20060813

19 timmar i stugan

... och givetvis blir det dåligt väder! Ja, det kunde varit sämre, till exempel hagel och snöstorm på tvären, eller 40 grader varmt och gassande sol utan tillstymmelse till vind = en massa knott. Det var molnigt och regnskurar och lite blåsigt. För vått för att slå med lie och gå ut med motorsågen men för hyfsat för att inte packa ihop grillskivorna, sovsäckarna och frukosten och strunta i alltihopa. När vi nu hade tänkt ut att vi skulle ligga över.

Så det blev lite halvhjärtad gräsklippning och en liten sväng i skogen med en halv liter skogshallon som resultat och ett konstaterande att "där måste vi ta ner det trädet - och det - och det..." innan det började regna. Vi hann i alla fall grilla den där fläskkarrén också, och till och med äta upp den innan vi gav upp och satte oss inne med radion, brasa och varsin tidning. Levande ljus är aldrig fel (och i stugan finns bara alternativen stearinljus - ficklampa - mörkt).

Framåt kvällen kom det drällande en massa bilar ("massa" vid vår stuga betyder typ 10 st) och parkerade kors och tvärs och utanför vår bil. Det var Hembygdsföreningen som hade ordnat "Möla Môske" vid gården som ligger ännu längre in i skogen, där man inte kan parkera alls. Vi gick inte bort dit, för det regnade ju och vi hade inte tänkt ge oss ut på exkursioner, men det gjorde tydligen de andra. Tur att ingen av oss fick någon akut sjukdom! Eller att vi inte hade dragit ihop ett stort släktkalas i stugan eller så.

Man tycker det hör till artigheten att fråga markägaren först, om det är OK att göra ett offentligt arrangemang som innebär den typen av parkering. Vi trodde också att vägföreningen skulle ha gjort iordning vägen till detta tillfälle, men den var lika full av gropar och stenar som tidigare. Den blev sönderkörd för ett par år sedan då området ovanför vår skog avverkades och de körde med jättemaskiner utan att fixa skadorna efter sig. Nu måste vi ta tag i detta, om det kommer ett kraftigt regn till kan vägen spolas sönder helt på ett par ställen. Och vi ska gå med i Hembygdsföreningen.

De första "mölarna" kom just när vi fått igång grillen och några slog några ganska närgångna lovar (med vårt mått mätt mitt i skogen = ca 15 meter från tomtgränsen, där vi hade parkerat vår bil), med ganska långa halsar. Det fick oss att känna att det var tur att vi var där, annars hade kanske folk gått in i trädgården och kollat in vad vi har och inte har i stugan, till en annan gång, om man säger. Tomten är väldigt insynsskyddad. Nu har vi inga värdefulla saker där alls eftersom det har varit påhälsning vid ett par tidigare tillfällen, men lite affektionsvärde har det ju och det är ju alltid jobbigt om saker blir sönderslagna.

Nu när jag troligen blir "mellan jobb" ett tag måste jag verkligen planera in att åka upp några gånger. Får väl cykla eller låna sonen T's moped. Eller passa på när M åker tåg. Har ju till exempel inte städat däruppe ordentligt på ett par år, trots att vi har sovit osv bland spindelväv, gamla löv och annat bôs. Ganska kravlöst i och för sig.

Inga kommentarer: