20140501

Dag 62 - Otäckt

I går hörde jag delar av ett program på radio som handlade om att första maj skule vara socialdemokraternas dag OCH INGEN ANNANS, alla skulle demonstrera för (S) eller titta på deras demonstration och höra på talen, så det så.

Vi som har några decennier att se tillbaka på minns att det "i alla tider", i alla fall sedan 60-talet, förekommit andra aktiviteter på första maj. En del demonstrationer, konferenser och annat med ideologiskt innehåll som inte hade med (S) att göra. Och nu säger de att inte ens Fi skulle få lov att demonstrera, om saker och ting skulle vara "rätt".

Sedan jag fick familj har vi ofta varit i fritidshuset den här dagen. Först med mina föräldrar förstås (de ägde det ju då) och sedan vi tog över har det nog blivit varje år. Undantaget de gånger när dottern var ute och spelade med Kulturskolans blåsorkester, som var inhyrd till en del sådana grejor varje år, lika fördelat på alla partier som frågade efter det. Vi var med och bar instrument och notställ och som allmänt support. Åt orkestern alltså, inte för demonstrationen.

Idag har vi sett i media att ett nazistparti försökt demonstrera i Jönköping. Jag håller absolut inte med om deras åsikter, ännu mindre än jag håller med socialdemokraterna, men det är viktigt att de får uttrycka sin åsikt. Man kan uttrycka sin motsatta åsikt på många andra sätt än att motdemonstrera på det sätt vi såg i Jönköping idag - kasta ägg, tomater och till och med glasburkar! Polisen hade fullt upp. Massor av personer greps. 

En motdemonstration kan vara det Sofiakyrkan gjorde, ringde i kyrkklockorna i en timme. Det kan vara att sitta ner, tysta, med motbudskapet på plakat, men inte hoppa på eller hindra de man demonstrerar mot på det sätt som hände idag. Man kan vara på den plats där de skall hålla tal och även där vara tysta, alltså varken applådera eller bua. Bara vara där.

Som det blev nu så blir ju främlingsfientliga grupper ännu mera martyrer för sitt budskap. Vem ska bestämma vilka partier eller sammanslutningar som ska få demonstrera? Vilka stoppas nästa gång? Skall vi få, och vill vi ha, demonstrationsförbud i Sverige?

"Jag delar inte din åsikt, men jag är beredd att dö för att du ska få uttrycka den" sa en vis tänkare för flera hundra år sedan. Han har fortfarande rätt, det är det som är demokrati.

Inga kommentarer: