20130207

Om näthat och nätkärlek

Det går inte att säga något annat om de senaste dagarnas debatt/diskussion om "näthat" och dess yttringar än att det är något alldeles fruktansvärt! Eller, egentligen finns det inte ord för vad det är. Ren ondska.

Ända sedan Internet blev "var mans egendom" har det funnits folk av alla slag som har använt olika forum för att lufta diverse otäcka åsikter om andra, åsikter som skulle stoppats in i en tätt förseglad burk och sänkts i havet.

Har vi inte åsikts- och yttrandefrihet i det här landet, invänder någon? Jodå, men det finns också något som heter hövlighet, skick och fason, folkvett. Man häver inte ur sig vad som helst helt enkelt. Och rena hot och ärekränkning är faktiskt brottsligt. Hamnar kommentaren dessutom på någon annans "sida" (som i Uppdrag Gransknings fall H&M) så är det den som administrerar sidan som är "ansvarig utgivare" precis som en papperstidning har en ansvarig utgivare som står till svars för det som står i den.

Man kan bli alldeles uppgiven för mindre. Ska vi stänga av alla datorer eller censurera Internet? Nej, det luktar diktatur. Och det vet vi att det inte funkar.

Den goda Sofia "Mymlan" Mirjamsdotter har skrivit några enkla tips att ta del av för den som känner att man orkar och vill göra något lite för att om inte stoppa men ändå dämpa de här tendenserna på nätet. Läs och beakta!

Till slut en bild som jag redan delat på Facebook. Jag tror inte att Svenska Kyrkan i Linköping, som jag delade den från, har något emot att den sprids vidare.


Inga kommentarer: