20150407

Ska bara vänta lite. Del 38/100

Det har diskuterats ett tag att en del företag kan ha som löneförmån att man kan få frysa in sina ägg för att kunna få barn när man vill, när man har kommit en bit i karriären och det passar bättre in i planeringen. Bland annat de stora företagen Facebook och Google lär ha detta.

Idag diskuterades detta i radioprogrammet Kropp och själ. Flera olika experter yttrade sig om fördelar och nackdelar med det. En av dem sa att den bästa tiden att plocka ut äggen biologiskt sett är när kvinnan är runt 20-årsåldern, rentav från 18 ungefär. Vilka kvinnor har fått chansen på sådana karriärjobb med fast anställning i den åldern? Då reser man väl som bäst runt jorden eller i bästa fall pluggar man på högskola. Å andra sidan kan man plantera in de befruktade äggen när kvinnan har nått hög ålder, till och med efter klimakteriet - men var händer med kroppen om man tvingar den att gå igenom en graviditet vid den åldern?

En annan aspekt är att det bara är en chans på ca 20 att det faktiskt blir ett barn när man gör en provrörsbefruktning på det här sättet. Man måste alltså plocka ut många ägg, kanske  vid flera tillfällen, för att det över huvud taget skall bli ett barn. Dessa tillfällen föregås av ofta rätt jobbiga hormonbehandlingar som var för sig tar flera veckor. Det är inte precis bara att pussla ihop ett barn när det passar.

Lyssna på hela programmet här: Kropp & Själ - När är det läge för barn?

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/524593?programid=1272

I vår familj har vi gjort allting i "fel" ordning om man skulle räknat på det och funderat på kariärer och sådant. Jag har ju inte ens börjat min karriär än. Men våra barn, som inte är så värst planerade, har blivit utmärkta exemplar ändå.

Det är sällan det blir helt och hållet bra när människan vill kliva in och leka Gud. Det finns alltid invändningar och fallnär det inte lyckas med tragedier som följd.

Inga kommentarer: