20060906

Boys will be boys

Sverige skakas av "skandaler". Säkert fler än de som får mest ljus i media.

De flesta skandaler är utmärkta skolexempel på bristande organisationskommunikation. Hade man gjort en uttömmande konsekvensanalys, gärna en SWOT, inom organisationen hade man kunnat undvika en hel del av dessa. Allt som händer inom politik, idrott och andra till största delen ideella rörelser har också en inbyggd nepotism och annan "hålla-om-ryggen"-kultur, vilket gör att när det skräller, så dras många med i skrällen.

Fotbollskillarna som smet ut trots utegångsförbud visste mycket väl vad de gjorde. Och det var troligen inte det enda de gjorde heller. Dessutom var de så lumpna att de inte lät hela laget smyga med ut. Annars hade det väl varit en helt annan femma. Om några tjejer hade velat fira en kompis födelsedag i en lite trängre krets, hade de troligen haft pyamasparty på rummet med ett par insmugglade princess-bakelser. Vadå, byta om och dra ut på sta'n.. Klantigt!

Så en kommentar om politiken. Tack och lov var det inte Partiet som var inblandat - den här gången... Men man bara väntar på sin tur. Överallt där det finns människor finns det de som alltid gör rätt, de som alltid gör fel och alla andra på skalan däremellan. Förhoppningsvis kommer de värsta avarterna fram och prövas i rättsväsendet, men troligen är det mycket som inte gör det.

Det förvånar mig mycket att det här med "dataintrång" kommer som en chock. Enligt statsvetare Peter Esaiasson i dagens GP saknar skandalen motstycke, "det finns inget liknande i någon valrörelse i modern tid" säger han. Hoppsan, vad beror det på då? Kanske för att det här är den första valrörelse där Internet finns ute bland de breda massorna och Intranät och andra former av kommunikationsnät på allvar tas i bruk inom de etablerade politiska organisationerna. Fatta att spioner inte i första hand använder microfilm längre!

Ända sedan Internet och World Wide Web föddes för sådär 40 år sedan (ja, faktiskt!) har det funnits "nördar" och "freaks" besatta av tanken på att knäcka koder och lösenord. (Liksom det funnits med andra medier i alla tider.) Därför vimlar sajberspäjs också av varningar: lägg inte ut detta och detta på nätet, använd lösenord bestående av både bokstäver och siffror som inte har med något datum eller telefonnummer etc att göra... Tror man att man är skyddad för att något kallas Intranät? De som vet hur man gör hackar sig in där de vill!

Det mest märkliga tycker jag är liknelserna som förekommer i media om detta s k "intrång" i vårt allmänna vardagsrum. "Som om någon hade fått tag i min nyckel och gått in i min lägenhet", "som om någon tog nyckeln till min bil och körde omkring i den..." Snarare skulle jag vilja säga "som att titta i någons badrumsskåp, under en stor fest där man vet att det finns en massa folk i lägenheten, och låna en nagelfil för att nageln har flisat sig (eller ett plåster, en tampong eller något annat man just då har användning av)". Förvarar man något i badrumsskåpet som ABSOLUT inte får komma till någons kännedom, så får man ju skylla sig själv, eller hur? Och låsa in det någon annanstans? Lika väl som att man bara inte gör sådant som att sno någons lösenord och plocka ut information på datorn, så tittar man väl inte i badrumsskåp hemma hos folk - eller?

Klart att det inte är kul att få reda på att allt jobb man lagt ner på planering osv har kommit ut i förtid, men hur mycket direkt skada kan den typen av material göra?

En annan sak är det här med X som vetat om detta sedan i mars och inte vidtagit större åtgärder än att försöka övertala Y om att denne skulle gå till torgs med att nätet läckte. Han skulle givetvis ha gått vidare när Y uppenbarligen struntade i det. Men om X vill ha kvar Y i partiet, som en aktiv ung förmåga med politisk potential, så vill han inte stöta sig med honom, utan visa att han överlåtit ansvaret på de 24-åriga axlarna genom att inte springa efter och tjata om huruvida han har gjort uppgiften eller inte. När det har gått en månad och inget hänt, är det "för sent", och X har fullt upp med annat såhär under ett valår. Om den information han får av en underordnad kommer härifrån eller därifrån hinner väl inte han reflektera över. Det finns ju så otroligt mycket information överallt så ibland vet man inte själv varifrån man har fått ett och annat.

Jag vill inte försvara något. Bara återigen peka på att det är oerhört viktigt att känna till vissa mekanismer i organisationskulturer och -kommunikation. Och absolut basic om hur Internet fungerar! I fortsättningen skall all planering skrivas på dokument som fräts upp så snart de berörda har läst och memorerat det. Helst skall också tungan skäras ut på alla underhuggare, så att ingen kan skvallra...

Inga kommentarer: