20090129

Hur tänkte de här?

I förrgår fick jag följande mail från en potentiell arbetsgivare:

När ansökningstiden till den lediga tjänsten som informatör vid --- gick ut 25 januari kunde vi summera 111 ansökningar. Det är fler än vad vi gissade, men en tolkning vi gör är att --- är en attraktiv arbetsgivare. Alla ansökningar har noggrant studerats av flera urvalsbedömare på ---kontoret. Tre intervjuer har genomförts. En av de tre intervjuade kommer att intervjuas vid ytterligare ett tillfälle. Intervjuerna betyder dock inte att urvalet är avslutat, din ansökan finns fortfarande med i den diskussion som kommer att ske angående eventuella ytterligare intervjuer. Avsikten är att informatörstjänsten ska vara tillsatt före 1 mars.

Läs det gärna en gång till!

Fastän jag har en fil kand i kommunikationsvetenskap kan jag inte se en klar betydelse i detta. Om de har en person som skall intervjuas igen, tänker de intervjua fler personer (däribland kanske mig) innan de tar ut ytterligare personer som skall intervjuas igen? Eller skall alla tre personerna som de har intervjuat tacka nej till jobbet innan min ödmjuka ansökan kan komma ifråga? Hur många finns med i "den diskussion som kommer att ske"? Varför valde de inte ut t ex sju personer att intervjua på en gång, innan de skickade ut mailet?

Finns det fler tolkningar?

Här behövs i alla fall en informatör!

20090126

Kvalifikationer...?

Efter genomgång av dagens platsannonser väljer jag på två i kategorin dagens utstickare. Dels en namnlös, som alltså tillsätts via bemanningsföretag. Till tjänsten "Kvalitets- och personalansvarig" skall man ha livsmedelsteknisk utbildning och "du skall vara": - Länken mellan företaget och veterinär. Kommunicera och arbeta med de frågeställningar som är aktuella. - Länken mellan företaget och olika myndigheter och kravställare, t ex kommun och jordbruksverket. - Agera och vara delaktig i den operativa verksamheten. - Arbeta med inre och yttre miljö för verksamheten. När man funderar på ett sådant här jobb hade det kanske hjälpt att veta lite mer om vilket företag det är. Är det personalen som behöver veterinär? Vilken är den operativa verksamheten? Vilken inre och yttre miljö är det som skall arbetas med?

Den andra gällde det här: Modersmålsstödjare till våra förskolor i följande språk: Albanska, amerikanska, arabiska, danska, engelska, finska, grekiska, isländska, kroatiska, kurdiska, moldaviska, persiska, polska, romani, serbiska, spanska, tagalo, thai och tyska. Kvalifikationer: personlig lämplighet... Antal platser: 1 (en!) Vilken personlig lämplighet skall man ha? Räcker det med att kunna "Var tyst!" på alla dessa språk, eller ska man vara pedagog?

20090123

Svar på undersökning

Ännu en av mina bloggy-kontakter har skickat en liten demografisk undersökning som jag härmed deltar i. Vad gör man inte för att lära känna varandra bättre!

1. Är du man eller kvinna? Kvinna
2. Ålder? 48
3. Var bor du? Hjo, Västra Götaland (vid Vättern)
4. Familj? (gift, sambo, särbo, bor hos föräldrarna, antal barn etc) Gift, 3 vuxna barn (varav den yngste, 18, bor "hemma")
5. Vad har du för utbildning? Förskollärare 100 p + Media- och Kommunikationsvetenskap 120 p (samt några enstaka kurser, totalt 267,5 p...)
6. Sysselsättning? (yrke, arbetslös, studerande etc) Egen företagare och arbetssökande
7. Tror du Gud, eller något annat liknande? Ja
8. Vad är meningen med livet? "No man is an island"
9. Hund eller katt? Hund!
10. Hur använder du din fritid? Böcker, film, körsång, stavgång (matlagning och bakning är inte fritid...)
11. Hur länge har du läst mymlan? Av och till, mer regelbundet under de senaste veckorna
12. Hur hittade du till mymlan? Genom annan bloggare
13. Hur ofta läser du här? 2-3 ggr/vecka
14. Vad får dig att återvända hit? Välskriven blogg som intresserar mig
15. Har du träffat mig? Nej
16. Har du en egen blogg? (självklart vill jag i så fall ha adressen till den) Ja, den här och "hur hamnade jag här?" adress http://evalution-tot.blogspot.com
17. Hur många bloggar läser du? (tipsa gärna om dina favoriter)Följer nog 10-15 st, beror lite på hur mycket tid man har när man börjar "surfa". Några personer som jag känner personligen och andra som jag har hittat på nätet. Några länkar finns här till vänster.
18. Läser du via RSS eller brukar du komma direkt hit? Ser nya inlägg på bloggy
19. Mikrobloggar du? (i så fall var?) Bloggy, länk till facebook via Twitter
20. Något annat du vill berätta om dig själv eller dina nätvanor?Enligt några av mina kompisar IRL håller jag på och bloggar "jättemycket", medan jag tycker att det är ett bra sätt att hålla kontakt med både gamla och nya vänner. Man behöver inte berätta allt varje gång man träffar varje kompis, utan kan hänvisa till bloggen för "senaste nytt" och prata om andra saker när man träffas. Nätet är bra när det används på ett vettigt sätt! (Jag vet att jag har fler läsare än vad som syns av kommentarerna... funderar på att skaffa ett räkneverk på något sätt, men har inte kommit längre!))

20090122

Den här var rätt bra


Hittade ovanstående bild på en annan blogg, genom mitt nya samtalsforum bloggy. Gäller även mikrobloggar, skulle jag vilja tillägga.

Det ligger faktiskt en del i det. Och det blir vad man gör det till. "Global village" and all that stuff...

Vad trött man blir...

Idag släpps resultatet av Skatteverkets granskning av småföretagare och huruvida man handlar saker "på företaget" för privat bruk. Omfakturering, med ett finare ord. Man ber alltså säljaren att skriva fakturan på ett sådant sätt så det ser ut som om man köpt material, inventarier, rengöringsmedel eller kläder till företaget, för att kunna dra av avgifter som man som privatperson skall betala. Om du inte har läst tidningar, lyssnat på radio eller sett morgonnyheterna på TV idag, titta t ex här.

Så många som 80% skall enligt Skatteverket hålla på med sådant här fuffens. Därför blir alla vi andra 20% misstänkta för att hålla på med samma sak, förstås. Vi som tänker både en och två gånger innan vi skriver den nya skrivbordsstolen eller kameran på företagets inköp, och aldrig skulle drömma om att dra av för rengöringsmedel även om vi har kontor i anslutning till bostaden.

När jag just hade startat mitt företag fick jag en del påringningar från säljare, och när jag förklarade att mitt företag inte behövde deras produkt, föreslog faktiskt säljaren att jag ju kunde använda det i hemmet också! Jag närapå skällde ut dem, verkligen inte, varför skulle jag? Samtidigt förstår jag att det kan vara svårt för några att säga ifrån, för vissa varor är ju i en gråzon, vissa av företagets inventarier använder man till viss del även privat i alla fall - jag menar, det skulle ju vara dumt att ha en privat dator stående som bara används på helger och vardagar efter kl 17... medan andra saker är klockrena privatangelägenheter.

Vad kommer att hända nu? Hårdare, och ännu fler regler att följa? Bara häromdagen fick jag brev om att man, för att få sälja saker kontant, måste skaffa en kassaapparat med kassaregister från och med nästa år. Så om min granne någon enstaka gång kommer in och vill köpa 5 st dubbla kort med Hjo-motiv à 20:- direkt från mig, så måste jag ha en speciell apparat att registrera försäljningen i. Trots att jag bokför varenda femtiolapp jag säljer för! Om jag måste skriva ut en faktura som skall betalas över mitt bankgiro så måste jag ju lägga på 50:- på varje försäljning jag gör, då kan jag ju inte sälja för småsummor alls längre utan får sätta en tröskel på typ 300 eller 500 kronor även till privatpersoner. Tur att jag har Hjo Bokhandel som säljer mina fysiska produkter (t ex kort, kalendrar, tändsticksaskar med Hjo-motiv) i mindre volymer! Annars fick jag sluta helt med den delen av min verksamhet. Som jag inte tjänar så värst mycket på, utan mest finns till för att marknadsföra mig för en bredare publik (min adress till företagets webplats finns på alla grejor jag gör), så att jag får ett och annat uppdrag med bildbehandling, trycksaksproduktion eller annat som finns beskrivet på min webplats. Vi har ju en del turister också bland våra kunder i den här sta'n, några av dem kan ju jobba med något där man behöver informationsprodukter...

Trodde det skulle bli enklare att bli företagare efter valet 2006 - var det inte någon som sade någonting om det...?

20090121

Lägesrapport om arbetsmarknaden

Idag har jag alltså varit på intervju igen. #8, noga räknat. Det är enklare att hålla ordning på antalet intervjuer jag har varit på än på antalet jobb som jag sökt...

När jag blev uppringd, lät det som om det var ungefär en barnvakt som behövdes. Att de hade sparat mitt CV från en annan anställning som jag sökte, men inte fick, för något halvår sedan och nu hittat den i någon låda bland en del annat skräp ... nä, det sa han inte, det var min fantasi. "Extrajobb för inringning", det låter ju ungefär som att komma och ge katten mat.

Jag åkte alltså iväg i morse, propert klädd och representativ på alla sätt, förstås, men hade inte så många förutfattade meningar. Inget att vara "nervös" för eller så.

Jag möttes av en trevlig ung man som visade sig vara ansvarig för butikens personalfrågor. Han satte genast in mig i att detta var ett säljarjobb, frågade om jag var tävlingsinriktad, om jag kunde tänka mig att sätta upp mål för min försäljning osv. Jag var förstås inte sen att haka på med alla mina termer jag kan om merförsäljning, fronta, märkesvarors profil, företagets värdegrund osv och framhöll min långa erfarenhet av serviceyrken och att snabbt kunna bedöma vad kunden vill ha, samtidigt som man givetvis helst skall kunna optimera kundens inköp och upplevelse...

Det visade sig att det fanns typ 120 CV'n i den där lådan och de hade noga valt ut 4-5 personer som kallats till intervju. Bl a mig, just för min långa arbetslivserfarenhet. Han frågade också utförligt om mitt ordningssinne och arbetsmoral, på ett sätt som lät förstå att alla har inte den grad av detsamma som jag. Detta kanske också kommer med ålder och visdom. Jag hade också en fördel i att med kort varsel kunna stanna kvar till 19 om man skulle jobbat till 17, ifall det behövdes, och att kunna jobba i princip vilka dagar som helst. Om man inte har planerat att gratulera en 50-åring eller gå på begravning.

Innan jag åkte in tänkte jag alltså att det här kanske inte är mitt drömjobb, men ett steg in på arbetsmarknaden i alla fall. När jag åkte därifrån insåg jag att det här KUNDE bli mitt drömjobb, om jag får hållas något år och visa vad jag går för.

Besked om ett par veckor, igen!

Och ytterligare ett mail damp ner idag:

Jobbet som X-X, ref nr Y-Y 2008:000

Vi har nu avslutat rekryteringsarbetet till det här jobbet. NN har tillsatts.

Beslutet om tillsättningen har anslagits i "företagets" lokaler, adress "---gatan 0 i ---stad".

Beslutet kan överklagas hos Statens överklagandenämnd. Överklagandet ska ha kommit in senast den 11 februari 2009 till "företaget".

Dina ansökningshandlingar måste vi enligt gällande arkiveringsregler behålla i minst två år. Om du därefter vill ha tillbaka dina ansökningshandlingar är vi tacksamma om du meddelar oss detta så snart som möjligt.

Vi tackar för det intresse du visat för "företaget" genom att söka jobb hos oss.

Med vänlig hälsning

"företagets" Personalcenter
Tfn 000000000


Det här är första gången jag fått veta att beslutet finns anslaget på den eller den adressen. Som om jag skulle behöva åka dit och titta på ett fysiskt bevis. Däremot har jag även tidigare hört att man skulle kunna överklaga - men vad händer då? Facket tillåter väl inte att de sparkar den som har fått tjänsten och ger den till mig för att jag är - vadå? Kvinna? Medelålders? Blond och blåögd?

Diskriminerad är jag säkert i alla fall. Och kränkt. Om jag känner efter.

20090120

Nödvändigt att veta

för var och en som vill verka det minsta insatt i samtiden, och ett måste på varje blogg som har det minsta med media att göra.

En utförlig beskrivning av vad en mikro-blogg är, pedagogiskt och smart förklarat. Tack, Mymlan, en av mina nya bloggy-kompisar.

Om alla se'n fattar vitsen och tycker att det är lika kul som jag, det är en helt annan historia... Tjuvkika lite här om du är nyfiken! Fast vill du se hela samtal behöver du logga in dig.

20090119

Dagens besked

- mycket uttömmande - från ett stort statligt verk:

I dagarna kontaktas de sista kandidaterna till urvalsintervju. Vi har redan genomfrt mnga intervjuer och ngra har redan blivit kallade till urvalsseminarium. Fortfarande kan fler urvalintervjuer bli akuella s nnu finns chans fr er som nnu inte blivit kallade. Mvh - - -

Det är väl bättre att ha urvalsseminarium innan man kallar folk till intervju? Och varför skickar man ut ett meddelande om att det fortfarande finns en chans att komma med på intervju (de skickade ett besked före jul om att det kunde dröja några veckor efter jul innan alla var uttagna)? Och varför, varför ser man inte till att få med å, ä och ö till alla förekommande webläsare? Går det inte, så gör en pdf-fil! Eller anställ en informatör som kan!!!

Ytterligare en kontakt med en arbetsgivare har jag fått idag. En elektronikkedja i Skövde behöver en extra säljare. Jag skickade in mitt CV för en annan tjänst egentligen, men visst - jag åker in på ett möte på onsdag. Extrajobb är också ett jobb. Som det är nu har jag ju bara 80 min/vecka undervisning på Kulturskolan i några veckor till, så det ska nog funka. Jag tar självklart det jag får!

Så återstår att se om jag blir kallad till "urvalsintervju" senare...

Dagens annons

Fältsäljare till MARS

Vem är du?
Vi söker dig som älskar att träffa (mars?)människor, bygga samt utveckla relationer med kunder. Du har en hög social förmåga samt stort engagemang och driv. Det är viktigt att du är nyfiken och vill lära dig nya saker och utvecklas långsiktigt.


Lite lång resväg, kanske... Jfr den här, som är ca ett år gammal.

20090116

Jag är inte ensam i alla fall..

..och det trodde jag väl inte heller.

Innan jag skulle stänga av min dator nu i kväll så bläddrade jag lite bland mina bloggar och hittade det här. Nu vet jag inte riktigt vad en "kontraktur" innebär, och mot mina principer så googlade jag på begreppet. Det stod mest om ett tillstånd i handen, men på en skum tysk sida var det åtminstone bilder på ryggraden, så det stämmer säkert att det kan vara det också.

Jag kände så väl igen mina egna, plötsligt påkomna ryggproblem, som drabbade mig som ett bombnedslag i slutet av oktober och FORTFARANDE inte är bra ... jag har tappat räkningen på hur många veckor det blivit. Men nu är det mer som en trötthet i själva ländryggen och ibland utåt höften. Inte alls den där förlamningen och glödande spiken som satt där från början.

I mitt fall diagnosticerade sjukgymnasten "diskförskjutning mellan tredje till femte ryggkotan". Men jag känner mycket väl igen känslan och rörelsehindren i bloggen ovan. Och konstaterar än en gång att jag måste anse mig som nästan bra i alla fall! Även om jag inte klarar att sitta riktigt bekvämt i soffan än ...

På måndag morgon skall jag till sjukgymnasten igen. Hon har lovat att kolla upp mig tills jag blir riktigt bra. För det ska jag bli.

Det här blev ett gränsöverskridande blogginlägg mellan den här "proffsbloggen" om jobb, media och kommunikation, och den andra, som handlar mer om personliga saker. Men ibland är det svårt att hålla isär...

20090115

Och så lite till, bara!

När jag ändå var igång med att förändra och förnya tyckte jag att det var lika bra att skapa en ny list här ovan också.

Uppmärksamma läsare ser förstås att det är ungefär samma horisont som tidigare, men från en något annorlunda vinkel.

När jag skapade den gamla listen såg jag faktiskt horisonten från en annorlunda vinkel. Jag hade några månader kvar i högskolan och trodde fortfarande på lärarna som sa att behovet av duktiga informatörer är enormt i samhället! Ni kommer att behövas överallt!

Efter att ha sökt jobb i drygt tre år, mera aktivt i ca två och ett halvt, ser jag från min horisont att det finns stora behov av sådana som jag. Både bland de som annonserar efter folk och de som inte gör det. Den som anställer mig på tills vidare-tjänst eller ger mig ett större uppdrag kommer inte att ångra sig, det vågar jag faktiskt lova. Vid min ålder vågar jag stå för såväl det jag kan, som det jag inte kan - men är villig att lära mig. Men det är enormt svårt att få dem, som behöver mig bäst, att inse det.

De allra flesta vill ju inte träffa mig eller ringa upp mig ens. Det är väl lättare och snabbare att sortera bort mig.

20090114

Nu är glada julen slut, slut, slut ...

... och sent i går kväll, när sonen T äntligen kom hem, fick vi också med gemensamma krafter granen utslängd. Nu ligger den på balkongen i väntan på bättre tider. Den enda julprydnaden som är kvar är granriset och ljusslingan på balkongen. Det får vara kvar fram till helgen. Jag har lite svårt för att skiljas från det, nu när det är så mörkt. Detsamma tycker nog kommunens tekniska kontor, för de elektriska "istapparna" som hänger över gatan här utanför är också kvar.



Dags att fräscha upp lite i hemmet, alltså! För min del mest akut vid arbetsplatsen. M och jag har med gemensamma krafter uppfunnit en förhöjning till skrivbordet (ja, med lite hjälp av IKEA) så att jag har en permanent stående arbetsplats bredvid den sittande. Jag måste inse att min rygg sagt ifrån ordentligt, eftersom den fortfarande inte är riktigt bra, och inreda min arbetsplats mer ergonomiskt. Jag har lap-topen placerad där uppe och storskärmen med den gamla datorn på sin gamla plats. Usb-minnet går varmt med dokument som flyttas mellan datorerna, så att jag verkligen växlar mellan stående och sittande. En fördel med detta är förstås också att allt blir "säkerhetskopierat".

Men det för ju med sig en hel del plock runt omkring! Får se när jag börjar känna mig klar, så kanske jag dokumenterar med ett foto att lägga ut.

Jag passar på att göra lite uppfräschning av blogglayouten också. Kan ju inte hålla på och önska god jul längre. Så det fick bli en helspejsad glittrande "bling-bling"-bild som symbol för det glänsande nya året! Är man inte tjusig av naturen, så får man ta till Photoshop.

För övrigt tar jag nya tag, letar efter uppdragsgivare, väntar på svar från en handfull arbetsgivare och har några timmar med barnkörerna kvar på Kulturskolan en dag i veckan tills vidare. Ingen kan säga hur länge det blir, heller. Försöker ta ett par dagar i taget. Annars blir man knäpp!

20090111

Den första i raden?

Stort frågetecken, för än har jag inte sett att antalet annonser har minskat på mitt område. Men i veckan fick jag det här beskedet:

(---) har avbrutit rekryteringen av den utannonserade tjnsten Handlggare (---)

Rekryteringen har avbrutits p grund av frndrade ekonomiska frutsttningar.

Vi tackar fr visat intresse.

Vill du bevaka vilka anstllningar som blir lediga framver, gr du det lmpligen genom att beska vr hemsida (---)

För det första så borde väl stora statliga verk kolla så att deras meddelanden går igenom alla slags webläsare med å, ä och ö intakta?

För det andra borde detta verk vara i extra stort behov av folk som är utbildade i informationshantering och förmedling just nu...

20090102

Rea-rekord!

Idag har jag tjänat tusentals kronor, tror jag. Mycket nöjd är jag i alla fall.

Det blev nämligen en sväng till in till Skövde. Anledningen var egentligen min farbror, som fyller 80 år just i dag och bor på ett sjukhem i centralorten. Men efter smörgåstårta och kritvit princesstårta (allt var jättegott!) samt "Tack min Gud för vad som varit" och "Vi gratulerar" kände vi att vi nog behövde ta en uppiggande tur i rea-butikerna runt knuten också.

Om det fanns något vi missade förra gången.

Jag hade dessutom fått ett sms med erbjudande om ytterligare 20% på rea-priserna i en kedja, så man kanske skulle kolla lite grundligare just där. Så det gjorde vi.

Efter en stunds provande stannade jag vid 10 st plagg. Summa: 1665:-. Då fick jag bl a tre par snygga byxor och två kavajer (varav den ena matchade ihop med ett par av byxorna till "kostym"). Allt var bra grundplagg som passar till minst två plagg som jag redan har hemma (min regel för att köpa nya kläder). Tänkte att jag skulle få användning för allt detta nu, under det nya året, när jag skall få ett fast jobb och så.

Tyvärr hittade inte M något mer än en halsduk. Det var ju han som behövde byxor...

Men det blev hem och röja runt lite i garderoben - på köpet rensade vi ut 2 kassar gammalt att slänga/skänka bort. Och så blev det äntligen av att färga in lite svarta kläder som inte är slitna men lätt urtvättade. Jag har haft färg till detta liggande sedan slutet av oktober!