20150428

Om åska. Del 58/100

Denna veckas Mångsidiga Måndag hade besök av en naturvetare och astrolog som även är närmast expert på åska. Det är fascinerande att lyssna på någon som är så kunnig i sitt ämne bara för att hen tycker det är bara roligt och spännande. Det kan nästan handla om vilket ämne som helst då.

Åska är nog inget som jag skulle se en dokumentär på kunskapskanalen om, precis. Men vår föreläsare berättade så man kunde inte undgå att dras med. Bland annat om hur åska beter sig rent fysiskt, och varför blixtar slår ner som de gör. Varför det är dumt att stå under ett träd eller greja med elektriska prylar. Han tog också död på en del myter om åska, till exempel att blixten aldrig slår ner två gånger på samma ställe, och att en person som träffats av blixten är uppladdad som ett batteri och man därför inte ska röra den. Många som dött av blixtnedslag kunde troligen ha räddats av hjärt-lungräddning.

Vi fick också råd om hur man ska göra för att vara säker när åskan går. Stå tätt ihop med fötterna och sitt på huk. Undvik el och vatten samt ledningarna som dessa går i (i väggarna). Använd inte någonting med sladd i, mobiltelefon går bra. Dra ur sladd till dator och tv.

Och framför allt: spela inte golf!

Inga kommentarer: