20081206

Julkalender del 6 - julgranen

För att granen skall kunna stå så grann i stugan så måste man ju se till att skaffa en. Vi har ju förmånen att äga en liten skogsplätt med en ännu mindre stuga på, där det även finns ett antal granar till husbehov. Dit begav vi oss idag för att traditionsenligt plocka oss en lämplig gran.

Sedan ganska många år har vi en tradition att hämta gran tillsammans med kompisarna I och K, och valda delar av deras familj. I år deltog deras dotter J, samt deras gäster från Manchester* - K's chef, as a matter of fact. Han och familjen (fru och två små barn) var här för att träffa den svenska säljkåren, vilket klarades av i går. Familjen stannade ett par dagar till bara för att "socialize" lite. Och så fick de uppleva SNÖ! Vi var lika förvånade som de, faktiskt, när det blev mer och mer snö ju längre ut i skogen vi kom. Uppe på berget var det ca 1,5 dm - trots plusgrader. Och tunga drivor på de stora granarna. Här i Hjo finns det inget!

Engelsmän siktas på Sydbillingen!

"Chefen", alltså pappan i den engelska familjen, kunde inte påminna sig att han sett så mycket snö på en gång förut, inte hemma i England i alla fall. Barnen var saliga - och ganska fort genomblöta... Varm choklad inne vid brasan i pyttestugan var inte fel!

Sonen T med snögubbe (och mössa från 1975)

De fick hjälp av sonen T och hans tjej lilla I att bygga snögubbar, och lilla I byggde också snabbt och flinkt upp en snölykta som jag genast och oombedd satte ljus i - vilket var ytterligare en kulturkrock för de stackars utlänningarna. Nu har de mycket att berätta när de kommer hem!

Lilla I's fina snölykta


Som jag redan varit inne på i den här julkalender-bloggen så har vi i år även fått nöjet att få skänka bort en stor gran. Den hämtades också idag och placerades på sin plats vid kyrkan. Den prydde verkligen sin plats!

Hembygdsföreningens fådda julgran på sin plats vid kyrkan, som är alldeles till vänster utanför bild.

*ursäkta, men låter inte det som en alldeles utmärkt TV-programidé? "Gäster från Manchester"... Som hämtat ur "En himla många program"!

Inga kommentarer: