20141214

Det där med brandsäkerhet. Del 14/24

I höst hade vi en brandsäkerhetsutbildning på Skövde Kulturhus. En sådan utbildning ska man genomgå vart tredje år ungefär för att hålla sig uppdaterad.
Det var både teori och praktisk brandsläckning, och avslutades med diplomutdelning  till samtliga. Nu kan vi det här.
Samtidigt har vi, eller i alla fall flera av oss, blivit helt rabiata brandsäkerhetspoliser. Någon har skaffat ny släckare, någon önskar sig det i julklapp och någon har skaffat inbrottslarm med rörelsedetektor som även känner av rök. Vi letar värmeljus av stearin i stället för paraffin (som blir dubbelt så varmt och avger dåliga gaser), gärna i påfyllbara koppar.
Ikväll hade nyheterna ett inslag om ett bemanningsföretag som hyr ut jultomtar. Det avslutades med att hela raden tomtar greppade var sin "tomtelykta", en sådan med just värmeljus i som jag förmodar är gjorda för att stå på en trappa eller på ett bord. Därpå gick de ut genom dörren, glatt svängande på dessa...
REGEL NUMMER ETT A: FLYTTA ALDRIG ETT BRINNANDE VÄRMELJUS!! Det fattar man väl hur farligt det kunde bli??
Bör jag skriva till TV4-nyheterna och påpeka olämpligheten i detta?
Uppdatering: De här miljövänliga stearinljusen med plastkoppar för refill köpte jag på Hem och Hobby som finns i Hjo och Skövde. Finns även på Clas Ohlsson och Slöjddetaljer.

Inga kommentarer: