20061108

Över till något helt annat!

Nu är jag så trött på att skriva om mina duster med a-kassan och ams, så nu blir det något annat! Den stora fördelen med bloggande är ju att det är tillåtet att kasta sig mellan stort och smått eller ännu större - ja, ni fattar!

Inspirerad av Patrik och Daniel (se länken till mkv-bloggen här intill) kommer här en fullständigt irrelevant redogörelse för vad mitt namn betyder. Och det är inte lite att leva upp till! Here comes!

Eva är ett kvinnonamn, med innebörden (det hebreiska ordet) chawa, som betecknar den bibliska urmodern, livgivaren. Motsvarande ord i persiskan är hava. Ordet är inte ett namn utan betyder helt enkelt att ge liv dvs. mänsklighetens livmoder. Chavah i 1 Mosebok 3:20 har översatts till Eva (lat. Eva och Heva, eng. Eve). Versen i 1917 års Bibel lyder "Och mannen gav sin hustru namnet Eva, ty hon blev moder åt allt levande". Ordet Eva har därefter tolkats som varande ett namn på en kvinna.
I kristen mytologi är Eva människosläktets stammoder och betraktas också som helgon inom den katolska kyrkan. Hon är också skyddshelgon för trädgårdsmästare och andra som vårdar liv, samt för skräddare.
Äldsta belägg i Sverige, år 1472.
Eva uttalas Äva om man bor i Bergslagen.
Och av vissa äldre västgötar... Namnet förekommer också i dubbelnamn som Eva-Britt, Eva-Karin, o.s.v.
Eva var ett mycket populärt namn från 1940-talet fram till 1970-talet
(extremt runt 1960) , men har sedan minskat i användning. I slutet av 1990-talet försvann namnet till sist från 200-i-topp-listan. Namnet används dock fortfarande relativt ofta som andranamn (företrädesvis på de stackars barn som har en Eva till mor, förmodligen - t ex dottern R). 31 december 2004 fanns det totalt 195031 personer i Sverige med namnet, varav 94561 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 664 flickor namnet, varav 20 fick det som tilltalsnamn.
Namnsdag: 24 december. (KOM IHÅG!!!)
Källa: Wikipedia.org

De' ni! Hela mänsklighetens livmoder....

Nu skall jag gå ut på stadsvandring med ett gäng poliser. Håll tummarna för att det utlovade regnet väntar en timme till!

2 kommentarer:

Lina sa...

Haha, ja vilket ansvar Eva! Ska kolla mitt namn med...Men det verkar som om att alla namn bara betyder positiva saker? Skönt det iofs!

EvaK sa...

Mmm, jag har i alla fall tre ätteläggar, alltid något trots att det väl inte kan kallas "hela mänskligheten"..

Jo, att de namn man ger sitt barn betyder något positivt är ganska självklart, tycker jag. Man önskar ju det där lilla livet allt gott, bl a att bli positivt mottagen av hela världen.

Mina barn heter följaktligen "fet kviga" (jo men det är väl något bra?), "stor lycka" och "Guds gåva".