20140311

Dag 11 - Vissa datum

Det finns en del datum som blivit historiska. Ja, ni vet, 6 juni, 6 november, 11 september...

Nu verkar vi ha fått ytterligare ett.

Idag är det tio år sedan det hemska terrordådet i Madrid, när nästan 200 personer miste livet i en otroligt välplanerat terrordåd. Det är tre år sedan den stora jordbävningen vid Fukoshima i Japan som slog ut det stora kärnkraftverket och f ö gjorde så stora skador så man undrar om det går att återställa inom en livstid.

Och idag har en svensk utrikeskorrespondent blivit nerskjuten på ett ytterst kallblodigt sätt på öppen gata i Kabul, Afganistan. Avrättad, är det korrekta ordet. Nils Horner blev 51 år.

Hela dagen har radion och andra media belyst händelsen. Hur kunde det hända?

Svaret är nog att det är sådant som ingen kan gardera sig mot. Det bara händer när det händer. Troligen var det inte honom personligen de var ute efter, utan kanske bara en utlänning eller en journalist. Just nu vet man ingenting om gärningsmannen som satte en kula i hans huvud bakifrån.

Förhoppningsvis hann han inte uppfatta vad som hände. Men det är ju fruktansvärt att tänka sig för alla efterlevande, nära släkt, vänner, arbetskamrater. Och för alla oss som vant oss vid och uppskattat hans reportage överallt ifrån där det hände saker.

Inga kommentarer: