20071128

Photoshop IRL

Under min pågående kurs i digital bildbehandling har jag mer än en gång slagits av hur praktiskt det vore om man kunde använda många av Photoshops verktyg i praktiken. Alltså inte i praktiken för att justera och snygga till sina digitala bilder, utan för att justera och snygga till verkligheten.

Healing brush, till exempel. Toppen på alla små onödiga prickar och ärr man har. Och i kombination med Clone stamp, så behöver man aldrig färga i utväxten på håret.

Är det svårt att hitta matchande kläder - strumpbyxor i exakt rätt nyans till handväska och skor, som är så viktigt enligt vissa stilkonsulter - ja, då tar vi Hue/saturation eller Color balance. Antingen man är i garderoben eller i affären. Mycket praktiskt - bara att ha med en karta med sina cmyk- och rgb-koder från färganalysen! Och smink förstås. I praktiken skulle man inte behöva något smink, bara att göra en markering där man vill ha ögonskugga, läppstift och rouge, lägga en lagom feather så att det ser snyggt uttonat ut där det skall vara det, och lägga in färgerna man vill ha. Perfekt varje gång! Givetis skulle det inte heller smeta ut, eftersom det är huden man färgar. Ingen risk för allergier heller.

Det lilla "hemliga" verktyget Liquify skall vi bara inte tala om, utan hålla just - hemligt. Men det skulle vara bra att ta till när det väller ut lite för mycket över jeanskanten.

Genom att jobba i olika layers kan man hur lätt som helst möblera om hemma. Och kolla om det skulle bli snyggt att måla trappan svart eller vit. Eller för all del justera sin hudton och ev glansiga partier och få det perfekta resultatet med tålmodig justering av Opacity.

Så här kan jag hålla på länge. Men det mest praktiska verktyget som jag har sparat till sist i den här snabba exempelgenomgången är ändå Clone stamp. Inte minst i dessa stressiga jultider. Om jag kunde skulle jag klona fram en Eva som skriver ett intelligent mail till en potentiell arbetsgivare, en Eva som gör en krans att hänga på ytterdörren, en Eva som klär in balkongräcket med granris och ljus, en Eva som putsar fönstren och sätter upp alla stjärnor och ljusstakar, en Eva som kilar ut och gör några ärenden på sta'n, en Eva som stickar tröja framför TV, en Eva som går igenom nästa distanslektion i digital bildbehandling osv. Och så en som ligger i badkaret med levande ljus och en bra bok. Eller åker till Stockholm och handlar julklappar.


När det är dags för julbak och julgodis kunde det räcka med att klona armarna, så att man kunde röra i knäcken, slå in kola och rulla mozartkulor samtidigt. När allt är klart skulle man bara "flatten layers" och vara en person igen.

Hallå där, Magister Mattias, som har viss kontakt med Adobe och PS-utvecklarna. Kan du inte ta och sälja in det här konceptet? Kanske till version CS5 eller så? Du får provision!

Och då skulle jag omedelbart uppgradera!


2 kommentarer:

Sophia sa...

Ja, en IRL-clone stamp vore verkligen kanon nu i juletider.
Blev lite nyfiken när jag såg bilden på trappan. Vilken färg blev det till slut?

EvaK sa...

De har inte målat den än, men den skall bli vit, troligen med linoleum-matta på själva stegen. Den skall vara i en något flammig eller lätt grå/svartspräcklig matta med vit/ljus botten, så att dammet inte syns så fort...

Det skall göras efter jul. Återkommer med bilder på hur det blev!