20141225

I mål!! Del 24/24

En synnerligen god jul tillönskar jag er alla som möjligen har följt min blogg den här omgången av bloggutmaningen! Jag tror att det är många som har fullföljt spurten den här gången också, men jag har varit ännu sämre på att följa andras bloggar den här gången.

Julaftonen har förlöpt ganska traditionsenligt, trots vissa omkastningar i programmet pga sjukdom hos barnbarnet. Det blev bra ändå. Och jag hann med båda mina sjungeriuppdrag, julspel för fullsatt kyrka på förmiddagen och midnattsmässa för nästan lika fullsatt kyrka nu ikväll.

Det är fantastiskt att så många, av de som firar jul i Hjo, som prioriterar att gå till kyrkan för att få höra julbudskapet i tal och sång. Folk i alla åldrar både på förmiddagen och i natt. Och både "svenskar" och de som är nyanlända hit. Det är härligt med blandning och mångfald!

Nu är det dags att sova. Mera sång väntar i morgon!


20141223

Fotmassage. Del 23/24

Dagen avslutades med en skön fotmassage utförd av mellandottern som just kommit hem från Stockholm för att fira jul.

Jag fick denna massage i födelsedagspresent och måste ta ut den mellan 23/12 kl 17.30 och 25/12 km 17.30. Det är den tid vi får nu. Sedan ska hon nämligen dra vidare på resa med sin nya blivande familj, dvs en trevlig ung man som fyller 30.

Innan dess hann jag först jobba nine-to-five på bibblan (hann och hann, särskilt stressigt var det inte idag precis...) Plockade upp dottern på stationen och körde hem, där jag i rask följd fixade revben, vegetarisk "sill", Janzons, rotfruktslåda, kokta ägg, sparrisstuvning till omeletten och grunden till ris à la maltan. Tinar upp grynkorv, köttbullar och bröd. I morgon ska resten göras klart. Mat kl ett ska det vara. Plock plock, och så plocka in allt igen sedan. För det ska ju vara kex, ost, leverpastej, rökt korv och julskinka också förstås. Och så ska jag iväg och sjunga en sväng också, nämnde jag visst häromdagen. Dock får vi klara oss utan lillängeln, för hon har gått och fått något ovälkommet i magen och ligger för ankar. Vi får skjuta upp julafton några dagar för hennes del.

Sedan måste jag göra i ordning några av de fina havreformar som sonen bakade idag, på begäran visserligen men ändå. De blev ungefär dubbelt så tjocka som jag brukar tumma ut dem, men det var för att de inte skulle gå sönder så lätt hade han räknat ut. Att det blev hälften så många som tänkt spelade tydligen ingen roll i sammanhanget. De blir säkert goda i vilket fall.

Alla äter nämligen inte ris à la Malta, vilket för mig är totalt obegripligt. Ja ja, mer kvar till mig...

20141222

Trött. Del 22/24

Nää vet ni vad, nu är jag så trött så jag orkar inte blogga. Efter jobbet som slutade kl 19 var jag och handlade en överfull kundvagn mat på Willys. Därefter raka vägen till stationen dit jag kom precis i rätt tid för sonens tåg. Vi åkte hem och lastade ur hela bagaget och åt lite mackor och sånt. Sedan kom jag på att jag skulle göra klart skinkan samt koka ihop lite mos av några äpplen som höll på att gå ut.
Nu är klockan tio i 24, och jag är väldigt trött.

20141221

Fortsätter att sjunga och sjunga... Del 21/24

Idag har jag gjort något som jag aldrig har gjort förut. Jag har varit innehållet i en lucka i en adventskalender.

Föreningen Lions i Hjo började förra året med en "levande adventskalender" där man i varje lucka hittar en adress och ett klockslag när man ska vara där. Så finns det någon som berättar något, sjunger en julsång eller visar något trevligt.

Idag var jag alltså med, tillsammans med några andra. Och sjöng.

Senare på dagen var vi några andra som övade inför julnattsmässan i Hjo Kyrka. Sex damer är vi, som ska sjunga som en änglakör kl 23.30 på natten. Sedan sover man gott.

Som om inte detta skulle räcka bönade och bad mig vår kära körledare och kantor att jag skulle vara med i "änglakören" i julspelet tidigare på dagen i samma kyrka. Kl 10.30 närmare bestämt, om någon skulle vilja komma. Det är ju så roligt när folk vill att man ska vara med, så jag ska göra mitt bästa för att slita mig från Janson's och det andra en stund. Gästerna får väl vänta lite.

Senare fick jag ett litet teologiskt bryderi. Min dotter och dotterdotter är nämligen redan engagerade i samma änglakör. Kan man ha tre generationer änglar i samma julspel? Har änglar någon ålder och kan de ha barnbarn? Svara gärna till #en som aldrig undrat förr

Mörkaste dagen. Del 20/24

Idag har det inte varit ljust många minuter. Men vi utnyttjade det till att åka in till vår närmaste lilla storstad Skövde och handla lite julklappar, hälsa på mamma och äta en lite extra god lunch på Glädje. 

När vi kommit hem hade vi hand om Stella en stund eftersom föräldrarna skulle öva till kvällens julkonsert med en tillfälligt sammansatt körgrupp. Då passade vi på att göra årets julgranskarameller. Det måste man ha. 
Stella fick göra en nästan helt på egen hand. Den blev inte så fransig men chokladbiten hamnade i alla fall inuti och upp ska den i granen när den kommer in! Sedan skall hon förstås få plundria den i god ordning.

När vi var klara med dessa "prydnader" hann vi även spela en omgång av favoritspelet Bamses Honungsjakt. Det är det eller memory. Lika roligt varje gång!




Sedan bytte vi om och gick den korta promenaden till Hjo kyrka och lyssnade på den fina konserten. Det finns verkligen ett oräkneligt antal julsånger och flera olika arrangemang på varje, så de skulle räcka året om...!

20141220

Upphämtningsrace. Del 19/24

Fredagen blev den upphämtningsdag som jag har behövt hur länge som helst. Dels fick jag några timmar vid symaskinen, där jag lagade några byxor, sydde om en kjol, lagade en ficka osv som har legat sedan i somras. Jag sydde också färdigt julklappen till Stella, som jag har bild på men den får jag väl lägga upp på juldagen eftersom det ska vara en julklapp.
Samtidigt bakade jag brödkakor, kokade fudge och karameller, och satte lite färg i håret. Ja, ungefär samma som förut men lite ljusare. Rosa eller grönt ligger inte riktigt för mig.
Städningen sparar jag till måndag och tisdag. Då jobbar jag nämligen hela dagarna, men det finns andra som är hemma...

20141218

Julkort och lite städning. Del 18/24

Ja, just det. IDAG kom de stackars julkorten som jag skrev om i förrgår, se "
Note to self. Del 16/24 http://evaihjo.blogspot.com/2014/12/note-to-self-del-1624.html "

Åtföljda av ett komplett pudel-mail där jag faktiskt får en mindre kompensation i form av ett tillgodohavande på mitt konto hos foto-företaget. Men det fånigaste av allt var ändå att hon som skrev mailet avslutade med att hoppas att min kund blev så förtjust i de vackra korten så att han hade överseende med den sena leveransen... Vad hade kortens utseende för roll i sammanhanget? Om de inte hinner fram i tid så är de ju i princip värdelösa. Julkort har ju per definition en tydlig deadline. Från mitt företags sida köpte jag några kartor vanliga frimärken åt min kund, motsvarande den kompensation jag fick på mitt kundkonto. Då har i alla fall en del av hans kort en chans att hinna fram.

Jag har också försökt röja lite i arbetsrummet idag. Det har stått några lådor kvar från mammas senaste (sista?) flytt för drygt 2 år sedan. Foton och annat med affektionsvärde blandat med skräp som bara är att kasta bort. Jobbigaste sortens "arvegods" med andra ord. Nu har jag i alla fall bestämt vad som får finnas kvar i lådor på vinden och vad som ska bort. Det blev nog lite för lite i den senare högen ändå.

Bl a hittade jag ett foto som bör vara från julafton 1961. Det är jag som är den kortare knorten, på denna tid då min storasyster fortfarande var längre än jag. Varsin docka har vi i fått, de var rättvisa, våra föräldrar.

Det där med julbord. Del 17/24

Igår kväll var det julbord med jobbet. De flesta arbetskamrater var där och det var trevligt och mysigt på många sätt.

Men jag undrar tre saker.

Varför anser vi att det är "mysigare" ju mörkare det är? Som tur var, var det någorlunda ljust där själva julbordet stod, så man såg vad man tog för något, men där långborden var uppdukade var det bara nogra enstaka värmeljus på varje bord. Man såg knappast vilka som var där och inte heller hur man hade lagt maten på tallriken. Nä, kanske är jag för gammal, med tilltagande ålder har jag märkt att mitt mörkerseende är ett accelererande problem.

Varför måste man (läs: jag) så gott som alltid äta precis liiite för mycket av den där feta, salta och kryddiga maten? Jag tycker att jag tar lagom mycket på tallriken men när det är typ fem lass kvar så slår det stopp. Ibland kan det också vara så att det där som såg jättegott ut (kanske köttbullarna eller något annat som brukar vara gott) inte smakar som man trodde och därför blir liggande. Personligen har jag stora svårigheter med att inte äta upp det som ligger på tallriken, särskilt om jag själv har lagt det där. Kanske är det något jag ska söka hjälp för? I går lyckades jag i alla fall lyssna på min kropp och bara ära typ fyra köttbullar för mycket. 

Varför blir jag så förvånad när jag kommer hem efter julbordet och är jättetörstig trots att jag har druckit två flaskor dricka? Jag vet ju att de där salta och kryddiga maten gör att man blir törstig. När det dessutom bara finns kolsyrad dricka och inga vattenkaraffer på borden blir man snabbt helt uppsvullen i magen. Väl hemma begränsar jag mig till två glas vatten och ett glas samarin (ändå får jag släpa mig upp på toa två gånger under natten) och bestämmer mig för att på vårt julbord skall det finnas massor av grönsaker och vegetarisk mat att blanda alla dessa kryddor med. På restauranger finns det, konstigt nog, sällan. 

Det ÄR trevligt med traditioner och julbord, jag vill inte klaga, men när ska man ( läs: jag) lära sig att det finns tillräckligt med mat i Sverige och vi har gott om förvaringsmöjligheter. Alltså behöver man inte äta sig till illamående en gång om året, och man behöver inte konservera maten med salt eller dölja halvdålig mat med en massa kryddor. 

20141216

Note to self. Del 16/24

Idag är jag lite arg. Ja, så arg så jag har skickat ett jätteargt mail till en kundtjänst.

Jag fick en beställning på julkort från en kund, som hade beställt av mig förut. Nu var han lite sent ute, men jag beställde från ett ställe där de lovade skicka de beställda julkorten 48 timmar efter att jag lagt beställningen, och om man beställde senast 7/12 så skulle man få dem i tid, alltså senast den 16/12.

Det råkade bli precis den 7/12 som jag beställde, men det var ju lugnt. Jag väntade mig att jag skulle få leveransen typ på fredagen - i fredags alltså.

Nejdå, nejdå. Inget i fredags, i går eller idag. Däremot fick jag ett mail i morse där det står att den skickades igår... Den 15/12 är väl inte 48 timmar efter den 7/12 eller?? 

Hade det gällt en vanlig fotobok eller något till mig själv hade det inte spelat så stor roll, men julkort! Bland FAQ-svaren på hemsidan står det att om man inte fått leveransen 14 dagar efter datumet då den skulle ha skickats, så gör de en ny sändning kostnadsfritt - till nästa jul, då?

När jag äntligen hittade en mailadress - för på "kundtjänst-telefonen" fanns det förstås inte en levande människa - så skrev jag att jag vill å min kunds vägnar ha kompensation, annars var det sista gången jag beställde från dem! Ett tillgodohavande eller reglering av fakturan!

Fortsättning lär följa.

Nästa år måste jag vara ute i tid! Och fotografera en massa fina julmotiv nu i helgen! Och, om jag blir sen igenså skall jag beställa med expressleverans!

20141215

En av dagens största nyheter. Del 15/24

 Kulturnyheterna ( http://www.svtplay.se/kulturnyheterna ) i Aktuellt berättar nu den fantastiska nyheten att författaren m m Ulf Lundell har börjat blogga på bloggen Badger's Drift. Han hade bl a skrivit om vädret och senaste "På Spåret", berättar nyhetsuppläsaren, som om det var fråga om en ny Betlehemsstjärna som hade siktats.

Oj då, oj då.
Han är ju bara typ tio år efter alla andra...

20141214

Det där med brandsäkerhet. Del 14/24

I höst hade vi en brandsäkerhetsutbildning på Skövde Kulturhus. En sådan utbildning ska man genomgå vart tredje år ungefär för att hålla sig uppdaterad.
Det var både teori och praktisk brandsläckning, och avslutades med diplomutdelning  till samtliga. Nu kan vi det här.
Samtidigt har vi, eller i alla fall flera av oss, blivit helt rabiata brandsäkerhetspoliser. Någon har skaffat ny släckare, någon önskar sig det i julklapp och någon har skaffat inbrottslarm med rörelsedetektor som även känner av rök. Vi letar värmeljus av stearin i stället för paraffin (som blir dubbelt så varmt och avger dåliga gaser), gärna i påfyllbara koppar.
Ikväll hade nyheterna ett inslag om ett bemanningsföretag som hyr ut jultomtar. Det avslutades med att hela raden tomtar greppade var sin "tomtelykta", en sådan med just värmeljus i som jag förmodar är gjorda för att stå på en trappa eller på ett bord. Därpå gick de ut genom dörren, glatt svängande på dessa...
REGEL NUMMER ETT A: FLYTTA ALDRIG ETT BRINNANDE VÄRMELJUS!! Det fattar man väl hur farligt det kunde bli??
Bör jag skriva till TV4-nyheterna och påpeka olämpligheten i detta?
Uppdatering: De här miljövänliga stearinljusen med plastkoppar för refill köpte jag på Hem och Hobby som finns i Hjo och Skövde. Finns även på Clas Ohlsson och Slöjddetaljer.

20141213

Så blev det Lucia. Del 13/24

Lucia kom och gick och det kom väl lite regn och lite snöblask, men någon storm hade de verkligen inte behövt varna för. Men det är säkrast att ta hoten på allvar.
Efter jobbet idag blev det lutfisk och så kom det ett litet lussebesök i form av en tomte med guldluva.
Efter den traumatiska upplevelsen att vara lucia på förskolan deklarerar hon för alla som vill höra på att hon aldrig mer tänker vara lucia i hela sitt liv. När det kliar i huvudet kan man nämligen inte komma åt att klia sig. Därför.
Hur som helst klådde hon mormor i memory och åt både lussekatt och en halv hemrullad arraksboll (med lite mildare smak än köpta.) Så dagens lussande avlöpte väl.
När den yngre generationen hade dragit sina färde satte jag igång på allvar med godiset. Assisterad av maken. Jag bakar inte en massa kakor, det blir lussekatter och pepparkakor, ibland en fruktkaka, men godis måste man ha. Jag hade gjort knäck och Rocky road redan, och idag blev det lakritskola, mozartkulor och marmeladgodis. Återstår chokladfudge och skumtomtefudge.
Nu är det kvällen.

20141212

Julpussel var ordet, sa Bull. Del 12/24

Igår kväll var jag så trött så jag orkade bara inte blogga. Så det får bli två inlägg idag i stället. 24 inlägg på 24 dagar är ju regeln, så man får väl lov att hoppa över på eget ansvar och hämta upp sedan.
Just nu sitter jag på bussen till jobbet på Kulturhuset i Skövde, och har bara stickningen som väntar. Det är jobbhelg enligt schema, som infaller var 8e vecka. Och så jobbar man lördagen däremellan, alltså var fjärde lördag och var åttonde söndag. Veckan därefter får man i gengäld en resp två lediga vardagar. Det är en väldigt bra deal. Särskilt när ledigheten, som för min del nu, infaller precis före jul. Sedan jobbar jag bara två dagar och är ledig tills efter nyår, tack vare all komptid jag har.
Det bästa med att ha ett jobb är att man kan planera sin tid. Och ta ledigt, och VARA ledig, när man behöver. Det jobb jag har nu började i mitten av november förra året och har nu förlängts till och med april. Sedan har jag ingen aning om hur det blir. Igen.
Jag skulle hemskt gärna välja vara kvar på biblioteket om det går att skrapa ihop en deltid. Annars är det några nya tjänster på gång i kommunen som jag tillåter mig att hoppas på. Litegrann. Innan jag återgår till att låta bli att tänka.
Jag vill förstås också gärna ha kvar mitt företag och jobba med det någon dag i veckan. Det går inte att leva på, och har jag bara det är jag aldrig ledig. En ständig balansgång.
Innan jag började skriva idag såg jag att jag råkat taggar förra posten med "julpussel" - fast jag tänkte nog "-pyssel". Hur som helst så passar ordet pussel rätt bra som beskrivning på läget ändå.

20141211

Det går i ett. Del 11/24

Nu är snöbollen i rullning må jag säga. Ikväll var det "representation" med avtackning av avgående fullmäktige i Hjo och officiell start av den nya mandatperioden. Då fick respektive följa med och äta god middag.
En klen kompensation för alla timmar den andra hälften tillbringar på oändliga möten och sammanträden. Men ändå. Eftersom de tycker det är roligt, så.
Och någon måste ju.
I den här familjen har det sett ut så här sedan 1991 och det lär inte bli någon ändring under de närmaste 10 åren. Man kanske ska vara glad för att han inte hänger på skumma spelklubbar eller nåt.

I morgon är det lång dags jobb - till 18 - följt av jobb både lördag och söndag på bibblan. Just ni när det finns så mycket man vill göra! Och så jobba vanligt i början av veckan. På onsdag har vi julbord med jobbet, men SEDAN - så blir jag antagligen sjuk, för då är jag kompledig för helgen, enligt schema.

Ja, lite julpysslande ska det väl bli också, och det man inte hinner får man väl leva utan.

Det blir jul ändå, sa di gamle.

20141210

Knäppa mail! Del 10/24

Idag hade jag fått ytterligare ett. Mail som går direkt i skräpposten. Man kan inget annat än skratta åt dem!

Läs och bedöm själv. Skulle man någonsin överväga att svara på något sånt här?

"Bekymmerslöst. Drabbade bäste kund, Jag är i kontakt med dig på grund av detta behov och hur brådskande denna transaktion innebär. De är utländska ansvarsfulla investeringar i Bank av Kina (ICBC), och jag var en finansiell rådgivare och inkomst för en privat investerare som har en stor insättning i min bank. Transaktionen omfattar överföring av fonden för den totala insättningen på 23 miljoner 556, 768.00 euro till du som högst två advokater för döden av kunden utan en nära släkting. Jag kan försäkra er att denna transaktion är 100% risk att befria personer och enheter som har gjort alla de underjordiska arbetar lokalt för en smidig överföring av fonden på den kortaste tid, och kommer att födas i staden där grenen av banken. Så snart jag får ett svar på ditt intresse, jag skickar du all information om det framgångsrika slutförandet av denna transaktion, och dela dina anteckningar kommer att vara 50% och gruvdrift kommer att vara 50% av denna fond. Kontakta på min privata email nedan för frågor och ytterligare information."

20141209

Sjunger och sjunger. Del 9/24

Har just kommit hem från den sista körövningen före konserten vår kör ska ha tillsammans med gospelkören Gospel Voices och bröderna Rongedal på måndag, den 15/12. Övriga ska öva två gånger till, men jag kan inte vara med pga jobb och andra åtaganden.
Hej och hå. Bara att köra. Jag har sett till så att en stämkompis håller en plats åt mig att stå på i alla fall. Och hoppas att de (Rongedalarna själva) inte hittar på för många hyss under övningen på måndag, enda övningen vi har tillsammans med dem. Lite svajigt kan jag tycka, men känner jag inte igen mig får jag väl hålla tyst...
Efter jobbet på söndag ska jag sjunga på en helt annan typ av tillställning. Men där är jag bokstavligen på min gata. I det lilla kapell där jag gick i söndagsskola. Och sångerna är de jag vuxit upp med. "Minns du sången", typ. Ja, det gör jag!! Nu med jultema.

20141208

Var sak på sin plats. Del 8/24

Nu är jag alltså i rätt blogg då. Och tänker fortsätta med det.
Fattar inte hur det kunde snurra till så, men det är möjligt att den senaste veckans snurriga innehåll bidrog en del. Jag ska inte gå in på detaljer, men det handlar både om roliga och mindre roliga saker.
Nu måste jag fokusera och inte snöa in på det. Behöver tänka på min hälsa. Sova. Motionera.
Hade tänkt utnyttja jobbets friskvårdstimme till simning idag, men det blir ju så mycket grejor att släpa på. Så eftersom solen faktiskt sken tog jag en rask promenad runt Boulognersjön i stället. Det var riktigt skönt - och ishalkan hade smält bort!
Och titta vad jag hittade vid "Pentaporten"!!

20141207

Skärper till mig!! del 7b/24

Jag skulle ju blogga så väldigt, visst visst, blogg24 och allting. Anmälde min bloggadress och satte glatt igång och blogga - fast på en annan blogg!!

Klantigt, klantigt.

Nu när jag satt vid stora datorn upptäckte jag dock felet, så från och med nu bloggar jag där jag ska - här!

En hel veckas tidigare bloggar finns alltså här, på bloggen hurhamnadejaghär

Läs ikapp förra veckan där, och fortsätt här.

Ursäkta röran. Nu ska det bli rätt.


20140812

Compact Summer!

Jag håller fortfarande på och smälter helgen som gick. Det blev en helg nästan skrattretande full av avprickade "sommar-måsten".

Så här blev det, utan att vi hade planerat det i detalj i förväg - för då hade vi säkert inte hunnit med allt detta. Och att det blev så berodde på en massa omständigheter som jag inte går in på att förklara här, för då skulle hela posten gå åt till det.

I alla fall har jag/vi under tre dagar prickat av följande:

1) upp i ottan för bilresande
2) shopping på rea i Stor Stad
3) bilresa på annan rutt än tidigare
4) dagens rätt i ny stad
5) stannat vid sevärdhet
6) fika i ny stad
7) besöka släkt
8) grilla kött
9) plocka hallon
10) sitta ute länge, länge och äta gott
11) följa med på lite valkampanjande
12) äta glass
13) åka till torp
14) grilla korv
15) gå i skog
16) plocka blåbär
17) bada i skogssjö
18) rensa blåbär
19) baka blåbärspaj
20) äta kräftor, västerbottenpaj och senare blåbärspaj
21) gå på sommargudstjänst
22) äta lunch på uterestaurang på brygga
23) liten båttur
24) matsäcksfika, "bryggsegling"
25) bad i Vänern
26) glömt necessären vid packning för hemresa

Det var väl inte illa! Nu har jag två veckors semester så jag kanske hinner pricka av lite till...:)


20140703

På väg hem igen

Efter en dryg timme på hamnplan har vi så rullat ombord den lille gröne och intagit ett bord på "restaurangtorget". 

Mitt resesällskap, "bröderna Brothers", vill trots det lite tråkiga vädret stå ute på däck och se när färjan lägger ut. Själv har jag tagit en huvudvärkstablett och bevakar bordet och platserna så vi får sitta.

Fenomenet Almedalen är verkligen ett evenemang som kräver lite utvärdering när man åker därifrån. Direkt vid ankomsten kastas man in i en torktumlare av intryck och "påtryck" som väller över en från alla håll. Man förväntas bilda sig en åsikt om saker och problemställningar som man inte visste fanns - och det mesta får faktiskt passera "utan åtgärd", som det heter. Det är väldigt intressant att ta del av alla synpunkter och resonemang, även om man håller med långt ifrån alla. Då och då bestämmer jag mig för vad jag tycker och lägger i en boll för att svara på "dagens fråga" eller skriver på en namnlista för eller emot något. Kanske blir världen lite, lite annorlunda? Likaväl som när jag köper ett par liter ekologisk mjölk...

Det är roligt att se hur olika organisationer jobbar. Och i vilken grad man representerar sin organisation, som besökare respektive "utställare" när man rör sig mellan programpunkterna. Med mina yrkesskador kan jag inte annat än observera hur olika informationsavdelningar och PR-byråer har tänkt inför sin medverkan här. Att plocka på sig ett varierat utbud av "give-aways" hör till. I år blev det bl a solglasögon, plåster, handsprit, hopvikbara vattenflaskor, fikakupong (kaffe latte med muffins!) och nyckelringar. Förutom det vanliga utbudet av godis, pennor, trycksaker och vattenflaskor.

Något som förvånar mig och som jag vet från säker källa är att inte alla som får sin resa betald har någon form av motprestationskrav. Jag vill ju tro att alla som är här på något uppdrag åtminstone går på ett par programpunkter/dag plus i förekommande fall på sin partiledares tal i själva Almedalen. Men skulle jag skicka hit folk från ett parti, organisation eller företag så skulle jag kräva en minimal basinsats av att t ex bära ett märke/tröja/jacka med logga på när man rör sig i staden, och att åtminstone under ett par timmar av vistelsen hjälpa till med att t ex dela ut material eller bemanna en monter. Dessutom delta vid relevanta debatter etc, inte alltid för att säga något utan för att observera och ta in.

Men det är ju vad jag tycker, själv har jag aldrig varit i den sitsen att jag har fått resa och uppehälle betalt, eller att jag fått skicka iväg någon hit. Så vad vet jag??

Jag reser hit på egen bekostnad och ser det som fortbildning. Egentligen kunde jag kanske bokföra omkostnaderna i mitt företag, men då skulle jag ställa jättehöga krav på mig själv att närvara på mycket mer än jag gör i frågor om media, digital utveckling och PR... (Och gå i profilkläder!)

En annan gångart

Om man befinner sig i Visby under Almedalsveckan är mycket en fråga om förflyttning. Dels ska man titta i den gedigna utbudskatalogen som erbjuder drygt 3300 programpunkter, och bestämma sig för vilka man vill/kan ta del av. Och tankemässigt förflytta sig mellan olika ämnen - energi, bistånd, boende, media, skola, naturskydd, sjukvård, digital utveckling, försvar - för att bedöma vilket man kan ha mest utbyte av.

Sedan börjar man kolla var lokalerna finns, och om det är möjligt att förflytta sig emellan utan att komma inramlande och störa alltför länge efter att samtalet/seminariet/debatten har börjat. En del intressanta grejor lappar över varandra med en kvart-halvtimme, då gör man sig helt enkelt osynlig och glider in som tapetblomma.

Den stora pulsådern under de här dagarna är den centrala Hästgatan, som går tvärs genom det gamla Visby. Här rör sig de flesta som ska ta sig mellan programpunkter som hålls i lokaler, på innegårdar, i tält, på torg eller där det finns någon kvm över. Det finns platser på varenda liten tvärgata, i hamnen, på restauranger - överallt. Så ofta är Hästgatan nästan helt igenkorkad av människor som rör sig som en halvstelnad lavaström, fast i båda riktningarna. Dessutom står det med ca 3-4 m mellanrum andra människor, som inte är på väg någonstans, utan står still och delar ut tidningar, solglasögon, vattenflaskor, handsprit, godis eller något annat med flashig logga på som vill informera om just DERAS idé eller produkt. Om någon ur lavaströmmen stannar till för att byta ett par ord med dessa personer, eller för att svara i mobilen som någon annan ringer på för att bestämma träff någon annanstans, uppstår en dominoeffekt som kan vara förödande om man inte är uppmärksam på var man sätter fötterna. Nämnde jag att Hästgatan är stensatt med den gamla sortens gatsten, alltså de lite större stensrna med 3-4 cm breda skarvar på många ställen, vilket förhindrar användning av alla klackar under 3 cm bredd. Därtill har gatan en relativt brant lutning på sin väg ner mot vattnet.

Alltså utvecklas en säregen och speciell gångart här och nu, vi kan kalla den Almedalsskritt med kort halt, när man sick-sackar mellan människor som vill dela åsikter som man inte visste att man kunde ha, samtidigt som man skelögt tittar på var man sätter fötterna och skannar av de mötande, ifall det är någon man känner eller känner igen bland dessa. Då och då tvärstannar man för att inte stå på näsa, och då och då lyckas man slingra sig emellan fram till nästa propp.

Eftersom man går ner och upp mellan olika äventyr flera gånger per dag blir man ganska trött av denna gångart, och väljer att ta en parallellgata. 

 Fast då riskerar man förstås att missa ett möte med Statsministern, Alexander Bard eller Blondinbella.


Hästgatan


Parallellgata


20140701

Bloggar från Almedalen

...det låter ju inte så svårt. Det brukar ju bara vara att skriva ner några tankar, så bloggar man.

Fast när man skall följa med i tempot och hänga med två till i samma bil och kila på några intressanta samtal och seminarier, så är det inte alltid så lätt att få till de där minuterna när man ska samla tankarna.

Just nu är det dock "tal-time" med den partiledare som jag har allra svårast att fördra, och vi sitter en bit ifrån, så nu tar nog ingen illa upp om jag skriver lite. Att döma av antalet burop vid talet så är det en och annan till som inte håller med honom.

Min blogg är ju inte någon politisk blogg, så nu lämnar vi detta sorgliga ämne. Vi övergår till dagens och gårdagens intryck av den stora mediafestival som Almedalen också är.

Man vänjer sig ganska snart vid att det finns kameror lite överallt, någon står och filmar bakgrundsbilder till en intervju och någon annan klickar av en fin turistbild med telefonen att lägga på Facebook. Till sist slutar man att huka sig, folk får helt enkelt se sig för innan de knäpper.

Hela Visby doftar av fläder och nyutslagna rosor. Det är trevligt. Levande musik från estaurangerna och glatt sorl mellan vänner som träffas är också en trevlig del av bakgrunden. Efter en något mulen förmiddag då det till och med kom ett par regnstänk klarnade det upp och blev en strålande vacker kväll, om än inte så varm.

Jag flyter runt och tar del av det stora utbudet av intressanta saker som finns. Dagens höjdare blev visningen av Grand Budapest Hotell, som bjöds av sfi som ett exempel på en film som gjorts tillgänglig för synskadade genom modern teknik. Genom en app i telefonen lyssnar man på filmens ljud med all text uppläst plus beskrivning av miljöer osv. Denna app kan också vara till nytta för de som av olika skäl har svårt att hinna läsa texterna. Det gör att mer än 1/10 av svenskarna får tillgång till en ny värld - eller i dagsläget det antal filmer som har lagts in i systemet. Och den här filmen var mycket, mycket bra och sevärd! En osannolik historia inte helt utan drag av TinTin..!

Dagens bästa give-away-present: "spritpennan" som är en sprayförpackning med handsprit. Mycket smart, tar ingen plats.

Dagens diss: den middag som vi laddat för hela dagen flyttades till i morgon kväll..:( Men pizza är ju också gott. 

20140629

Att vara lite inne...

Ser på Facebook att flera vänner bloggar, podcastar och allt möjligt härifrån Gotland och Almedalen.

Då ska väl inte jag vara sämre. När jag nu har tagit mig hit.

Fast jag är bara här som "bihang" till politikern i familjen, och representerar ingen annan än mig själv och möjligen mitt företag evalution. 

Men jag inser mer och mer att den här veckan handlar lika mycket eller mer om mina områden, media och kommunikation, som om rena politiska frågor. Folk är här för att marknadsföra sin kommun, en välgörenhetsorganisation, hyresgästförening eller turistanläggning. Självklart har allting någonstans en politisk anknytning, men ofta handlar det inte om partipolitik. Lite fortbildning kan jag nog alltså tillgodoräkna mig. Kanske även något inom mitt nuvarande område bibliotekssfären.

Så häng med mig på mitt eget minglande i Almedalen och det som händer runt omkring! Vi har just kommit hit och installerat oss i en enkel stuga några mil söder om Visby, och i morgon bitti drar vi  in och tittar närmare på spektaklet!


Ett par km promenad från vår stuga har vi denna vy över Stora Karlsö. 

20140611

Godda' godda', mäster...

Har inte bloggat på ett par dagar och det känns nästan lite konstigt. Men här kommer ett alldeles onumrerat inlägg!

Jag har just gjort en stor insats för miljön. Jag lämnade in mina favoritsandaler som efter flitig användning i tre säsonger var helt utslitna - ja, den ena var lite mer sliten än den andra. Hela förra sommaren gick medan jag TÄNKTE så nu skulle det bli av. Till skomakaren alltså! För jag vill inte skiljas från dem än. De är ju dessutom ett minne från semestern på Mallorca!

För en vecka sedan fick jag alltså ändan ur vagnen och lämnade dem. Igår gick jag och frågade om de var färdiga, och kände mig väldigt gammaldags. Typ som i sagan där skräddaren syr och syr och det blir mindre och mindre av det som skulle bli en rock. Nu var de inte riktigt färdiga igår, men idag, så!

Och fast jag inte "tjänade" några pengar på just den här affären, så är jag väldigt nöjd. Det kostade faktiskt mer än skorna kostade att köpa, men de blev bättre än de var från början. Ny sula, förstärkning emellan, och ny klack, plus fästande av lösa dekorsömmar, lite klistring av lös innersula osv. Och jag har gott miljösamvete! Jag slapp ju bygga på sopberget och köpa nytt.


20140608

Dag 100 - Rakatakisch!

En liten trumvirvel kan man väl få när man går i mål efter drygt tre månaders dagligt bloggande?

Förra omgången av Blogg100 (förra året) var jag ambitiös och väckte liv i två av mina bloggar. Det gick bra då, när jag inte hade så mycket jobb. I år när jag bestämde mig för att vara med, fullkomligt ramlade jobben över mig så jag har haft fullt upp med en blogg. Och knappt hunnit läsa mer än en handfull av de andras, tyvärr. En lite kluven känsla, för det har självklart varit roligt att kunna tacka ja till de uppdrag jag tillfrågats om, och även kunnat gå upp i tid på mitt vikariat när det behövdes. 

För er som har följt min blogg kan jag avslöja att det kommer att bli en fortsättning på biblioteket i Skövde, men exakt hur det ser ut är inte riktigt spikat. Jag lovar att, om inte förr, uppdatera denna blogg när det är klart!

Men bara att veta att det finns en fortsättning i någon form gör att jag vågar slappna av lite och njuta av sommaren. Den har ju fått en väldigt lovande inledning! Den här helgen har vi varit tre dagar och två nätter ute i skogen i vår stuga. Lite regn och lite knott, men då får man väl gå in. 

Förra sommaren jobbade jag hela tiden medan Michael var uppe vid stugan en hel del och byggde, i år får jag 2+2 veckor ledigt med några veckors halvtidsjobb mellan. De lediga veckorna tänker jag vara ledig-ledig, dvs inte kolla företagsmailen varje dag heller. Och inte kolla platsannonser. Under jobb-veckorna finns det också några strö-dagar att utnyttja till besök hos eller av vänner och släkt. Skönt att inte planera för mycket heller!

Härmed inleder jag operation Sommarbo med följande illustration:

Högt upp i eken må du tro
Har jag ett eget sommarbo
Där har jag också mina vänner ...
Dom är det bara jag som känner...!

(Ur Majas Alfabet)

På återseende!


20140607

Dag 99 - Världen är så biten..

Inte av HasseåTages lilla hund Totte utan av en massa knott, som nu har vaknat i vår skog. Lite lätt värme plus lite lätt regn och lite lätt arbete lockar fram de små liven som ett brev på posten. 

Idag har vi haft finbesök av barnbarnet Stella i stugan medan hennes mor och far var och firade sin femtonårsdag tillsammans med lunch på tu man hand. Vi har hunnit med en massa roliga saker. Och stiftat bekantskap med knotten. Dessutom har vi pratat om en del fåglar och lyckats höra göken... Bl a har vi pratat om gulsparven som säger 123456-sjuuuu. Varför räknar han till 7? Ja, han kanske har sju ungar?

En stund senare, när vi gick iväg och kollade smultronblomningen inför bärsäsongen, berättade Stella om en annan fågel. Den heter Knottfågel. Jaha, säger mormor. Den säger 1234, får jag veta. Varför det då? För han har bara fyra ungar. (Förstås!)

Koko!

20140606

Dag 98 - Extra spännande..!

Jag sitter nämligen på en plats där täckningen kommer och går lite som den vill, så jag vet inte om det kommer att gå att posta dagens inlägg. Ännu mer spännande är det att jag är här i morgon också. Men på söndag åker vi hem igen, så jag räknar med att gå i mål i tid. 

Här ute i skogen långt borta i utomhuset sitter vi och lyssnar på batteriradio. Det är "min kompis" Janne Schaffer som spelar med Electric Banana Band på Sweden Rock. Radio är ett underskattat medium. Och väldigt bra i brist på TV, dator och annat man är van vid i vardagen. Det är nämligen inte bara lite ont om täckning, det är också ont om el. Obefintligt ända tills nyligen när vi satte upp ett par solpaneler så vi kan driva en fläkt, ett par läslampor och ett litet kylskåp. Det nödvändigaste alltså. Mobilerna får vi ladda i bilens tändaruttag tills vidare. Mitt fina solladdat-set med kabel för iPhone "stöds" nämligen inte av telefonerna... Det lär bli bättre när jag får min Fairphone! Den ska ju gå att ladda med vad som helst som har rätt kontakt - en "standardmodell" enligt uppgift. Jag har höga förväntningar.

Nu ska vi läsa tidning och fråga Aftonbladets frågesport. Jag ska nog sticka lite också. Och så ska vi läsa lite innan vi slocknar.

Det är väldigt avkopplande att vara här. I morgon ska jag göra färdigt ytterligare en rabatt har jag tänkt. Det blir väl uppehåll någon stund. 

20140605

Dag 97 - Upphämtningsrace

Som gjort för en upphämtningsdag! Det regnar ute och jag har sedan länge tagit ledigt denna dag, just för att hinna fixa lite hemma utan att behöva skynda mig att plocka undan och sticka iväg någonstans.

Började redan igår med att sätta rabarbersaft som ska stå i ett dygn för att sedan kokas med socker och hällas på flaska. Se recept här http://matgeek.se/2013/05/28/klassisk-rabarbersaft/- det är första gången jag gör den så jag hoppas att den blir god! Av det avsilade krafset tänkte jag koka kräm, här slängs inget.

Jag satte också en surdeg utan recept. Ett hett tips är att koka upp "nakenkorn" med vatten och skålla rågmjöl med blandningen, lite honung och salt, sedan blanda ner surdeg, torrjäst och vetemjöl så det går att hantera. Dessutom hade jag en skvätt turkisk yoghurt kvar i kylen som fick åka ner. Och ett par rivna morötter. Här slängs inget, som sagt. Kunde varit lite äppelmos annars. Surdeg gör jag efter recept på rågmjölpåsen och fryser in i lagom doser (surdegshotell är bara nys! Surdeg sover lika gäna i frys och vaknar snällt när man tinar den!) och blandar en omgång på ca 1,5 dl med 50 g jäst till en sådan här omgång (typ en liter degspad om man inte håller på med skållning och sånt). Det fick stå i rumstemp i ca 1 dygn och nu gräddas det och bakas upp så fint i het ugn.


Eftersom jag lyckats köpa ett fint ekologiskt jordnötssmör som familjens jordnötssmörälskare inte tyckte var gott, så rörde jag ihop en jätteenkel småkaka av det, för att utnyttja ugnsvärmen. Tyckte det såg ut som riktiga godiskakor... Det är också första gången jag testar, så vi får väl se vad det blir.

Nu tänkte jag även sätta en omgång flädersaft av blommor jag har kvar i frysen - det är ju snart dags att plocka nya - och så städa lite i frysen för att göra plats för saft och bröd. Jag fryser saften i begagnade sirapsflaskor. (För här slängs ju inget, som sagt...:))

När alla kakor är bakade blir det makaronpudding på eftervärmen och sedan ska jag så småningom leverera en balklänning som jag har hjälpt en liten vän att justera - lägga upp - inför niornas bal om 1 1/2 vecka. Ja, det är sant, i den här staden har NIORNA bal... Kanske tar jag med mig barnbarnet dit så hon får klappa en eller annan katt.

Jaha, vi får se hur mycket jag hinner av det jag har tänkt i övrigt. Så här kl 10 på förmiddagen ligger jag i alla fall i fas...!



20140604

Dag 96 - Något som är väldigt gott

är kaffe och vaniljglass med blåbär och så en knapp halv tesked lakritspulver strött över.

Otroligt enkelt och otroligt gott. Pröva!

Dag 95 - Försöker runda av

och trappa ner, avsluta ett par jobb så jag kan få skicka faktura.

Den här våren har jag verkligen jobbat som aldrig förr, och det är väl inte bara bra, kanske. Ja, det är ju trevligt att det ramlar in inbetalningar på mitt bankgiro med lite fler siffror på än det har varit förut ( även om de inte kan kallas feta precis). Men jag känner mig ganska sliten nu. Alla stressiga kvällar och helger, man har alltid något som måste väntas på och ändras för att skickas på korr igen... Jag märker att det finns saker jag missar ibland. Inte viktiga saker, inte så att någon annan märker det, men jag vill ha koll och då är det inte kul att märka det på sig själv.

Det ska verkligen bli skönt med semester, ju mer jag tänker på det. Det bästa är att jag har jobb att fortsätta på efter semestern. Och jag hoppas att det snart löser sig så jag vet hur det blir i augusti också. Och att det blir lite bättre balans med jobben då.

20140602

Dag 94 - Nu har medieforskningen vaknat!

En av nyheterna som rullar denna morgon är att en forskare har upptäckt att svenska folket tittar mindre och mindre på tablålagd TV, och i stället väljer betal- eller gratistjänster på nåtet, Netflix, Tivo och allt vad det kan heta.

Forskaren konstaterar att denna utveckling eskalerar genom att tekniken utvecklats med nya sorters smarta telefoner, surplattor etc. som man kan ha med sig.

En ny frågeställning är hur detta kommer att påverka "det offentliga samtalet". I TV-s barndom när det bara fanns en kanal som inte sände dygnet runt, satte ju alla (som hade TV-apparat) på programmet när det började sända och tittade på hela kvällens utbud tills det var slut. Möjligen reste man sig för att fylla på TV-kannan. "Alla" hade alltså sett samma Aktuellt eller Hylands Hörna, och hade detta att diskutera på kafferasten nästa dag. Plus att grannen hade köpt ny bil.

Hallå, eller? Ända sedan vi fick två Public Service-kanaler i skiftet mellan 60- och 70-tal har folk tittat på olika program på TV. Möjligen kunde det bildas små grupper på arbetsplatserna bland dem som hade valt att se på OS eller att se på Familjen Macahan. Och så de som hade gjort något annat. Även om vi har 52 olika TV-kanaler, i TV-apparaten eller på nätet, så kommer det alltid att finnas folk med samma intresse som tittar på samma program/TV-serie. Hur många av er som har Netflix har t ex sett Homeland? Orange is the new black? House of Cards?

Sedan diskuterar man kanske inte serierna på samma sätt längre, eftersom man inte ser just samma avsnitt samma dag. En del ser avsnitt för avsnitt när man har tid, kanske två någon gång, en del ser hela serien i sträck under en helg eller sjukskrivning. Det är mer så att man pratar om hela serien, hur trovärdigt det är eller hur bra skådespelarna är i sina roller. Men detta har ju också förekommit i ganska många år, sedan man kunnat hyra/köpa hela TV-serier på video eller DVD. 

Om man med "det offentliga samtalet" menar samhällsinformation, nyheter etc så har det alkltid funnits folk som har brytt sig mer om att grannen har köpt ny bil än att Ryssland invaderar Ukraina. Eller t o m att det är riksdagsval i september. Är man intresserad så hittar man likasinnade att diskutera med, som kanske har sett nyheterna inte bara i Aktuellt och Rapport, utan även i BBC News och Al-Jazeera.

Lika väl som att man tipsar varandra om nya intressanta TV-serier på Netflix eller nya tillgängliga nyhetskanaler, kan man tipsa om och diskutera nya tidningar eller böcker som kommer ut. Och har man ett brinnande intresse så berättar man även för den som inte är intresserad, för att dra med den personen i "det offentliga samtalet". 

Redan på 1960-talet förutspådde mediagurun Marshall McLuhan att det skulle uppstå ett sådant här parallellt samhälle, där man fick kontakt med och odlade sitt intresse för ett speciellt ämne tillsammans med andra specialintresserade. Han kallade det "global village", till skillnad från ett "local village" där man kollade på grannens nya bil. Googla på vilket ämne som helst som du är intresserad av så hittar du någon hemsida eller tråd i ett "socialt media" där det finns likasinnade. Var som helst i världen.

"Det offentliga samtalet" HAR förändrats, det fortsätter att förändras. Det KOMMER inte att förändras eftersom förändringen redan är i full gång. Jag tror att det finns plats för många kanaler, både gammelmedia och de nya IT-baserade, för att hålla det offentliga samtalet igång. Låt tusen blommor blomma, sade någon. Ett barn har hundra språk, sa någon annan. 

20140601

Dag 93 - Nedräkning

Det är inte bara nedräkning innan dessa 100 dagar av bloggutmaning är fullbordade, det är även nedräkning mot semester! 

En del arbetskamrater har redan tagit ut en eller annan vecka försommarledigt. Jag jobbar tre veckor till och sedan har jag två veckor ledigt. Sedan kommer jag att jobba fem veckor i sommar och får två veckor till i augusti.

Den här våren har varit väldigt hektisk men nu börjar det lugna ner sig. Jag ser verkligen fram emot att få semester, och bara jobba halvtid de där fem veckorna i juli-augusti. Det är ju det som är mitt vikariat egentligen. Jag erbjöd mig att jobba mera, liksom jag har gjort ett tag nu i vår, men nu känner jag att det kan bli ganska skönt att det inte behövdes utan jag kan jobba lite mindre. 

Förra sommaren hade jag ju ingen semester alls, men vi reste bort några dagar i april och oktober plus någon dag emellan när jag var ledig. Jag känner att jag nog är lite för gammal för det. Eller vad det kan bero på. Nu behöver jag tid att bara vara. Det börjar ju bli ganska många år nu som jag inte har vetat vad jag gör om ett år, eller ens till hösten. Men nu vågar jag mig på att tro att det kan ordna sig... 

För ett tag sedan skrev jag om att det t o m kunde bli en valsituation. Nu har jag valt bort en grej (som var ett annat vikariat och på bortre gränsen till det jag helst vill jobba med - informatörsområdet). Kanske kommer det att klarna inom den närmaste veckan, så att både jag själv och du som har följt min blogg får veta vad jag gör i höst! Det vore väl trevligt?

20140531

Dag 92 - Den goda fen slår till

och lägger sista handen vid en balklänning. Med nästan två veckor till godo. Hur kan man bättre spendera en lördagskväll?




20140530

Dag 91 - Vanor och ovanor

Jag hör till den del av mänskligheten som, när jag väl sätter igång med något, bearbetar det metodiskt, gärna från vänster till höger, tills det är färdigt. Inget hoppande hit och dit. 

Men det är ju lite olika med det där.

Resultatet kan bli likadant ändå.




Dag 90 - Far away from keyboard...

..och långt från stabilt nätverk! Då och då plingar det till i telefonen, man hoppar högt. Då råkar man passera en punkt där det faktiskt finns nät, och någon har skickat ett meddelande av något slag. Men oftast lägger man telefonen någonstans och gör helt andra saker när man är där! Skulle man själv vilja meddela sig - om det inte gäller 112 förstås - så är det jätteklurigt att hitta en "hotspot" där det finns täckning. Det blir dock bättre, för ett par år sedan fanns inget alls.

Detta var mitt projekt igår:

Rabatt före


Rabatt efter. Till största delen omflyttade blommor från samma plats, för att veta att de trivs i klimatet.

Ja, jag är rätt stolt. Det blev fint.


20140528

Dag 89 - Unga talanger

Sedan ganska många år gör avgångsklasserna - nian - på Guldkroksskolan i Hjo en kabaré som avslutningsprojekt. I år var jag inbjuden att titta på föreställningen, av en av mina yngre vänner som var med. Temat var lite löst ihopfogat under rubriken Back to the future. Man gjorde några nedslag i historien och framförde ett antal sånger, danser och film.

Alla elever ska delta i detta ämnesöverskridande projekt. Det finns många olika arbetsuppgifter, det är inte bara att stå längst fram på scen. Så alla bidrar efter bästa förmåga - framhjälpta av duktiga lärare som har hittat en bra form för samarbetet. 

Det var några år sedan jag såg en föreställning nu. Men jag blir lika glad när jag ser hur mycket talanger och självförtroende det finns!


Bilden visar ett fartfyllt Spice Girls-nummer.

20140527

Dag 88 - Jag har ju glömt

att berätta att jag har köpt en Fairphone! Nej, det är inte två muggar med ett snöre emellan, det är en fullt fungerande smartphone med andriod.

Jag har ledsnat på iPhone som börjar svaja i funktionerna efter två år, och dessutom är jag så trött och irriterad på Telenor som inte gör annat än kräver pengar av mig trots att jag trodde att jag hade sagt upp mitt abonnemang. Ja, de har ju egentligen inget samband, men det råkade bli så. Nu har jag börjat på ny kula med en kontant betald icke operatörslås telefon som är tillverkad på ett schysst sätt och ett kontantkort hos Telia, kombinerat med den surf jag betalar för, plus utnyttjar de fria wifi som finns där jag är. Jag upptäckte att jag nästan aldrig ringer och nästan aldrig sms-ar, jag använder mest nättjänster för att meddela mig med folk. Om någon ringer upp mig hinner jag oftast inte svara precis då i alla fall, då tar jag meddelandet och ringer upp från vår fasta telefon. Så jag tror att de där minsta kontantkortet kommer att räcka ett tag..!

Nu skall jag sluta med mobiler som de tillverkande arbetarna tar livet av sig för att de inte har råd att köpa! Läs mer och du kanske också ska beställa en! Den här andra omgången tillverkas 35 000 ex, sedan kanske det dröjer ett tag innan nästa omgång tillverkas!

Här hittar du information om vad det är och hur man gör. https://www.fairphone.com/ 

20140526

Dag 87 - Valet är gjort

och överallt i alla media diskuteras det hur det gick och varför det gick så och hur det kommer att gå nu. I TV rullas om och om scenerna med dödstysta moderater och skränande FI-, SD- och MP-anhängare. Alla politiska expertkommentatorer sitter i soffor och berättar om varför och hur, och alla ledarsidor är fulla med tyckare och vetare.

Man undrar ju ur det kunde ha blivit om fler hade kommit iväg och röstat. Nu blev det ju, trots att deltagandet ökade med ca fem procentenheter, bara lite mer än hälften av alla röstberättigade som deltog.

Själv följde jag inte "valvakan" i går, jag var så trött. Så när jag vaknade i morse och läste om hur det ser ut runt omkring i Europa så fick jag bokstavligen ont i magen. Hur kan folk vara så historielösa??

Hoppas att alla soffliggare fått upp ögonen nu, och lyfter på rumpan till hösten! Det är en rättighet och skyldighet!

20140525

Dag 86 - Mors dag, fast lite fars också

I dag är det Mors dag. Jag har blivit uppvaktad med diverse, och även uppvaktat min mamma med lite choklad. Idag var hon på väg ut på en resa, men hon visste inte riktigt vart eller med vem, eller så. Men hon var nöjd och glad. Det är huvudsaken. 

Försommaren har annars varit väldigt mycket pappas tid i vår familj. Han skulle fyllt 89 den 17/6 om han hade fått vara med. Men de sista åren var inte så roliga, så han har det mycket bättre där han är nu. 

På försommaren var det inte bara födelsedag, utan också dags att plantera ut alla fröplantor som han hade börjat dra upp i februari-mars. Hela köksfönstren var fylld av hemsnickrade hyllor med små gröna såkrukor på. På specialgjorda brickor som var anpassade för hyllornas mått, så man kunde vattna ordentligt. Det var nog 5-6 hyllplan i varje fönster tror jag. Han var mästare på att få upp de där små liven. Han tyckte folk var helt knäppa som betalade 3.95 för en petuniaplanta. En gång drog han upp 459 plantor från en enda fröpåse, som han hade köpt för ungefär samma summa...att man inte behövde så många var ett sekundärt problem! Då delade man med sig!

Idag var vi också uppe vid stugan en kortare sväng. Där är ju den bästa tiden precis nu, innan myggen vaknar, så vi passar på att åka dit så ofta det går. Där finns också väldigt mycket av pappas verk. Han byggde stugan och anlade hela trädgården, grävde brunn och damm och flera stenpartier som jag nu försöker göra så enkla som möjligt att sköta - eller, jag försöker få flera delar av trädgården att sköta sig själva, rättare sagt. Jag hinner inte med, och fixar det inte heller med min knäppa rygg, och dessutom vill jag ligga i hängmattan eller sitta och sticka ibland också när jag är där. 

Pappa sa ibland att när den som har anlagt en trädgård inte finns där för att sköta den längre, så ska den läggas igen. Så långt har jag inte tänkt att gå förstås, men jag måste få till den på min nivå. Jobb och nya projekt kommer ju alltid att finnas där i alla fall.

Vid stugan finns många exempel på pappas talang för åtevinning. Han var före sin tid på det sättet, eller också var det uppväxten på en bondgård där man fick ta det man hade i första hand som präglade honom. Många delar av själva stugan kommer t ex från andra ställen som rivits eller renoverats. När han sådde frön enligt ovan, och planterade ut plantorna, skulle det aldrig falla honom in att slänga de små tunna krukorna. Han använde dem i flera år, tills de slutligen sprack och var tvungna att kasseras. Jag har ärvt lite av den där talangen. När jag planterade ut mina pelargonsticklingar nu upptäckte jag att jag hade använt en del av pappas gamla krukor som jag tagit vara på. Och jag kommer att använda dem igen. Äpplet faller inte långt...


20140524

Dag 85 - Soundtrack of my life..!

Sitter här och är alldeles utpumpad efter kvällens insats i konserten där vi, Hjo Kyrkokör, körade med Janne Schaffer. Det blev en mycket bra konsert. Självklart fick gästen det mesta utrymmet, och det använde han dels till att hylla sin nyligen bortgågne kollega och vän Björn J-son Lindh, dels att göra en tillbakablick på sin länga karriär, speciellt med ett nedslag under det händelserika året 1971. Han varvade fakta, anekdoter och musik på ett levande och personligt sätt, precis som om han alltid uttrycker sig på det viset.

Björn Skifs, ABBA, Ted Gärdestad, Bob Marley och en rad andra namn droppades som ett pärlband, och plötsligt slog det mig att det här var ju musik som har följt mig under hela min ungdom och fortfarande finns kvar. Även om jag inte precis lyssnat aktivt hela tiden på de här artisterna och låtarna så har de "alltid" funnits där i bakgrunden och följt med. Och Janne Schaffer berättar med stor ödmjukhet om hur tacksam han är för att han fått vara med om allt det här, som en del av "det svenska musikundret". Medan jag höll på med en massa annan musik i min småstad till hemstad, i mitt sammanhang. 

Sedan är det ju så att vissa melodier och vissa artister har engagerat mig lite mer än andra. "Brusa högre, lilla å" är en instrumental låt som direkt hakade fast när jag hörde den första gången. Och Ted Gärdestads säregna ljusa röst tilltalade mig tidigt i hans karriär, och att hans livsöde blev så tragiskt kan man bara beklaga. När så Schaffer spelade J-son Lindhs arrangemang på "Jag vill ha en egen måne", som spelades mycket i media efter Teds alltför tidiga död, och sedan går över till "Brusa högre..." så upptäcker jag hur ögonen tåras. Jag kan inte riktigt förklara varför men särskilt dessa tolkningar förmedlade en speciell sorgsen-glad-nostalgisk känsla som dröjer kvar efter kvällens konsert. 

En melodi kan ju precis som en doft eller ett synintryck förmedla något där inte orden når fram. Och leva kvar länge i minnet. Därför var det också skönt att sjunga "Härifrån till evigheten" bakom Schaffers ekvilibristiska gitarrslingor, på en text som enbart bestod av AAAA... men i många stämmor. Kanske lyckades vi förmedla något även utan ord till den stora publiken.

Slutklämmen när alla stämde in i psalmen, som "alla" har i ryggmärgen, "Härlig är jorden", fick nästan taket att lyfta sig i kyrkan. Det är mycket svårt att inte tro på en "Guds himmel" som är full av musik.


Dag 84 - Var igår, två inlägg idag..

Igår tog bara slut och jag somnade som en sten. Nu har jag sovit ikapp lite.

Det blev stressat av flera skäl och dålig sömn natten innan gör inte saken bättre. Så nu får jag ta igen detta med två inlägg idag.

Fast det här inlägget blir inte så långt. Om några minuter börjar vårt första och enda rep tillsammans med vår gästsolist Janne Schaffer inför konserten i kväll kl 18. Vi har 2 1/2 timme på oss för att allt ska sitta som det ska. 

Kyrkans alla platser är vad vi hört nästan slutsålda, så vi hoppas det blir fullt tryck ikväll!!

20140522

Dag 83 - Ibland blir det inte riktigt som man trodde.

Så innan denna dag är slut har jag fått och planterat flera nya rabarberstånd, gjort en extra bussresa t o r Skövde-Hjo och om nån timme blir det en roadtrip till Jönköping mitt i natten. Hade tänkt gå och simma men bassängen var stängd för underhåll just idag.

Hälsan tiger still heter det ju, och det är klart, när alla mår som de brukar är det betydligt mindre väsen och lättare att planera.

Nu är nog faran över för den här gången och det är bra att det finns rådiga människor som ingriper när någon i omgivningen börjar blekna. 

Nu ska jag sova lite för att orka köra 14 mil till innan det blir natt på riktigt

20140521

Dag 82 - Dagens ungdom

Ett steg framåt och tre tillbaks... Så är min upplevelse av "dagens ungdom" på bara ett par dagar. Lyckligtvis är det min egen högt begåvade son som står för steget framåt. 

Han vidarebefordrade nämligen det omdöme han fått av examinatorn på hans senaste redovisning, som jag hjälpte honom att titta över när den var klar. Den behövde inte alls mycket justering, bara en del språkligheter som lite för många "även" till exempel, men det är väldigt vanligt. Omdömet blev VG, och förslag att överväga vidare akademiska studier efter avlagd lärarexamen! (Fast jag tror att han vill ut i "verkligheten" efter fem år på universitetet...)

Och så det som får mig att misströsta, då. Jag slank in i en blomsteraffär före jobbet för att köpa slut på några blomstercheckar. Skulle ha något att sätta i amplarna på altanen. Jag frågade tjejen i kassan vad det var för små fina vita blommor i lådan utanför. Hon frågade sin kompis i samma ålder, som inte heller hade en aaaning. Jag sa att jag hade tänkt mig blommor till amplar, varpå hon föreslog "vi har ju såna där petunior" och kom tillbaka med en färdig ampel med - penséer... Jag förklarade att jag inte ville ha sådana som man måste hålla på och plocka bort vissna blommor på, och dessutom har jag fyra smidesamplar med bastinsats, "hanging baskets" tror jag de kallas. (Svar fågelholk.) Köpte i alla fall de där vita, som jag ska slå upp namnet på, och skulle betala lite mellanskillnad, vilket jag gjorde kontant. Då inträffar #fail nr 2: jag skulle betala 61:- och lämnar fram en femtiolapp, en tjuga och en enkrona, för att spara på deras småväxel. Då tar hon fram en miniräknare för att fatta hur jag tänkte nu!!??!

#fail nr 3, då. Idag hjälpte jag flera stycken tredjeårsstudenter på högskolan, som skulle skriva sina slutuppsatser, med att få word-formatet rätt. De har alltså tagit sig igenom 9+3+3=15 år i svensk skola (om de nu har gått i svensk skola hela tiden, annars kan det säkert vara mer). En tjej tyckte att det såg fult ut med jämna marginaler, alltså att orden glesas ut så att alla rader är lika långa och både vänster och högerkanterna är raka och fina. Hon ville ha bort de där gluggarna som blir mellan orden på vissa rader. -Ja, det bästa sättet är ju att gå igenom texten en gång till och avstava orden manuellt, föreslog jag. Även om man hittar ett grammatikprogram i datorn så kan ju avstavningarna bli åt skogen. Jag visade på ett par långa ord, som exempel, och hon såg helt frågande ut. -Hur gör man då...? Avstava? Jag försökte snabbt förklara om dubbeltecknade konsonanter och om sammansatta ord, men jag såg att det rann ut lika fort genom det andra örat. - Jag tycker det ser konstigt ut, sa hon sedan och ändrade tillbaka. -Titta i vilken bok som helst, det ser ut så, försökte jag motivera, men då hade hon lagt ner. Så det gjorde jag också och fick nöja mig med att ha lärt ungdomarna att sidnumrera med början på sidan 3. 

Blomsteraffären lägger jag mig inte i. De var ju trevliga mot kunder i alla fall.


Vita blommor för plantering i amplar.

20140520

Dag 81 - Det drar ihop sig

till konsert. Vi övar och övar, och ikväll lät det riktigt fint faktiskt.

Några sånger skall vi sjunga tillsammans med Janne Schaffer, vår gästande artist. Då blir vi mer som bakgrundskör. En stråkmatta. Det låter lite ensligt när man inte hör varken melodi eller kompet som ska vara sen, men det blir säkert vackert när det blir skarpt läge.

Och så ska vi sjunga några egna låtar - ett par psalmer, Taube och en låt ur folkmusikmässan I välsignan och fröjd. Dessutom medverkar en sångsolist som är jätteduktig.

Hoppas det kommer mycket folk. Idag är ungefär 1/3 av biljetterna sålda.

20140519

Dag 80 - Multimedia

Idag börjar jag inte förrän kl 13 i Skövde, och bestämde mig för att ta en lugn förmiddag med lång frukost. De senaste veckorna har ju varit väldigt hektiska, men nu börjar det bli mera normal belasning.

Till en lång ensamfrukost hör för min del gärna både frukost-TV, en papperstidning och iPad med både dagstidning, Wordfeud och Facerbook. Då har jag kontakt med både vänner som jag känner och vänner från andra sammanhang, med lokala kändisar, naionella och globala.

Jag läser helst den digitala tidningen som pdf, alltså med sidor som ser ut som papperstidningen. Om man klickar på artikeln kommer den upp som en text på skärmen, men jag föredrar att bara dra upp storleken så man ser bokstäverna.

Jag har funderat på varför jag tycker att det är bekvämare att läsa som pdf. Lite kanske det är att jag känner igen upplägget från papperstidningen och vet var på sidan de olika komponenterna finns. Jag har ännu inte vant mig vid att hoppa fram och tillbaka, hit och dit mellan olika artiklar i tidningen. Och att alla artiklar ser likadana ut, utan layout - det blir lite tråkigt.

Idag kom jag på en annan sak. Om man läser en nättidning som är upplagd med artiklar som en blogg - alltså med artiklarna staplade ovanpå varandra - så ligger det ibland ett filmklipp ("TV") emellan. Ibland har redaktionen samlat dessa filmklipp på ett ställe på skärmen, så man kan bläddra där. Ofta finns det även rullande "bildspel" från något evenemang, något krig eller någon olycka. När jag läser en "tidning" så vill jag läsa skriven text, med några fasta bilder emellan. Om jag vill se rörliga bilder med ljud så vill jag välja att sätta på TV eller välja en sida med t ex TV-nyheter. Det finns ju också nyhetsbloggar att välja på, som kan ha både film, bild och skriven text, men där har man på sätt och vis valt det. Oftast väljer jag skriven text, eftersom det går fortare att skanna över en text och se vad det handlar om, än att se ett filmat reportage där man måse vänta tills reportern kommer fram till kärnan i budskapet.

Visst, man är en vanemänniska, men för mig har det här blivit en modell att hänga med i världshändelserna. Á chacun son goût, som fransmannen säger.

20140518

Dag 79 - Ännu en vecka

har gått och nu är det bara tre veckor kvar på den här blogg100-utmaningen. Jag tycker det har gått fort, men så har jag också haft jättemycket annat att göra den här våren. 

Det är förstås mest roligt men jag känner nu att det har blivit lite väl mycket. Men jag vågar fortfarande inte tacka nej till ett enda uppdrag. Jag har ju inget som på något sätt är "fast", "tills vidare" eller "stående". 

Så jag får väl hålla på så här ett tag till. Den här helgen har jag t ex gjort en utryckning och fotograferat politiker för valmaterial för leverans idag och i morgon. Och så väntar jag på att få skicka en broschyr till tryckeriet. Ska bara få ok till korret.

Dag 78 - En bildblogg igen

En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Så nu tänkte jag berätta om nästa projekt vid stugan, som jag håller på med.

Naturen vill ju gärna ta tillbaka det man försöker erövra. Vår "energiskog" är inget undantag. Jag tror det är tredje gången nu, som jag gör en ordentlig urgrävning av den 8 m långa rabatten som sträcker sig längs altanen. Det är några år sen sist, alltså. Jorden är kompakt av kvickrot och så växer ju de "fina" växterna som man vill ha kvar emellan det.

Alltså, bara att gräva och grepa, köra undan gammal jord och fylla på med ny fräsch. Och så försöker jag rädda så många perenner som går och sätter ner dem lite tätare än förut, så får vi se om det lyckas. Dessutom har jag en marktäckare, någon slags blodnäva tror jag att det är, som jag sätter med 5 cm mellanrum nu, för att ogräset inte ska få plats.

Där jag sköter trädgårdar är det djungelns lag som råder. Survival of the fitest. Inget tjafs.


Rabatten i skick "före".


Och som den är tänkt att bli. Här syns inte marktäckarna ännu, men de kommer!


20140516

Dag 77 - Att leka med geggamojja

I går hade vi inte bara bröllopsdag, jag hade också några timmars kompledigt denna vackra dag. Nu har ju våren kommit tillbaka till våra trakter och det var riktigt behagligt.

Jag stökade undan lite hemma först, och drog iväg till stugan. Mellanlandade på byggvaruhuset och på jordaffären, förstås... Jag får nog vänja mig av med att shoppa loss sådär...! En säck finbetong och fem säckar jord senare kom jag äntligen upp i skogen där fåglarna välkomnade mig med en vårkonsert som vanligt. Ingen gök än, dessvärre.

Gjorde lite ditt och datt, det mest anmärkningsvärda var väl att jag äntligen kom mig för med att göra fågelbad med blad i. Det har jag nog tänkt i tio år. Men nu blev det av. Jag gjorde ganska små, ca 30 cm i diameter. Jag tänkte ha två däruppe och så ville dottern R ha ett "om det blev något över". Eftersom de är runda passade det bra med blad från Bergenia, som ju inte är så avlånga som rabarber, vilket ju är vanligare att använda till fågelbad. Och dessutom har jag gott om denna växt däruppe vid stugan. Jag har också gott om gammalt hönsnät att armera med. 

Nu har jag sprejat vatten på och härdat efter konstens regler, och jag tror faktiskt att de går att placera ut i morgon. De får stå under sin plast en natt till, bara.




20140515

Dag 76 - En bröllopsdag

Det är så länge sen så det går nästan inte att räkna så långt. Men det är ju trevligt att gå ut och äta på restaurang och sedan ta en promenad i stadsparken. Den är som allra vackrast just nu. Och kvällsljuset över Vättern är magiskt.

20140514

Dag 75 - När f*n blir gammal...

Idag tog jag en liten promenad mellan bussankomsten till Skövde och arbetstiden på HIS. Det rör sig om ca 45 minuter att "slå ihjäl" och jag brukar försöka röra på mig i stället för att sätta mig med min pocketbok i något hörn.

Denna lätt regniga förmiddag tog jag min tillflykt till gallerian Commerce, där det finns tak mellan butikerna. Kan ju alltid vara trevligt att fönstershoppa lite, tänkte jag. För jag behöver absolut inte köpa någonting just nu.

Jag gick bl a förbi Lagerhaus - ni vet, dän där butikskedjan där man alltid hittar någon "nödvändig pryl", gärna i plast och någon skojsig färg. Någon gång är det verkligen bra grejor, men ofta är det lite engångskänsla över det mesta tycker jag.

Döm om min förvåning när jag ser stora skyltar med en uggla och texten "klokare val - produkter som tar extra hänsyn till människor och miljö". I DEN butiken! Var som helst annars. Men här, sinnebilden för en overload av produkter för slit-och-släng.

Joo, tydligen har Lagerhaus också insett att det är dags för en "hållbar" produktionskedja om man ska få sina grejor sålda numera. Det ser ju riktigt genomtänkt och medvetet ut! Heder åt dessa initiativ, och hoppas att tillräckligt många väljer dessa produkter nu, om det finns alternativ.

Dag 74 - Har jobbat alldeles för länge

Nu är klockan snart ett och jag har suttit med denna broschyr sedan ca kvart över 21.

Nu skickar jag den på korr för andra gången. Jag vill vara klar nu!

Hög tid att sova.

20140512

Dag 73 - Man upptäcker nya saker hela tiden..

Just nu har jag en sån där "rolig" kväll på Skövde Resecentrum igen. När man slutar kl 19 och bussen går 19.55. 

Bussen som går före den går 18.25.

Kulturhuset är ju stängt och låst så där är det inget vidare att sitta kvar alldeles ensam. Särskilt inte efter att ha läst Kristina Appelqvists De Blå Damerna.

Nä, jag går och sätter mig på stationen. Idag har jag både stickning, pocketbok och frukt med mig för att stå emot Espresso House och Pressbyråns frestelser. 

Skulle bara kolla Facebook och spela lite Wordfeud. Då upptäckte jag att på ett ställe, ett särskilt hörn i vänthallen där det står en ledig bänk, dit räcker Kulturhusets öppna wifi-nät! Ända från andra sidan gatan! Oj! Då kan man ju sitta här och surfa och blogga och allt möjligt!

Jag har ju blivit lite småsnål nu sedan jag bytte abonnemang och betalar för varje samtal och varje minut jag surfar. Jag går in för att verkligen utnyttja de fria wifinät som finns - och det är ganska många numera. Bra för en snåljåp som jag...!

20140511

Dag 72 - En bra helg

har det varit, fast vädret inte har varit det bästa.

Jag har beviljat mig ledigt - på riktigt - och haft mycket tid tillsammans med familjen. Kopplat bort jobb och uppdrag i några dagar och hämtat upp lite sådant som blivit åsidosatt hemma.

Det är precis som Pippi Långstrump sa: man måste gå i skolan så man kan ha skurlov! Eller om det var potatislov eller jullov... 

Eller Alfons farmor: det är bra att du har tråkigt, annas vet du inte när det blir roligt!

Nu tycker jag inte alls att det är tråkigt att jobba, i synnerhet när jag kan jobba med det jag nu har inriktat mig på och utbildat mig till. Men det är nödvändigt med omväxlingen. Annars kan det bli för mycket av det goda.

Som en gammal romare sa - jag tror det var Cicero: Variatio delectat. Omväxling förnöjer.

Nu ser jag fram emot att jobba i morgon igen!

20140510

Dag 71 - Det finns ingen mening i världen

Jag - eller vi - har begåvats med tre fina barn, som alla är vuxna och står på egna ben. Jag förstår inte vad vi har gjort som har gjort oss förtjänta av detta. Det är bara att vara tacksam och stödja dem när de behöver det och lämna dem ifred när de behöver det.

Dessutom att ha en frisk och alldeles normal liten treåring till barnbarn är alldeles otroligt. Idag har vi fått tillbringa flera timmar tillsammans. Vid matbordet, på lekplatsen. Dessutom är stockholmsdottern och hennes pojkvän hemma. Nu är de borta hos storasysters familj. Den ende vi saknar är sonen, som åkte till Göteborg och en kompis där just den här helgen. Som sagt, lämna dem ifred när de behöver det.

Så hör jag och läser om en liten kille på samma förskoleavdelning som vår lilla S som har fått leukemi och behandlats för detta i något halvår. Plötsligt vände framgången för behandlingarna och just nu är han väldigt, väldigt dålig och prognosen ser riktigt illa ut. Man vet inte vart man ska vända sig med sin ilska, vanmakt och frustration. 

Cancer är en så hemsk sjukdom. Det enda man kan göra förutom omsluta familjen med goda tankar och böner är att skänka pengar så att de som begriper sig på det kan fortsätta forska, forska och forska tills de kommer på åtminstone hur man kan förhindra att små barn drabbas. Även om det är ett hemskt lidande även för gamla människor förstås. Man vill att alla människor skulle få dö "gammal och mätt av år" som det heter. Utan smärta och lidande.

Du som kan, gå gärna in och bidra! http://www.barncancerfonden.se/1309361807/

20140509

Dag 70 - Huset nästan fulllt

För första gången sedan i julas är Stockholmsdottern hemma, den här gången med pojkvännen. Han har inte varit här sedan i oktober. 
Det är långt till Stockholm även om det bara tar tre timmar med Intercitytåget till Skövde. Det är ju lite transfer från Midsommarnransen och till Hjo också. Och jobbar man heltid går helgerna åt till allt möjligt annat, det får man ju förstå.
Desto dyrbarare blir minuterna när de är hemma! Nu ska vi sova lite så blir det sightseeing och annat i morgon.

20140508

Dag 69 - En månad kvar!

Årets blogg 100 har gått lika fort som förra årets. Fastt i år har jag "bara" bloggat på ett ställe - förra året bloggade jag både på den här bloggen och på den som heter "Hur hamnade jag här?" evalution-tot.blogspot.com

Å andra sidan har jag ju jobbat mer än någonsin under just den här perioden, så det har verkligen krävts lite ansträngning att dels komma ihåg, dels verkligen sätta sig på kvällen och skriva. Fast ibland har det blivit att jag har legat i sängen och skrivit på telefonen. Hade jag bara haft "stordatorn" och inte padda eller telefon att blogga på så hade jag nog inte orkat hålla på.

Idag unnar jag mig lyxen att blogga på förmiddagstid. Har just ätit en lång frukost, men är inne på tredje tvättmaskinen och har planterat om några pelargonskott också innan jag kom så långt. Jag har också skrivit en handla-lista. Om en stund ska jag packa ihop grejor jag ska ha med mig, duscha och klä på mig och dra iväg för att uträtta några ärenden och sedan även åka upp till stugan och greja lite. Jag hade tänkt att det skulle bli uppehållsväder och det ser faktiskt lite ljusare ut nu. 

Det allra bästa med att ha ett jobb med schema över vissa helger är att det är vissa vardagar som är lediga. Men eftersom de senaste månaderna har inneburit dels extratimmar på det jobbet (som jag givetvis inte tackade nej till!) och dels har det ramlat in flera större uppdrag (med mitt företags mått mätt) som jag inte heller tackade nej till förstås, så har jag jobbat konstant till och med medan jag har gjort andra saker. Det har varit korta deadlines och jag har suttit många sena kvällar samt lördagar och söndagar för att hinna klart. Nu har jag levererat det mesta och eftersom deadline för ett av projekten ändå sprack (det var inte på grund av mig!), så har jag bestämt att jag gör det klart i nästa vecka. 

I det vikariatet som jag har nu ingår ju Mångsidiga Måndagar med kvällsarbete som jag enligt överenskommelse ska ta ut komptid för. Jag bestämde mig helt enkelt för att ta ut tre torsdagar nu innan det blir semestertid, för då går det med all säkerhet inte att få ut det. Så idag är en sådan torsdag, plus en schemaledig dag i morgon. Det känns som en hel semester framför! Men jag har massor av saker att jobba ikapp med hemma också. 

Och i morgon kommer stockholmsdottern med pojkvän hem över helgen, första gången det gått att få till sedan i julas. Det ska bli roligt, och skönt att jag hinner hämt andan lite innan. Jag vill ju städa och baka lite och sånt. För min egen skull. 

Bara jag får lite bättre ordning på mitt liv - kanske framåt hösten? Se tidigare blogginlägg, dag 54! - så ska jag planera in en sådan här "ledig" dag en gång i månaden. När jag varken har schemajobb eller uppdragsjobb, ska bara kolla mailen EN gång... Jag tror jag skulle må bättre då.