20081222

Julkalender del 22 - julsabotörer

Det här avsnittet skulle man helst inte ha velat skriva. Tänk att det finns folk till allting!

Som traditionen bjuder har vi även i år haft en stor gran med ljus i uppsatt på Stora Torget. Detta är en tradition sedan jag vet inte hur många år, bra mycket fler än de närmare 30 som jag har bott i sen här sta'n är det i alla fall. Aldrig har det hänt något med den, mer än vid en storm för några år sedan (kan ha varit Gudrun) då toppen knäcktes och blev hängande på svaj.

För ett par år sedan tillkom en granrisklädd julbock i storlek 2,5 x 1,5 meter eller så, som ställts på ett lite tråkigt takutsprång på ett av husen vid torget. Bocken var sponrad av några företag m fl, svetsad av armeringsjärn och klädd av barn vid en av stadens skolor. Ljussatt även den.

I förra veckan försvann bocken, helt spårlöst. Inte ens kastad i ån var den (där kan man annars hitta en hel del, från cyklar till parkbänkar). Man undrar om någon privatperson stulit den för att ha den i trädgården - men det var den väl för stor till? Eller om någon grannkommun ville ha den på något liknande ställe - men då kunde de väl gjort en själva? Och till vilken glädje skulle en stulen julbock vara? Det bör ha varit tre-fyra personer som hjälpts åt också, för att få ner den tunga figuren. Och om de släppte den från taket - då borde den ha skadats i fallet. Alltså bör de haft någon hissanordning med sig också.

I går förmiddags när vi åkte förbi torget kom nästa julchock. Den stora granen låg ner på torget, med ljusslingan tänd och allting. Första tanken: men, så mycket har det väl inte blåst i natt? Men när vi tittade närmare syntes det att den var avsågad! Ett prydligt snitt med fällspår och allt, det tydde på att någon använt en riktig bågsåg eller möjligen timmersvans och att det inte var första gången vederbörande fällde träd. Granen var ju i alla fall ca 20-25 cm i diameter, så det måste ha tagit en stund. Det kan knappast ha varit ett vanligt "fyllestreck", för skulle man varit så full och gått hem och hämtat en såg först skulle man väl somnat där och struntat i att gå ut igen mitt i natten.

Till saken hör att det cirkulerar securitas-vakter ett par gånger per natt i stadskärnan, så folket måste ha passat på dem också, för att inte åka fast.

Så tråkigt när det blir så här! Några få personer förstör det som andra har försökt ordna för den allmänna trivseln - och hur kul är det för dem att ordna nytt igen, när detta är tacken? Och vilken signal sänder det till skolbarnen som klätt julbocken med möda och besvär? Dessutom kostar det faktiskt pengar att på nytt skaffa gran som skall ljussättas och resas med rätt maskiner, och om det skall tillverkas en ny bock, som inte heller flyger upp och monterar sig själv... och kommunens finanser känner vi alla till.

Är det någon form av protest eller markering, och i så fall mot vad? Är det inte i så fall effektivare att skriva insändare i tidningen?

Torget - utan gran

Taket - utan bock

Inga kommentarer: