20210812

Trygge sammen!

Det där med säkerheten ombord har ju fått en helt ny betydelse. Vi har alla hört om kryssningsfartyg där alla satts i karantän och ingen fått lämna på två veckor för att de fått in virus ombord. Det vill vi inte vara med om.

 Det känns som de har tänkt på allt här på Hurtigruten . 

Det första vi fick göra när vi kom ombord, efter att förstås ha hållit avstånd i kön, var att skanna tempen med hjälp av en skärm och visa upp våra intyg på att vi är ”gröna”=vaccinerade och utan symtom. Vid varenda disk finns det plexiglas mellan personal och passagerare.

Det står sprayflaskor med handsprit typ överallt och det ropas ut i högtalare ett par gånger per dag att man ska ”tvätta händerna och hosta i armvecket ” (eller armkroken som de säger här, det låter väl trevligare?) 

Största pådraget är när man ska äta. Alla passagerare har fått tilldelat tid för frukost, lunch och middag med fast bordsplacering. Vi äter kl 7, 11.30 och 17.30. På så sätt har vi delats in i kluster som förenklar ev smittspårning. 

Frukosten är buffé men modell skolmat, man får alltså peka och tala om för personalen bakom plexiglaset vad man vill ha och sedan bege sig direkt till bordet där varm och kall dryck serveras. Ingen påbackning.

Lunchen brukar också vara buffé men nu är det tillfälligt sittande trerätters meny både vid lunch och middag.

Vid inträde i restaurangen är det handsprit och tempen samt förstås munskydd (överallt när man förflyttar sig) och avstånd, tills man kommer till sitt bord, då får munskyddet tas av. All serveringspersonal har munskydd och engångshandskar. 

Man uppmanas att hålla sig i sällskap om två personer, till exempel i hissar och i jacuzzin. Och håll avstånd, avstånd, avstånd…

Det är inte precis en sådan där social resa där man skulle kunnat lära känna nya trevliga människor från olika länder. Det är ungefär 1/3 så många passagerare som i vanliga fall, och det är mest norrmän och svenskar. De tyskar, amerikaner etc som vi har lokaliserat går vi omvägar runt. Det är förstås lite tråkigt. Men skönt att slippa trängas!

Fast om snöret i ”munbindet” går av precis när man tar på det för första gången så måste man laga det. 

Inga kommentarer: