20080203

Varför bloggar vi?

Göteborgspostens helgbilaga Två Dagar ägnar inte mindre än 8 sidor, inklusive illustrationer, åt denna fråga i senaste numret.

Och det är inte utan att man själv funderar lite då och då. Skall man fortsätta eller lägga ner? I början var det ju bara kul, och nästan beroendeframkallande. Dessutom beordrades hela klassen att börja blogga som en del av kursen webdesign, precis i den vevan när jag börjat skriva i bloggen "hur hamnade jag här?" . Därför finns även den här bloggen. Då var vi också beordrade att läsa och kommentera på minst tre andra kompisars bloggar, vilket enbart var kul. Tyckte jag, medan andra tyckte det var pest och pina och inte alls såg sammanhanget med webpublicering och webdesign. Och det är bara ett fåtal av de kompisarna som har hängt i med sina bloggar och fortfarande håller på.

Om du inte orkat läsa igenom hela artikeln som jag länkar till ovan, kan jag kortfattat upplysa om att ca 1% av Sveriges befolkning bloggar och 75% av dessa bloggare är kvinnor. Det finns två tydliga läger: dagboks-, eller livsstils-, bloggarna och finbloggarna ("om politik, miljö, media eller något annat ämne med hög status" enligt artikeln). Den dryga handfull människor som försörjer sig på att blogga är mest unga kvinnor i den förra kategorin. En tjej, för att nämna ett exempel, är 17 år, har bloggat i tre år och hennes webplats värderas till 5 miljoner kr, troligen Sveriges största blogg just nu. Hon bloggar 8 tim om dagen och tjänar så bra på det att hon inom kort planerar att köpa sig en bostadsrätt i Stockholm. Hm.

Häromdagen hörde jag någonstans en elak tunga som sa att alla människor bara skriver bloggar, ingen läser dem någonsin, och om man mot förmodan skulle läsa någon annans blogg, så är det för att skriva kommentarer för att någon annan skall hitta ens egen blogg. Kanske ligger det lite i det. Enligt artikeln är det 88,5% som startar bloggen för att de gillar att skriva, men näst vanligast är det att man startar en blogg för att få kontakt med andra människor.

Dags för självrannsakan! Varför bloggar jag? Jo, jag har flera bra skäl.

1) För att jag gillar att skriva - kanske svårt att bedöma vilken kategori mina bloggar hör till, den här är ju en salig blandning av både livsstil och "fin" medan den andra mera är livsstil, kanske? Ibland funderar jag på att starta ännu en, som är mera stilistiskt sammanhållen och riktad mot en bestämd målgrupp, men det är än så länge bara funderingar. Men det är väl så den skall se ut om det skall gå att få annonsörer till den.

2) För att hålla kontakt med människor och i andra hand få nya kontakter - folk man träffar sällan kan hålla sig uppdaterade och man behöver inte börja från noll med precis alla varje gång man ses. Och för det behöver jag inte vända ut och in på mig och "bekänna" precis allt om mig och mina närmaste - lika lite som jag gör det i samtal när man träffar någon på sta'n.

3) För att ha prov på hur flödet i min språkbehandling ser ut, om någon skulle vilja anlita mig i egenskap av företagare. Rätt stavat och någorlunda sammanhängande tankebyggnader är ett par av de saker jag lägger mig vinn om. Då och då lägger jag även ut bilder för att väcka nyfikenhet på den sidan av mitt företagande.

Och - jag läser andras bloggar. Ärligt! Mest är det de kurskompisar jag känner till som har fortsatt blogga, men också ett par "kändisbloggar" (några fler än de jag rekommenderar här intill). Jag söker då och då efter fler läsvärda bloggar, och hittar några guldkorn ibland, men det är en djungel därute! Riktigt, riktigt svårt har jag för "fashion"-bloggar som enbart går ut på att shoppa-shoppa-shoppa som meningen med livet. Och de som är extremt självutlämnande, elaka, rasistiska eller sexistiska har jag inte heller någon behållning av att läsa.

Idealbloggen? Jaa, jag försöker nog skapa den här. Lite av varje, kortare eller längre inlägg beroende på hur engagerad jag är och "lagom" personlig. Fast jag tycker själv att jag ofta skriver för långt, för jag har svårt att få hejd på flödet. Det kanske skulle lösa sig automatiskt om jag ägnade 8 timmar per dag åt det här...? Men näh, jag har ju Facebook också... och så lite liv vid sidan om!

Det skulle vara extra kul att få igång en diskussion om det här ämnet nedan. Varför bloggar du? Varför läser du min blogg?

2 kommentarer:

Göran sa...

jag bloggar i vågor för att skriva av mig delar av mej
och
jag läser din blogg för att se vad som händer hjo...

EvaK sa...

Jamen visst är det senare en ständig källa till spänning!!!