20130128

Telefonförsäljare

Med risk för att låta som Hasseåtages gamla "Lindeman":

Jag läste i gårdagens tidning om en kille som blivit uppringd och skulle få ett gratis prova-på-paket med några vitaminer eller vad det var. När paketet kom måste han betala frakten, och sedan visade det sig att han fastnat i ett abonnemang som han inte beställt. Så småningom lyckades han väl krångla sig ur det men lurigt var det.

Vilket påminner mig om min resa med "Företagslansering AB" härom året. Jag blev uppringd med påståendet att jag skulle ha beställt en tjänst för ca 25 000:- - att publicera mitt företags kontaktuppgifter på en sida som hette Hittaforetagen.se. Varför skulle jag? Vem letar efter mig där? Googla, så hittar ni både mig och evalution!

Jag tvärnekade förstås, men han var riktigt hotfull och försökte få mig att uppge sökord så att jag skulle trassla in mig i en beställning i alla fall. Till slut sa jag att han fick skicka en faktura om han kunde skicka bevis - skriftligt eller inspelning - på att jag beställt.

Inte mindre än fyra fakturor kom, men inget bevis. Jag skickade tillbaka dem med BESTRIDES skrivet tvärs över och ett följebrev där det stod att bevis skulle uppvisas. Efter sista tillbakaskicket ringde jag polisen, som lugnade mig och sa att kronofogden inte befattar sig med det företaget. Inte långt efteråt fick jag tillbaka brevet med "adressaten okänd" och de pratade på radio om en jurist som stämt företaget som representant för ett femtiotal småföretagare som blivit lurade och inte vågat annat än betala. Företaget fälldes.

Men jag har nästan fått telefonförsäljarfobi på köpet. Jag tycker det är fruktansvärt att inte få en syl i vädret när de kommer med sin svada och man fattar inte vad de föreslår och vad man säger ja till.. Jag brukar inte ha svårt att fatta annars, men sedan den där killen ringde och dumförklarade mig totalt och behandlade mig som en idiot, så har jag börjat tvivla.

Som tur är har jag bara mobilnumret registrerat på mitt företag. Då har jag ju automatiskt nummerpresentatör. Så fort något nummer som jag inte känner igen syns i rutan så svarar jag inte utan låter telefonsvararen ta det. Finns det inget meddelande går jag till den utmärkta sidan "vemringde.se" och kollar om någon har anmält numret och vart det går. (Den finns också som app, som lägger in ett register av blockerade nummer i telefonens kontaktlista) Man kan nämligen inte "nixa" som företagare. I mitt fall har 100% av alla som inte lämnar meddelande varit telefonförsäljare. Och till de som lämnar meddelande är det ju bara att ringa tillbaka.

OK, jag kanske missar några erbjudanden, men det kan jag leva med. Skicka ett mail i stället, så jag i lugn och ro kan ta del av vad erbjudandet går ut på. Så kanske det till och med kan bli affär någon gång!

2 kommentarer:

Neurotic Kitten sa...

Jag säger bara nej, nej, nej och slänger på luren. Jag vägrar befatta mig med telefonförsäljare, även på företag jag är kund hos.

Eva Kihlström sa...

Fast det är svårare att säga nej än att inte svara! :)