20150504

Sköna människor. Del 65/100

Idag hade vi ett unikt besök på biblioteket, höll jag på att skriva. Men alla människor är ju unika, så jag väljer extraordinärt i stället.

Hon heter Suad Mohamad och är en svensk 4-barnsmor. Fast muslim och imam. Eller "islamolog", som hon hellre säger själv, eftersom "imam" egentligen bara betyder ledare, och kan vara vem som helst.

Efter en uppväxt med sju bröder och ankomst till Sverige vid 16 års ålder, giftermål och barnafödande, studerade hon islamologi i Jordanien under fyra år. Barnen hade hon med sig, då 4-7 år gamla (de yngsta är tvillingar). Hon accepterade inte att alla män omkring henne skulle vara mer betydelsefulla, och att hon som flicka inte fick göra vissa saker. Det stämde inte med hennes gudsbild. Och allteftersom studierna fortlöpte insåg hon att det var många saker som förekommer i en muslimsk kultur, som inte alls grundar sig på Koranen utan bara är tradition. Framför allt är det kvinnor som vill bevara traditioner, även grymma sådana.

Hon försöker nu att upplysa främst kvinnor om vilket levnadssätt Koranen förespråkar och vilka saker som man kan välja bort eftersom det inte har med läran att göra. Det är inget lätt jobb precis.

Dessutom är hon ju en ambassadör för Islam och alla muslimer i Sverige. Lugnt och fast talar hon med övertygande argument, utan att för den skull fördöma eller värdera, om svåra saker som jihad, kvinnlig omskärelse och rätten att bära slöja respektive niquab.

Ja, den här föreläsningen var alldeles för kort. Denna kvinna skulle jag vilja bjuda hem på middag med mina diskussionslystna barn!!

Inga kommentarer: