20160320

En bra film. Del 20/100

Under våren har vi haft en bokcirkel på biblioteket. Eftersom filmen Taikon kom i höstas valde vi att läsa Katitzi-böckerna i en blandad grupp med både barn och vuxna. Tyvärr anslöt bara en handfull, men en engagerad handfull.

Idag visade vi sedan filmen Taikon i samarbete med kulturhusets biograf Odeon. Filmen ingick också i filmklubbens dokumentärserie, så det var några till på visningen! Och trots att det var en strålande vårsöndag så var nästan alla bokläsarna där. Jag var inte säker, trots att vårt studieförbund lovat stå för våra biljetter.

Och vilken bra film. Välgjord och genomarbetad skildrade den Katarina Taikons liv och kamp för romernas - eller zigenarnas, som de säger i filmen - jämlikhet med övriga svenskar. Och berättarrösterna på klar och tydlig, inte för snabb svenska, gjorde den lämplig både för de yngre tittarna och för eventuella nya svenskar att se. Jag kan varmt rekommendera den!

Nu har vi en samling kvar. Det blir en Mångsidig Måndag den 11/5, då vi knyter ihop säcken och får besök av några finska romer. Det känns angeläget.

Inga kommentarer: