med vanlig mjuk lotion. Efter några timmar tog jag ett tunt lager hydrokortison. Nu, efter ytterligare några timmar, tar jag ett lager kylbalsam. Men nu tycker jag att det ser betydligt bättre ut, fortfarande svullna dock (se bild).

På undersidan känns det ingenting. Och det är ju där förhårdnaderna sitter, som jag vill ha bort.

I morgon är det nog helt bra. Och efter ytterligare ett par dagar kan jag förvänta mig att det hårda börjar ramla bort, som det gjorde sist.

Frågan är om jag vågar göra om detta en tredje gång... Då kanske fötterna kliar i två dagar!!😵

Vill man vara fin får man lida pin. På 1700-talet vitpudrade man kinderna med arsenik...

Mera mat. Del 11/100

Paella i Crock-pot blev en hit. Fast nästa gång blir det med råris, ärter och så lite räkor ovanpå... mmm...

20170310

Pustar ut. Del 10/100

Efter en hyfsat hektisk arbetsdag med kort mellanlandning hemma bar det av till Hjo kyrka för dagens sjungeriuppdrag. Det var Tomas Boström som var här och gjorde ett program med kyrkokören och folkhögskolans vokalensemble.

Det blev väldigt väldigt bra. Innan känns det ofta som det kan bli ungefär hur som helst men det är en enorm känsla när det är klart och man kan vara nöjd. Svårt att förklara.

Och man blir också väldigt väldigt trött.

20170309

Bästa grönsaken i mars. Del 9/100

Nyss gjorde jag ännu en omgång av den här goda salladen. Den passar både som grönsak på mackan och till mat.

Man strimlar ner en bit vitkål och river ett par morötter, en bit kålrot, palsternacka, rotselleri eller vad man tycker om. Snabbast med matberedare förstås. Riv också ner en bit pepparrot.

Till ca 2 liter blandade strimlor häller man på ett par msk olivolja, någon msk vinäger, ca 2,5 dl grekisk eller turkisk yoghurt, ca 1 dl majonnäs och så salt, nymald svartpeppar och gärna någon salladskrydda.

Allt blandas noga så att alla strimlor täcks av den krämiga dressingen.

Förvara i tät burk i kylen. Håller i minst en vecka, om den räcker så länge.

20170308

Jaha, nu kom den. Del 8/100

Jag drar något halvtöntigt "mormorskämt".

Stella, 6 år, himlar med ögonen, tar sig för pannan och tjåstar "vilken mormor jag har". Lite senare, när hon förgäves försökt förklara något för mig - "alltså, du fattar ju verkligen ingenting!!"

Japp, det var det det. Men hon får hålla tillgodo med den mormor hon har, resten av livet.

20170307

Än så är det långt till vår. Del 7/100

Ja, var det någon som trodde att det var VÅRmånaden mars som kom så trodde man fel. Ännu mer snö idag.

Och mitt eget kill i näsan och rinnande ögon kvarstår. Nu har jag börjat med KanJang.

Känns inget i halsen, så jag går väl iväg på körövningen i alla fall.

20170306

Symtom? Del 6/100

Under dagen idag började det plötsligt klia i näsan, och snuvan började rinna. Dessutom började ögonen rinna! Det brukar de aldrig göra, på det viset. Formliga floder.

Ganska störande, milt sagt. Så nu lägger jag mig och blundar kl 20.15 och hoppas att det bara är blåst jag har fått i ögonen.

Har varken tid, lust eller ork att lägga mig sjuk. Känner mig inte febrig eller så, hoppas hoppas det går över!

20170305

Jag går i ide! Del 5/100

Idag har våren gjort en rejäl u-turn. Det har yrt snö och blåst hela dagen och varit ett par minusgrader. Burr.

Till skillnad från igår blev det inte många knop idag. Jag har lagat mat och vattnat blommor, men för övrigt mest suttit vid TV och stickat. Tog en sväng till dottern med familj och fikade vid brasan på eftermiddagen, det var allt.

Vasaloppet har klarat sig bra utan mig i år också.

20170304

Upphämtning. Del 4/100

Igår satte vi igång och planerade påsken. Och plötsligt var jag också igång med att stryka tvätt som blivit liggande - t ex julgardinerna som tvättades strax efter tjugondag knut.

Idag har jag bl a bakat smörgåsbröd, gjort lite äppelmos av lagrade äpplen och planterat pelargonsticklingar.

Någon gång varannan månad eller så får jag såna här ryck. Då är det bara att åka med.

20170303

Jobbar på! Del 3/100

Idag har jag gjort färdigt alla webinlägg för våren på Skövdes evenemangssida på webplatsen Vastsverige.com - alltså den sida där man ska hitta vartenda evenemang som finns i hela Västsverige.

Våra evenemang, från biblioteket.

Man ska få in bilder från de besökande föreläsarna (och vad de är för något) och skriva ihop något lite kreativt om vad de ska tala om. Sedan ska detta pillas in i rätt rutor och rätt kontaktuppgifter, tider och adress skall ju också med.

Hela paketet skall översättas till engelska.

Och sedan publiceras.

Jag har hållit på med detta sedan vårens program blev klart, nästan två månader. Och nu, så!

Några höjdpunkter bland de evenemang som är kvar: Stick-café med Julia Skott, Finsk design med Liisa Laukka och författarbesök av Linn Ullman och Linda Boström Knausgård.

Titta gärna in! Fri entré.

Nu ska jag bara göra de sista affischerna också. Så kan jag ägna mig åt lite annat fram till mitten av maj, när vi sätter programmet för nästa termin.

Råg i ryggen. Del 2/100

Tidig morgon, ruggigt, trögt att gå upp trots att fåglarna konserterar för fullt utanför.
Önskar att det fanns ett snabbspolningsläge för den här timmen mellan uppstigning och bussavgång. Särskilt de dagar i veckan när jag avgår före maken.
Det är massor av moment med dusch och kläder, hårtvätt och frukost. Försöker smyga så han ska få sova, han reser ju okristligt tidigt andra dagar.
Vintertid är i alla fall gröt en bra start att grunda med. Förr gjorde någon grynfabrikant reklam om att man fick "råg i ryggen". Undrar om det skulle funka idag?

20170301

Så var det dags igen! Dag 1/100

Blogg100 logotype 


För sjunde året i rad nåddes jag av en bloggutmaning för att väcka liv i mitt bloggande. 100 inlägg på 100 dagar. Det är återigen Fredrik Wass som står bakom. Hans tankar bakom detta kan du läsa här. Det öär också från honom jag lånar loggan ovan.
Jag har tvekat lite om huruvida jag ska haka på eller inte. Det har varit lite mycket på sista tiden (igen) och jag försöker begränsa mitt engagemang i saker som jag inte är tvungen att göra.
Huvudanledningen till att jag bestämt mig för att vara med ännu ett år är att det, som Fredrik också skriver, är viktigare än någonsin att manifestera det fria, skrivna och talade ordet i samhället. Att skriva här bara för att jag får. Jag kan yttra mig om politik, religion, hälsofrågor eller kultur precis hur mycket som helst och riskerar bara att möjligen få något nättroll på halsen - nog så obehagligt förvisso men inga fängelsestraff eller något ännu värre. Nu kommer jag nog inte att sticka ut hakan så värst mycket i år heller, utan mest bluddra på om ditt och datt som jag brukar.
Innan jag hade regelbundet jobb, och när bloggandet som fenomen var nytt, bloggade jag betydligt mera. På senare tid har mina bloggperioder begränsats till de här utmaningarna, och i bloggkollektiven pocketblogg.se och nu även kulturnästet.se, där vi skriver om olika kulturella fenomen. Eftersom tekniken bakom den förstnämnda börjat strula och inte vilja lägga in våra nya inlägg gick några av oss över till den andra, och vidgar oss även till andra kulturyttringar än pocketböcker.
Jag kommer alltså att hänga på den här adressen ett tag framåt, välkommen att hänga med!