20071114

Att vara eller inte vara

I lördags hörde jag Anders Wijkman, europaparlamentariker och klimatförändringsföreläsare i högsta Al Gore-klass, bl a tala om det hejdlösa överkonsumtion vi ägnar oss åt här i västvärlden. Han sa att en gång, när han talat om detta, kom en kvinna fram till honom efteråt och sa att det går inte att säga att denna konsumtion är helt onödig. Unga kvinnor har ju shopping som största fritidsintresse idag, och man MÅSTE köpa något nytt då och då för att FINNAS...

Finnas? Definition, tack! Tror man att man skapar sin "egen stil" när man slaviskt läser medievärldens alla Ebbor som talar om att "veckans måste-ha" är den eller den detaljen, och kilar iväg och köper den, för att inte hamna i bakvatten. Ebba själv lär ha rättfärdigat det hela med att det minsann inte alltid är dyra grejor hon tipsar om, utan lika gärna grejor från H&M, men vaddå? Det är väl lika onödigt för det.

En snabb koll på Ebbas blogg visar att hon, i rättvisans namn, inte riktigt håller på med den där intensiva märkes-droppingen längre, i alla fall inte där. Hon kanske har kommit på att det finns andra sätt att FINNAS. Som om det inte räckte att vara chefredaktör och förebild för läsarna av en stor svensk veckotidning...

Man kan ju blogga också. Börjar man tvivla på att man finns kan man ju alltid klicka sig in och läsa sin egen blogg, så vet man. Ännu bättre förstås om man fått några kommentarer, då har man en bekräftelse på att andra också vet att man finns. Och det tar inte bråkdelen av de naturresurser som går åt för att producera ett par jeans eller en handväska!

För att inte tala om all den energi som går åt för att söka jobb - för att, återigen, få rätt att FINNAS. Fast jag börjar tro att jag inte har den rätten.

Inga kommentarer: