20081208

Julkalender del 8 - Julbaket

Ett av mina absoluta måsten i adventstid: datumljuset. Det har hängt med i alla, alla år! Notera även julveporna i bakgrunden.

Jag har inte alls kommit igång med några julförberedelser i år, känner jag. Ja, vi har ju fått fram adventsprylarna och så, men baka och laga mat för frysen har jag inte ens börjat tänka på. (Den här ryggen som jag går och dras med suger ut så mycket energi jag har. Även om den är mycket, mycket bättre!)

Men rätt som det är kommer jag väl igång. Och hur lite man än bakar, så blir det ju jul i alla fall. Jag har ingen prestationsångest.

Alla har säkert sina favoritrecept som man följer till jul. Lussekatter, pepparkaka och fruktkaka är väl ingen idé att tipsa om här. Men en liten nymodighet, kanske?

För någon vecka sedan hade vi besök av en liten ägg-allergiker, och då hittade jag på dessa muffins! De känns till och med ganska nyttiga... Satsen ger ca 24 st. (De går även att äta om man inte är allergisk!)

400-500 g grovrivna morötter

150 g matfett

1,5 dl strösocker

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk och grädde blandat

(Smaktillsats: rivet skal av en apelsin eller citron, ger lite sting åt en i övrigt "snäll" smak)

Rör matfett och socker, tillsätt morötter, ev smaktillsatsen, mjöl/bakpulver blandat och sist vätskan. (Det blir en ganska fast smet). Fördela i muffinsformar och grädda i ca 225 graders ugnsvärme i ca 15 min eller tills de får lite färg.


Skall det vara extra festligt kan man breda på en topping, t ex denna som jag lånat från en annan kaka: mixa 1 burk Kesella gourmet (eller philadelphiaost), 3/4 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och samma smaktillsats som den man hade i kakan + några droppar pressad saft från frukten.

PS
Den som vill ha ett riktigt traditionellt julrecept kan kika in här. Återigen är det mitt lilla "hemmansägande" som spökar.

Inga kommentarer: