20150530

På gång. Del 91/100

Då kan vi börja räkna ner - bara 10 dagar kvar på Blogg 100-utmaningen. Även i år hänger jag i till slutet och föresätter mig att blogga lite mer under resten av året också. Något jag hittills inte har lyckats hålla, men ändå. Det kanske blir annat i år.

Jag har ju visat er lite bilder på vårt hus som håller på och målas om just nu. Idag var vi ute på en kort promenad och inspekterade lite annat som pågår nära oss.

Inte så lite heller. För i vår renoveras den norra piren i hamnen, väldigt grundligt. Hamnen byggdes i mitten av 1850-talet, som en följd av att Göta Kanal (invigd 1832) forslat in större fartyg i Vättern än vad som tidigare varit möjligt. Visserligen går ju kanalen i Karlsborg, ca 4 mil norrut, men det medförde att alla hamnar i Vättern fick ett uppsving.

Den tidigare hamnen låg faktiskt precis nedanför vårt hus och fanns där i flera hundra år. Idag finns det bara en stock kvar av den. Stocken ligger upplagd vid parkeringen bredvid den nya hamnen. Den är från 1610 och kallades Hertig Johans brygga. (Förmodligen samma hertig som hängde i Skövde och gav namn åt en gata och ett torg.)

Den "moderna" hamnen har förstås renoverats flera gånger. På 1930-talet ersattes fyrarnas gasljus med el, och för bara några år sedan gjordes hela hamnklacken om, eftersom den höll på att vittra sönder och kana ut i sjön.

Nu är det alltså bara södra piren kvar så är hela hamnen klar. Det kommer att bli jättefint, och inte minst många nya småbåtplatser, som det har varit brist på länge.

Inga kommentarer: