20081211

Julkalender del 11 - Julmaten

I skrivande stund pågår radionprogrammet "Meny" i P1 i bakgrunden. Som väntat handlar det denna lussevecka mycket om traditionell mat för säsongen. Detta uppblandat med nya rön om hälsa och miljö. Även vi som hållit på och lagat mat i några decennier lär oss alltid något nytt.

Tänk om alla människor, särskilt de som tror att de inte kan laga mat, lyssnade på sådana här program! På ett lättsamt sätt lär man sig hela tiden mer om hur man hanterar olika råvaror och får nya tips och idéer samtidigt som det är ren uppfostran i vissa avseenden. T ex "köp inte mer mat än det som beräknas gå åt" - ett av våra stora klimatproblem är ju att vi i västvärlden kastar bort så mycket mat så att det blir en massa extra växthuseffekt helt i onödan.

Jag tycker inte att jag är lastgammal, men jag tillhör tydligen en utdöende art som alltid tyckt att det naturliga är att försöka laga maten från grunden så mycket det går. Alltså inte köpa hel- och halvfabrikat, om det inte är jättebråttom eller kris på något sätt. Och köpa frukt och grönsaker efter närhet och säsong. Varför måste vi äta färska tomater och gurka så här års, när det finns vitkål, morötter och kålrot? Skiva ett Ingrid Marie-äpple på ostmackan, det är jättegott! Och ät hela apelsiner från Spanien - nyttigare än att blanda juice från koncentrat ur en kartong.

Dock är jag inte militant på något vis, jag köper ofta färdigt bröd, frysta styckade kycklingdelar och burktomater, samt använder då och då en buljongtärning för att sätta lite mer smak på såsen. Men färdig soppa köper jag i princip aldrig. Det är ju nästan snabbmat ändå - i alla fall vissa sorter - och kostar nästan ingenting om man gör den av grönsaker och rotfrukter efter säsong.

Under senare år verkar fler ha fått upp ögonen för det här med konstiga och onödiga tillsatser och utdrygningsmedel i mat. Läs t ex Den hemlige kocken och uppföljaren Äkta vara, som kom alldeles nyligen. Man lär sig att titta på innehållsförteckningen - och lägga tillbaka!

Häromdagen skulle jag t ex köpa skivbar leverpastej av ett av de mer kända svenska märkena. Det visade sig att den nu fanns i flera varianter, från original och med gurka i till olika fetthalter. Det nyaste, vad jag sett, var den som hette "mini" och nästan inte innehöll något fett alls. Vad innehåller den då, undrar vän av ordning. Jo, bland vanliga ingredienser som lever (ca en fjärdedel) och lite annat hittade jag BAMBUFIBRER och CITRUSFIBRER någonstans i mitten av uppräkningen ... Jaja, fibrer är ju bra, men bambufibrer - det gör man ju garn av? Och så druvsocker och en del E-numrerade saker. Nä, då tar jag hellre "original" - lite fetare men färre ingredienser - och skär tunnare skivor!

4 kommentarer:

Raz sa...

Damejeanne heter en sån där stor glasflaska... =) Du skrev .se i din adress, men lyckades ändå luska mig hit! :-P Tack för tipsen.

Raz sa...

Haha, nä, jag tyckte det bara var skoj. =)

Raz sa...

Jag ville bara slänga mig med ett fint ord. =)

Christina Linnea sa...

Hej, hittade dig när jag sökte på Meny och förstod att du också tillhör fansen. Jag har startat en blogg http://menysvanner.blogspot.com eftersom kanalansvarig på P1 har beslutat att lägga ner programmet. Det vill inte jag. Du kan få hela historien kring hur det gått till på bloggen.
Du får gärna skriva och tipsa om bloggen.